• Stad
 • Week van Digitaal Bewustzijn

Week van Digitaal Bewustzijn

De Week van Digitaal Bewustzijn vindt dit jaar plaats in Helmond van maandag 27 november t/m vrijdag 1 december 2023. Gedurende deze week organiseren we diverse activiteiten om het digitaal bewustzijn van Helmondse jongeren te vergroten. Wat weet TikTok over jou? En wie ben jij online? Je leert het tijdens de Week van Digitaal Bewustzijn!

Het begon allemaal met de ambitie van de gemeente om Helmond een digitale stad te maken, waar iedereen aan mee kan doen. We willen dat alle inwoners op de hoogte zijn van de kansen en de risico’s van de digitale wereld. Niemand zit zoveel online als jongeren en daarom is deze week speciaal voor hen. Door de jeugd bewust te maken van wat er allemaal mogelijk is en waar ze op moet letten, kunnen zij beter beslissen waar ze wel of niet digitaal aan meedoen.

Convenant Digitaal Bewustzijn

Heel Helmond digitaal bewust maken, kunnen we natuurlijk niet alleen. Samen met maatschappelijke organisaties, scholen en experts hebben we onze handtekening onder het convenant Digitaal Bewustzijn gezet. Met de Week van Digitaal Bewustzijn geven we een praktische invulling aan onze gezamenlijke ambitie. Met trots presenteren wij het programma voor de Week van Digitaal Bewustzijn. Kom jij ook?

Bekijk de aftermovie van de vorige editie

Benieuwd wat je kunt verwachten? De editie van vorig jaar was een groot succes. Ruim 2.300 jongeren deden toen mee aan de Week van Digitaal Bewustzijn. Zo gingen ze bijvoorbeeld in gesprek met spelers van Helmond Sport over de impact van social media op een voetballer, kregen ze gastlessen over fake news, online eenzaamheid en sexting en vond er een debat plaats met jongeren van verschillende scholen uit Helmond. Bekijk hieronder de aftermovie van vorig jaar.

Programma

Welke activiteiten vinden er allemaal plaats tijdens de Week van Digitaal Bewustzijn? Bekijk hier het programma met alle bijeenkomsten, locaties en data.

Gezamenlijke evenementen:

Helmondse DigiTalks
Dinsdag 28 november
Locatie: het Carolus Borromeus College
Programma: 15.30-17.00 uur
Aanmelden voor Digitalks

DigiDebat
Woensdag 29 november
Locatie: bibliotheek Vrij toegankelijk
Aanmelden voor DigiDebat

Night of the Nerds
Donderdag 30 november 
Locatie: Cacaofabriek
Aanmelden voor Night of the Nerds

Ouderavond Plus
Donderdag 30 november 
Locatie: ROC Ter AA
Aanmelden voor Ouderavond Plus

Partnerbijeenkomst
Vrijdag 1 december
Locatie: Het Speelhuis
Aanmelden voor partnerbijeenkomst, of stuur een e-mail naar digitalestad@helmond.nl

Locatie Datum Programma
Dr. Knippenberg College Hele week

Klas 1:

 • Voorstelling Helder theater: WhatsOke?! Interactieve voorstelling over Social media.

Klas 2:

 • Gastcollege Sextingvan Francien Regelink
 • Les over het gebruik sociale media, gevarenchallenges en bijvoorbeeld nepnieuws

Klas 3:

 • Deelname aan ‘Night of the Nerds’.
 • Digital bootcamp dag – behandeling lesbrief identiteit, technologie en digitaal bewustzijn

Klas 4:

 • Les met thema digitale identiteit bij vakken maatschappijleer/wetenschappen

28 november: Ouderavond digitale identiteit met gastspreker Francien Regelink.

Jan van Brabant College Hele week

Brugklassen:

Klas h/vt-2 +: 

 • Gastles door Erdinç Sançan bij vak Global Perspectives: “AI is geen hype, de impact ervan op ons dagelijks leven”.

Leerjaar 1 t/m 3 (m/h/v + tto):

Klassen m/h/v + tto 3:

 • Bezoek aan tech event: Night of the Nerds. Expo-programma en plusprogramma (met techtalk, workshop, tech-film).

