• Stad
  • Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

In Helmond zijn er diverse mogelijkheden van openbaar vervoer.

Trein

Helmond heeft vier treinstations: Helmond Centraal, Helmond Brouwhuis, Helmond ’t Hout en Helmond Brandevoort. U vindt meer informatie over de dienstregeling en de beschikbare voorzieningen op de stations op de website van de NS. 

Bus

Daarnaast hebben we in Helmond buurt-, streek- en stadsbussen. De stadsbussen rijden vanaf het centraal station in een lus naar de Automotive Campus en Helmond-Noord. De streeklijnen rijden van en naar de omliggende gemeenten. Deze bussen rijden met dienstregeling, via een vaste route. Al jarenlang neemt het aantal busreizigers en daarom ook het aantal vaste buslijnen af. Maar hoe moet dat dan met de groep mensen die nog wél met de bus willen gaan?

Hiervoor is Bravoflex in het leven geroepen. Dit is een flexibele vervoerservice op afroep, die zonder vaste route rijdt van halte naar halte in Helmond. Welke haltes? Dat bepaalt u. Ook het tijdstip bepaalt u. De wachttijd is maximaal 15 minuten. Het voordeel hierbij is dat de Bravoflex niet bij alle haltes hoeft te stoppen en op deze manier bent u sneller op de eindbestemming. Er is dus géén vaste dienstregeling; de bussen rijden wanneer iemand daarom vraagt. Zo houden we Helmond bereikbaar voor iedereen. Bravoflex kan gemakkelijk besteld worden via een app, website of door te bellen naar het volgende telefoonnummer: 088 600 09 69. U reserveert een zitplaats in een voertuig en bepaalt zelf wanneer u bij welke halte wordt opgehaald en naar welke halte u reist.


Toegankelijkheid

De gemeente heeft de afgelopen jaren veel haltes toegankelijker gemaakt voor mensen met een handicap. De bushaltes zijn verbreed, verhoogd naar 18 cm en hebben zo min mogelijk obstakels. De bushaltes hebben blindengeleide markeringen en invalidenopritten.

Taxbus

De Taxbus is openbaar vervoer van deur tot deur. Een taxi of taxibus haalt u op bij de voordeur en brengt u zonder overstap naar uw bestemming. Taxbus rijdt zeven dagen in de week van 06.00 uur ‘s ochtends tot 01.30 uur ’s nachts. U belt minimaal een uur van tevoren naar 0800 – 0234795 om een reis in te plannen. De kosten voor een rit binnen de gemeente Helmond is 4,50 euro. Er geldt een ander tarief voor ouderen en mensen met een WMO-inidicatie.

Halteplaatsen

Bij drie bestemmingen zijn speciale halteplaatsen: het Centraal Station, het Elkerliek Ziekenhuis en het winkelcentrum. De halteplaatsen zijn herkenbaar aan het speciale Taxbusbord.