• Bestuur
  • Helmondse Jongerenparlement

Helmondse Jongerenparlement

Het Helmondse Jongerenparlement is een gemeenschappelijk initiatief van Helmondse scholen voor voortgezet onderwijs en de gemeente Helmond. Voor scholieren is het een unieke ervaring om in het hart van de lokale democratie en politiek aan het werk te gaan. Voor de gemeente, burgemeester en wethouders is het een manier om de ‘stem van de toekomst’ te horen. Het biedt kinderen de mogelijkheid om kennis en vaardigheden (voor vakken als Nederlands, Maatschappijleer, filosofie of profielwerkstuk) levensecht te ervaren, uit te proberen en te leren.

Wie?

Leerlingen die wonen in Helmond en studeren op een Helmondse middelbare school kunnen zich aan het begin van het schooljaar aanmelden. Ze doen dat bij de contactdocent van hun school:

Dr. Knippenbergcollege
Joyce Thielen j.thielen@omosghelmond.nl 
Dirkje Driessen d.driessen@omosghelmond.nl 

Carolus Borromeus
Joop Vos vos@omosghelmond.nl 

Vakcollege Helmond
Joep Korsten kor@omosghelmond.nl 

Praktijkschool Helmond
Sherina van Uden ude@omosghelmond.nl 

Jan van Brabant (Molenstraat)
Ellen Niessen ellenniessen@icloud.com 

Jan van Brabant (Deltaweg)
Baukje van Lieshout b.vanlies@janvanbrabant.nl 

Voorzitter van het Jongerenparlement is Lars Sijbers. Hij wordt bijgestaan door de directeur van Vakcollege Helmond/Praktijkschool Helmond en de wethouder Jeugd en Onderwijs.

Wanneer?

Het Helmondse Jongerenparlement komt twee keer per jaar plenair bijeen in de raadszaal van Helmond. De zitting worden bekendgemaakt via de Facebook-pagina en het X-adres van de gemeenteraad. De agenda en alle stukken zijn hier terug te vinden. Bekijk het verslag en de agendastukken van de bijeenkomst op 27 oktober.

Hoe?

Binnen het Helmondse Jongerenparlement in de zitting 2023/24 zijn er vijf commissies. Iedere commissie werkt aan een eigen voorstel/onderwerp. De onderwerpen die worden besproken zijn:

  1. Mentaal en fysiek welzijn kinderen;
  2. Veiligheid voor jeugd en jeugdcriminaliteit
  3. Zwerfafval
  4. Jongerensoos binnenstad
  5. Milieuvriendelijke voorzieningen
  6. Bestedingen gelden jongerencultuur
Uw Reactie
Uw Reactie