Klassen h2a/mt2a/m(t)3:

 • Gastles “Digitaal Bewustzijn onder jongeren” door Jake Blok.

Klassen m(t)3:

 • Tijdens vak Technologie en Design: “Wie ben jij online?” Praktijkopdrachten over online identiteit.

Klassen h(t)4:

 • Tijdens vak Maatschappijleer / GP: Internethelden.

Klassen v(t)4:

Klassen h/v/4 en 5:

 • Tijdens vak Informatica: gastcollege van community manager Gijs van der Putten van Bechtle B.V.: “IT-infrastructuur en de invloed van de IT-business".

Klassen m/h/v/tto-2/m(t)4ted:

 • Filmactiviteit "The Creator” bij de Pathé. Een film over AI als ultiem wapen.

Klassen h(t)5 (twee groepen):

 • Tijdens vak Nederlands: Spoken Word workshop door dichter en Spoken Word artiest Derek Otte. Leerlingen gaan aan de slag met poëzie en schrijven hun eigen Spoken Word teksten over het thema: digitaal bewustzijn. 

Klassen h4/v6/v6:

 • Tijdens vak Informatica: Gastles door oud-leerling/student IT Stan van de Wiel. “De invloed van technologie in de samenleving en cybersecurity.” 
Qliq Primair Hele maand november Nemen deel aan de week van mediawijsheid en gaan Hackshield inzetten in de klas. 
De Bibliotheek Helmond-Peel Hele week

27 en 29 november + 1 december: IDO Digiwijzer spreekuur

28 november: Digiwijs: Sinterklaasgedicht met ChatGPT

28 november: Koffie met een tablet: gezondheid

29 november: Digidebat in samenwerking met Dr. Knippenberg College

30 november: Klik en tik cursus internet

1 december: Pools IDO Digiwijzer spreekuur

Van Dijkcollege Hele week
 • Burgerschapslessen over social media
 • Gastles (Jake Blok), met gastspreker die met leerlingen stukjes van de film ‘You are Your profile 2’ bekijkt en bespreekt
 • Bezoek aan Samen leren met Helmond Sport
 • Voorstelling van Helder Theater voor leerlingen
Digital Rights House Hele week

Het initiatief ‘Digital Rights Expo’ landt tijdens de week op diverse locaties van deelnemende partijen.

You are your profile Hele week

Fragmenten uit de film ‘You are Your profile’ worden ingezet tijdens diverse programmaonderdelen van de week. Verder zal een gesprek met leerlingen plaatsvinden op de Antoon van Dijkschool.

ROC Ter AA Hele week

Het thema digitaal bewustzijn wordt ondergebracht bij het vak burgerschap, met behulp van You are Your Profile materiaal.

Deelnemende partijen

Dit zijn de partijen die meedoen! Lees hieronder waarom zij de Week van Digitale Bewustzijn belangrijk vinden door op de namen te klikken. Sommige partijen hebben geen quote, maar willen we uiteraard wel graag vermelden als partner.

Ihsane Beyd: Van nieuwsgierigheid naar digitale bewustwording betekent: levenslang leren en groeien in digital skills zodat je jezelf en anderen kan helpen in deze maatschappij. Wat laat jij dus (digitaal) achter?

Digitale bewustwording begint met nieuwsgierigheid. Ontdek vanuit jouw eigen nieuwsgierigheid welke plaats technologie heeft in de samenleving, vervolgens leer en inspireer!

Technologie heeft een grote impact op onze levens. Sta wat vaker stil bij de positieve aspecten door een lijst te maken van wat het je opbrengt en wat je ermee zou kunnen doen. Ga vervolgens over tot actie.

De transformatie van de digitale samenleving vraagt niet alleen om digitaal bewustzijn, maar ook leergierigheid. Begin klein, verdiep je eerst in je eigen digitaal gedrag en geef kennis die je opdoet aan anderen door.

