• Stad
  • Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Wilt u met het openbaar vervoer naar Helmond of binnen Helmond van A naar B reizen? Op deze pagina leest u de mogelijkheden.

Trein

Helmond is uitstekend bereikbaar per trein en heeft vier treinstations: Helmond, Helmond Brouwhuis, Helmond ’t Hout en Helmond Brandevoort. Op de website van de NS vindt u meer informatie over de dienstregeling, de beschikbare voorzieningen op de stations en de geldende coronamaatregelen.

Bravo busvervoer

In de provincie Noord-Brabant en dus ook in Helmond wordt het busvervoer aangeboden onder de naam Bravo. Er zijn verschillende vormen van busvervoer, zoals Bravo direct, Bravo stads- en streekbussen en buurtbussen.

Naar Helmond

Om met de bus naar Helmond te rijden kunt u gebruikmaken van Bravodirect 320, de Bravo streeklijnen 23, 24, 25 en 26 en buurtbus 261.

Binnen Helmond

Voor reizen binnen Helmond kunt u natuurlijk ook gebruik maken van bovenstaande (streek)lijnen. Daarnaast rijden de stadslijnen 51 (Eeuwsels), 52 (Rijpelberg), 53 (Straakven), 54 (Brouwhuis), 55 (Stiphout) en 150 (Mierlo-Hout).

Actuele coronamaatregelen in het busvervoer

Meer informatie over de coronamaatregelen in het busvervoer vindt u op de website van Bravo en Hermes:

In verband met het coronavirus rijden er geen buurtbussen meer in Brabant. In Helmond gaat het om lijn 261: Beek en Donk - Mariahout - Lieshout - Aarle-Rixtel – Helmond. De provincie en vervoerders stellen als alternatief de regiotaxi beschikbaar tegen het reguliere OV-tarief. In Helmond is dat de Taxbus. De verwachting is dat de buurtbussen vanaf 8 februari 2021 weer gaan rijden.

Taxbus busvervoer

De Taxbus is een combinatie van doelgroepenvervoer en openbaar vervoer. Iedereen in Helmond kan gebruik maken van deze vervoersdienst. Met Taxbus rijdt u van deur tot deur. De Taxbus haalt u op bij de voordeur en brengt u zonder overstap naar uw bestemming. De Taxbus rijdt van zondag tot en met donderdag van 07:00 tot 00:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 07:00 tot 01:00 uur. Voor personen met een WMO-indicatie geldt een gereduceerd tarief.

Bij het Centraal Station, het Elkerliek Ziekenhuis en in het stadscentrum zijn speciale haltes voor de Taxbus aangewezen. In plaats van een adres kunt u afspreken bij deze halte. Zo kunnen chauffeur en reiziger elkaar makkelijker vinden. 

Corona-richtlijnen Taxbus

De volgende maatregelen gelden voor het Taxbus-vervoer:

  • Als u een rit boekt, dan stelt de telefonist u enkele vragen om na te gaan of u geen corona-gerelateerde klachten heeft (gezondheidscheck). Als u geen klachten heeft, dan mag u gewoon met de Taxbus reizen.
  • De chauffeur draagt een medisch mondkapje. U bent verplicht een niet-medisch mondkapje bij u te hebben en deze te dragen in de taxi. Indien u dit niet bij u heeft of weigert op te zetten, dan kan de chauffeur u (voor zijn/haar en uw veiligheid) niet vervoeren.
  • Scootmobielen kunnen niet meer mee in het vervoer. Rolstoelen, rollators en andere hulpmiddelen mogen wel gewoon mee, maar met een scootmobiel reizen is tijdelijk niet toegestaan in de Taxbus.
  • Er worden taxibussen en personenauto’s ingezet. In een taxibus mogen maximaal 4 reizigers, in een personen auto maximaal 2 reizigers.
  • Op 20 april 2021 heeft premier Rutte tijdens een persconferentie kenbaar gemaakt dat de huidige, landelijke avondklok per 28 april 2021 wordt afgeschaft.
    Dit houdt in dat Taxbus weer op de normale tijden gaat rijden.

Ga naar de website van Taxbus voor meer informatie.

De toekomst: slimme mobiliteit

De wereld van onze mobiliteit verandert in hoog tempo. Nu reizen we nog van A naar B met onze auto, de fiets of met het openbaar vervoer. Straks rijden we in elektrische deelauto’s, -fietsen en – scooters. Het liefst via één app en in combinatie met het openbaar vervoer.

Wat betekent dat voor het openbaar vervoer als duurzaam vervoersmiddel? En hoe zorgen we dat het openbaar vervoer mogelijk blijft voor iedereen die het nodig heeft Dat is een uitdagend vraagstuk. We willen in samenspraak met de stad en in samenwerking met de regio en vervoersbedrijven daarin stappen maken. Om ook in de toekomst Helmond bereikbaar te houden met openbaar vervoer. 

FABULOS

In Helmond rijdt tussen station Brandevoort en de Automotive Campus een zelfrijdende minibus van het Europese project FABULOS. Op deze pagina leest u meer informatie over de zelfrijdende minibus.

Wilt u graag een rit meemaken? Stuur een mail naar fabulos@helmond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie