Recreatiegebied Berkendonk

Berkendonk is een openbaar recreatiegebied aan de oostkant van Helmond, dat gratis toegankelijk is. Het westelijk deel wordt gebruikt voor strand- en wateractiviteiten zoals zonnebaden, zwemmen, surfen en zeilen.

Recreatief gedeelte

Het recreatieve gedeelte is ingedeeld in twee gebieden: een gebied voor watersport en een gebied voor strandactiviteiten. U mag zwemmen binnen de belijning (de lijn die midden over de plas ligt). Het overige gedeelte is ingericht voor de watersport. Daar mag u niet zwemmen.

Zeil- en surfstrand

Het is niet meer toegestaan om gebruik te maken van het zeil- en surfgedeelte zonder lidmaatschap van de desbetreffende club/vereniging. Om toegang te verkrijgen tot het zeil- en surfstrand kunt u lid worden van één van beide watersportverenigingen: Windsurfing Berkendonk of Jeugdzeilvereniging Berkendonk. U ontvangt bij een lidmaatschap een sleutel van de poort, zodat u altijd toegang heeft tot het terrein.

Parkeren

U kunt gratis parkeren, maar er is een beperkt aantal parkeerplaatsen. Daarom raden wij u aan bij temperaturen boven de 25 graden na 12.00 uur niet meer met de auto te komen.

Beheer, veiligheid en regels

Het hoofdbeheer van recreatieplas Berkendonk is het hele jaar aanwezig, maar verricht de recreatieve werkzaamheden in de maanden mei tot en met september. De beheerder controleert op veiligheid, hygiëne en wettelijke aansprakelijkheidseisen. In samenwerking met het beheerteam, politie en de stadswacht proberen we op drukbezochte dagen Berkendonk zo veilig mogelijk te maken. Daarom zijn er regels opgesteld in samenspraak met Gemeente Helmond en Beheer Berkendonk. De regels staan vermeld in de APV (versie 2009), en op de welkomstborden van de recreatieplas. Op de recreatieplas is toezicht aanwezig tussen 1 mei en 1 september van 11.00 uur tot 18.00 uur. Berkendonk voldoet al jaren aan alle wetten en regels die door de provincie Brabant gesteld worden in de WHVBZ (Wet hygiëne, veiligheid, badgelegenheden en zweminrichtingen).

Faciliteiten en activiteiten

Op Berkendonk zijn o.a. de volgende faciliteiten aanwezig: toilet- en douchegebouwen, horeca, speeltoestellen, EHBO-ruimte, jeugd-zeilvereniging, surfvereniging, Helmondse watervrienden (onderdeel Reddingsbrigade) en naturistenstrand. Elk jaar wordt de Nieuwjaarsduik en de open dagen van de zeil/surfvereniging georganiseerd. De activiteiten worden ondersteund door het beheer van Berkendonk, verenigingen en instanties.

Contactgegevens