Johan Fietelaars: Juist in deze tijd is het zo belangrijk dat onze kinderen digitaal bewustzijn. Daarom beginnen wij op het Dr. Knippenbergcollege hier al vanaf dag 1 mee.

Digitaal bewustzijn betekent niet alleen wat je met technologie kunt doen maar ook hoe je dit moet doen. Daarom willen wij onze leerlingen vanaf dag 1 laten zien hoe dit goed te doen.

Digitale hulpmiddelen verdwijnen nooit meer, daarom is het essentieel dat wij onze verantwoordelijkheid nemen en onze jongeren leren hoe je er bewust mee omgaat.

Kevin Reuter: Naarmate we meer met digitale vaardigheden aan de slag gingen met onze leerlingen, merkten we dat de vragen van leerlingen veranderden. De prioriteit van overleven met devices naar het leven in een online wereld.

Saleh Dahmani: Instagram kreeg een hele grote boete, omdat het platform onzorgvuldig is omgegaan met de data van kinderen. Hierom zijn juist kinderen zo interessant voor sociale media.” Dit is een kopje van een nieuws item. Smartphones zijn handig, maar er zijn ook risico’s. Sommige mensen kunnen er moeilijk mee omgaan. Andere mensen zijn er heel handig mee, maar denken niet zo goed na over wat ze delen op het internet. Wees alert en zorgvuldig  met wat je plaatst. Het is de hoogste tijd voor ons om digitaal bewuster te zijn!

Richard Meulenberg: De leefomgeving en alle faciliteiten worden steeds meer digitaal. Het soepel hiermee omgaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Velen kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken.

Romec Gallo: Als je denkt aan digitaal zijn dan geldt: “Bij zijn is meemaken, nu meer dan ooit!”

Anke Brüggink: Op de Antoon van Dijkschool bereiden wij kwetsbare leerlingen voor op een zinvolle plek in de maatschappij.  Om onze leerlingen goed voor te bereiden op hun toekomst besteden we in ons onderwijs veel aandacht aan de onderwerpen wonen, werken en vrije tijd. Het ondertekenen van het convenant en onze deelname aan de Week van Digitaal bewustzijn is voor ons een mooie manier om samen met andere organisaties het belang van dit onderwerp te onderstrepen en onze leerlingen op het gebied van digitaal bewustzijn extra te ondersteunen. 

Jake Blok: Elke keer dat we online zijn maken we keuzes die soms vervelende gevolgen kunnen hebben voor onszelf of anderen. Digitale bewustzijn zorgt ervoor dat we meer kunnen genieten van het Internet en online verbonden zijn met elkaar.

You are Your profile is opgericht vanuit de visie van een samenleving waarin sociale bescherming online is gegarandeerd; een verbonden samenleving waarin alle burgers, wanneer ze online actief zijn, waardigheid kunnen ervaren, vrij zijn en controle hebben over hun privacy. In Helmond is de juiste energie aanwezig om samen digitale bewustzijn te stimuleren.

Elke Minnebach: Digitalisering neemt meer en meer een vlucht. Voordelen lijken eindeloos, helaas kunnen nog altijd mensen niet mee of lopen risico op misbruik. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen om mensen die onvoldoende mee kunnen in de digitale wereld, te ondersteunen, voor te lichten en te beschermen. En niet te vergeten, mensen blijvend te betrekken die wellicht digibeet zijn. Hiervoor hebben we het convenant getekend!

Wethouder Martijn de Kort: ‘Als gemeente zijn wij hard aan het werk om van Helmond een echte digitale stad te maken’, legt wethouder de Kort uit. ‘We vinden het belangrijk dat alle inwoners online mee kunnen doen. Ons doel is om het digitaal bewustzijn te vergroten. Wat zijn de kansen van de digitale wereld? En wat zijn de risico’s? Als je dat weet kun je zelf beslissen waar je wel en niet aan wil deelnemen.’ 

‘’ Je moet nieuwsgierig zijn naar wat de digitale wereld jou kan bieden, maar je ook bewust zijn van de risico’s. Nieuwsgierigheid is prima – voorzichtigheid is TOP’’

Meer informatie? 

Uw Reactie
Uw Reactie