Ambities preventieakkoord per organisatie

Zie onderstaand op alfabetische volgorde, per organisatie welke doelen zij stellen ten aanzien van de drie ambities van het preventieakkoord: 1) Rookvrij Helmond, 2) Gezond eten en Bewegen en 3) Tegengaan Alcohol en Drugs. Doe ook mee! Kijk op www.helmond.nl/preventieakkoord hoe u kunt meedoen.

 

Contactpersoon

Esther van den Hurk
esther@vitaal-leven.nl
06-43800521

Doel

Als Vitaalcoach begeleid ik medewerkers van Helmondse bedrijven en organisaties naar gezondere keuzes door middel van individuele coaching. Dit doe ik vanuit een integrale benadering: alle F.I.T. (Food, Inspiration, Training) thema's zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. De systematische methode waarmee ik werk maakt deze begeleiding kort, krachtig en zeer effectief.

Daarnaast maak ik werk van vitaliteit op de werkvloer door mijn ervaring als HR professional in combinatie met mijn kennis op het gebied van voeding en beweging en mijn specialisatie op het gebied van gedragsverandering in te zetten als adviseur voor organisaties of teams die op zoek zijn naar een aanpak die werkt.

Contactpersoon

Frits Rutten
parkmanager@bedrijventerreinenhelmond.nl
0492-792350

Doel

Stichting Bedrijventerreinen Helmond zet zich actief in om ondernemers op de Helmondse bedrijventerreinen te helpen aandacht te besteden aan deze thema's binnen hun onderneming. Dit doen we door ondernemers actief te benaderen en in gesprek te gaan over concrete stappen die ze kunnen zetten om hun medewerkers bewust te maken over het belang van gezond eten en bewegen, stoppen met roken en de invloed van alcohol en drugs. Tevens biedt de stichting laagdrempelig concrete hulp aan ondernemers bij vragen/zorgen of bij het (structureel) handen en voeten geven van vitaliteit, werkplezier en duurzame inzetbaarheid.

Contactpersoon

Cathelijne Menschaar
c.menschaar@gcleonardus.nl
0492-508030

Doel

Alle partijen in het gezondheidscentrum promoten een gezonde leefstijl middels advies en ondersteuning aan patiënten.

Gezond eten en bewegen

 • Screening en aanpak van comorbiditeit en het stimuleren van leefstijladviezen. Hierin zoeken we regelmatig samenwerking met externe partners zoals ketenaanpak overgewicht. Wij denken dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor de ondersteuning van deze gezinnen.
 • Wij zijn aangesloten bij het Netwerkaanpak overgewicht jeugd.
 • Binnen het Gezondheidscentrum hebben we meerdere trajecten voor jeugd / kinderen om in beweging te komen

Rookvrij

 • We begeleiden iedereen die wil stoppen met roken.
 • We werken aan een rookvrij centrum en willen graag een rookvrije omgeving gaan organiseren. 

Tegengaan alcohol- en drugsgebruik

 • Alcohol en drugsgebruik wordt altijd besproken. Vanuit de huisarts worden er partijen gezocht voor bijvoorbeeld risico's VOOR het alcohol en drugsgebruik, maar ook om voor te lichten over de risico's VAN het alcohol en drugsgebruik.
 • Wij werken nauw samen met elkaar en met lokale organisaties. Deze samenwerking levert ook meer inzicht in risico gebieden waar jongeren makkelijker aan alcohol kunnen komen zodat daar ook meer preventief in gehandeld kan worden.

Contactpersoon

Peter Verbeek
0682284486

Doel

Mensen meer laten bewegen en daar en daar virtuele spaarpunten - Fitcoins- mee laten verdienen. Deze Fitcoins kunnen alleen uitgegeven worden aan gezonde producten/diensten waarmee je heel laagdrempelig ook andere leefstijlfactoren positief beinvloed.

Contactpersoon

Monique Gubbels-van Oosterhout
monique.gubbels@zorgboog.nl
06-12201155

Doel

Informatie delen via nieuwsbrief en magazine Fijn. Het magazine wordt drie keer per jaar verstuurd aan onze 20.000 leden in de Peelregio. Daarnaast hebben we een rubriek 'Informatie & tips' op onze site Zorgboogextra.nl en daar delen we ook informatie op gezond leven, leefstijl, bewegen en gezonde voeding. Verder organiseren wij één keer per jaar samen met de Zorgboog de Gezondheidsweken. Deze weken (begin van het jaar) staan in het teken van allerlei bijeenkomsten in relatie tot gezondheid zoals seminar over slaap, gezonde snacks maken, overgang, stress, mindwalk, afvallen zonder dieet, mantelzorg, zorgen voor jezelf, lezing motivatie, omgang met pubers, etc. Deze bijeenkomsten zijn gratis voor onze leden. Daarnaast organiseren wij drie keer per jaar activiteiten. Ook hier besteden we aandacht aan de thema's gezond & fit.

