18 januari 2021: We werken samen met inwoners aan gebiedsvisie Stiphout (Persbericht)

 

Op dinsdag 22 februari starten de eerste acties om te komen tot een actuele gebiedsvisie voor Stiphout. Als eerste stap in het proces gaan Tom van Tuijn Stedenbouw en Cocosmos in opdracht van de gemeente Helmond de wijk in om het gesprek aan te gaan met de inwoners. Van 22 tot en met 26 februari staan ze op verschillende plekken in Stiphout, bij de basisscholen, de supermarkt en winkels en bij de sportvelden. Kernvragen zijn; hoe wonen, leven en bewegen we samen in Stiphout de komende 10 jaar? Wat is hiervoor nodig? Hoe richten we de ruimte daarvoor zo goed mogelijk in?

Samen met de inwoners van Stiphout

In mei 2009 stelde de gemeenteraad de structuurvisie Stiphout vast. Ruim tien jaar later is het tijd om de visie te actualiseren tot een nieuwe gebiedsvisie. Dit doet de gemeente Helmond samen met Tom van Tuijn Stedenbouw en Cocosmos. Als team hebben zij veel ervaring op dit gebied, waarin aandacht is voor het open proces, de context en de interactie met bewoners. De visie wordt dan ook samen met bewoners en ondernemers in Stiphout geactualiseerd. Wijkwethouder Serge van de Brug “Wij vinden het belangrijk dat inwoners en ondernemers in Stiphout betrokken worden bij het actualiseren van de gebiedsvisie. Samen creëren we de kansen voor een leefbare wijk waar het fijn wonen, werken, verblijven en bewegen is. Voor nu, maar ook in de toekomst”.

Waarom actualiseren?

Met de oude structuurvisie is invulling gegeven aan ruimtelijke vraagstukken, bijvoorbeeld waar gebouwd mag worden en waar natuur de ruimte krijgt. Een groot deel van deze plannen is gerealiseerd. De tweede ontsluiting; woningbouw Stiphout Zuid; Kloostertuin, herinrichting van de Dorpsstraat; ecologische verbinding Warande/Goorloop; de voorbereiding voor de Natuurpoort. Maar in tien jaar tijd is er veel veranderd.  Wethouder Wonen Gaby van den Waardenburg: “We mogen met zijn allen trots zijn op deze ontwikkelingen. Zo is onlangs de bouwstart gegeven van de woonzorgappartementen aan de Van der Weidenstraat. Dat de structuurvisie voor een groot deel is gerealiseerd wil niet zeggen dat Stiphout nu af is. Met het actualiseren van de gebiedsvisie zetten we samen met de Stiphoutenaren een nieuwe stip op de horizon.”.

Het proces

De ontwikkeling van de gebiedsvisie verloopt in zes stappen. De eerste stap zetten we nu door met inwoners in de wijk in gesprek te gaan. Tom van Tuijn: “We gaan informeel het gesprek aan met alle spelers in het veld, om te luisteren naar wat er speelt en op zoek naar aanknopingspunten voor de gebiedsvisie. In die gesprekken verzamelen we invalshoeken, pijnpunten, oplossingen, kansen en opgaven. Vanuit daar wijzen we de belangrijkste thema’s aan voor het vervolg van het proces.” In de tweede stap onderzoekt het team samen met bewoners wat de oplossingen zijn voor de belangrijkste thema’s. Bij elke stap wordt er input opgehaald, verwerkt en uiteindelijk ook weer teruggekoppeld in de wijk, zodat het een gedragen visie wordt.

Uw Reactie
Uw Reactie