Recreatiegebied Berkendonk

Berkendonk is een openbaar recreatiegebied aan de oostkant van Helmond, dat gratis toegankelijk is. Het westelijk deel wordt gebruikt voor strand- en wateractiviteiten zoals zonnebaden, zwemmen, surfen en zeilen.

Het hoofdbeheer van recreatieplas Berkendonk is het hele jaar aanwezig, maar verricht de recreatieve werkzaamheden in de maanden mei tot en met september. De beheerder controleert op veiligheid, hygiëne en wettelijke aansprakelijkheidseisen. In samenwerking met het beheerteam, politie en team Toezicht en Handhaving proberen we op drukbezochte dagen Berkendonk zo veilig mogelijk te maken. Daarom zijn er regels opgesteld in samenspraak met Gemeente Helmond en Beheer Berkendonk. De regels vindt u onder andere op de welkomstborden van de recreatieplas.

Een voorbeeld van een welkomstbord op Berkendonk

Enkele voorbeelden van onze huisregels

 • Berkendonk is verboden voor honden en paarden
 • Vissen is niet toegestaan
 • Kamperen is niet toegestaan
 • Kitesurfen is niet toegestaan
 • Naaktrecreatie is enkel toegestaan op het daarvoor bestemde gedeelte van het noorderstrand
 • Open vuur (en barbecueën) is niet toegestaan
 • Zwemmen is enkel toegestaan binnen de belijning

Op de recreatieplas is toezicht aanwezig tussen 1 mei en 1 september van 11.00 uur tot 18.00 uur. Berkendonk voldoet al jaren aan alle wetten en regels die door de provincie Brabant gesteld worden in de WHVBZ (Wet hygiëne, veiligheid, badgelegenheden en zweminrichtingen).

Riskante stromingen

Bij extreem heet weer is er gevaar op riskante koude- en warmwaterstromingen. Deze stevige stromingen kunnen zowel ervaren- als onervaren zwemmers in moeilijkheden brengen, denk bijvoorbeeld aan krampverschijnselen. Advies is dan ook om niet diep te gaan zwemmen, oftewel te begeven in de zwemgebieden waarbij u altijd kunt staan.

Het (algemene) recreatieve gedeelte is ingedeeld in twee gebieden: een naaktstrand (een gedeelte van het noorderstrand) en een 'textiel' gebied, waar u met badkleding kunt recreëren. U mag zwemmen binnen de belijning (de lijn die midden over de plas ligt). Het overige gedeelte is ingericht voor de watersport. Daar mag u niet zwemmen.

Het is niet meer toegestaan om gebruik te maken van het zeil- en surfgedeelte zonder lidmaatschap van de desbetreffende club/vereniging. Om toegang te verkrijgen tot het zeil- en surfstrand kunt u lid worden van één van beide watersportverenigingen: Windsurfing Berkendonk of Jeugdzeilvereniging Berkendonk. U ontvangt bij een lidmaatschap een sleutel van de poort, zodat u altijd toegang heeft tot het terrein. 

Let op: wanneer er evenementen op Berkendonk plaatsvinden, dan wordt het noorderstrand gesloten. U kunt hier dan helaas niet zwemmen.

U kunt gratis parkeren, maar er is een beperkt aantal parkeerplaatsen. Daarom raden wij u aan bij temperaturen boven de 25 graden na 12.00 uur niet meer met de auto te komen.

Op Berkendonk zijn o.a. de volgende faciliteiten aanwezig:

 • toilet- en douchegebouwen
 • horeca, speeltoestellen
 • EHBO-ruimte
 • jeugd-zeilvereniging
 • surfvereniging
 • Helmondse watervrienden (onderdeel Reddingsbrigade
 • naturistenstrand

Elk jaar wordt de Nieuwjaarsduik en de open dagen van de zeil/surfvereniging georganiseerd. De activiteiten worden ondersteund door het beheer van Berkendonk, verenigingen en instanties.

Begin van dit jaar heeft het college van de gemeente Helmond besloten om uitwerking te geven aan de ontwikkeling van een evenemententerrein bij Berkendonk. Berkendonk is een uniek gebied in Helmond en biedt vele mogelijkheden, onder andere voor recreatie. Uitgangspunt voor ontwikkeling van het gebied is de realisatie van een evenemententerrein, maar we willen ook graag andere kansen in beeld brengen. Lees alle informatie over de ruimtelijke visie.

Contactgegevens

Uw Reactie
Uw Reactie