Contactpersoon

Leon Merkx
info@Pro-Leefstijl.nl
06-51964635

Doel

Praktijk voor leefstijl coaching op Gasthuisstraat 102 in Helmond (huisartspraktijk dr. de Loyer). In samenwerking met huisartsen, specialisten en (para)medische collega's uit Helmond.

Contactpersoon

Monique Boetzkes
0492 580 500
monique.boetzkes@artegroep.nl

Doel

Gezond eten en bewegen in Helmond

 • Medewerkers van Arte worden gestimuleerd om te bewegen. Dit doen we door het houden van vitaliteitsgesprekken waarin dit aan de orde komt. Er is een (fiscale) korting op het sportabonnement. Het fietsen wordt gestimuleerd door een fietsplan. We hebben de app voor alle medewerkers van It’s My Life waar de medewerkers door te wandelen kunnen sparen voor Fitcoins. Deze Fitcoins kunnen ze besteden in de Fitcoinsmarktplaats waar ze aankopen kunnen doen die weer bijdragen aan hun vitaliteit of welbevinden. Door onze deelname aan dit programma maken we dit ook mogelijk voor bewoners in een wijk in Helmond.
 • We hebben een grote biodiversiteitstuin op het terrein van Arte. Daar kunnen medewerkers bij mooi weer hun gezonde maaltijd nuttigen. We hebben namelijk in de kantine een gratis saladebar met een afwisselend aanbod. Ook kunnen ze elke dag gratis fruit nemen van een goedgevulde fruitschaal. De biodiversiteitstuin is overigens ook geopend voor publiek/wandelaars uit Helmond.
 • Medewerkers hebben gratis toegang tot een online leeromgeving met daarin o.a. trainingen op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

Helmond Rookvrij

In het pand van Arte mag niet worden gerookt. De rookruimte is naar buiten verplaatst zonder verdere faciliteiten zodat het roken wordt ontmoedigd.

Contactpersoon

B. van Luijtelaar
B.vanLuijtelaar@savant-zorg.nl

Doel

Bewustwording vanuit Positieve Gezondheid.

Contactpersoon

Monique van Ekert
m.vanekert@sil-ber.nl
0492-523775

Doel

Rookvrij

Rookvrij gebouw en plein.  

Gezond eten en Bewegen

Vervolg beleid sportieve en gezonde school + naschools aanbod o.a. hierop gericht.

Contactpersoon

Peggy Goris - Programmamanager Gezonde wijk
p.goris@brainportsmartdistrict.nl 
0628901987

Doel

Rookvrij

Sturen op het realiseren van de innovatieambitie gezonde wijk en sociale & veilige wijk in BSD in de business challenge projecten door (samenwerkende) partijen. De innovatieambitie is verwoord in het Q boek. Specifieke BSD doelen die bijdragen aan gezond eten en bewegen en rookvrij zijn bijvoorbeeld:

 • % grond benut wordt voor productie en consumptie van gezond (en vers) voedsel in de wijk.
 • % groene en blauwe inrichting van de openbare ruimte die bijdraagt aan bewegen en ontspannen.
 • verplaatsen in de wijk vindt zoveel mogelijk door actief vervoer plaats (lopen, fietsen).
 • publieke ruimte en openbare gebouwen zijn rookvrij.
 • inwoners weten relatie tussen voeding, beweging, roken en middelengebruik op gezondheid.

Gezond eten en Bewegen

 1. Health deal BSD sluiten met (toekomstige) inwoners en betrokken (quadruple helix) partijen (gevestigd) in BSD/Brandevoort voor meer gezonde levensjaren en minder verschillen in gezondheidsvaardigheden.
 2. Innovaties op gebied van gezonde wijk en sociale & veilige wijk aantrekken om met inwoners in de living lab BSD toe te passen en verder te ontwikkelen zodat inwoners zelf en samen in staat zijn keuzes voor gezond leven te maken.
 3. Sturen op het realiseren van de innovatieambitie gezonde wijk en sociale & veilige wijk in BSD in de business challenge projecten door (samenwerkende) partijen. De innovatieambitie is verwoord in het Q boek. Specifieke BSD doelen die bijdragen aan gezond eten en bewegen en rookvrij zijn bijvoorbeeld:
  • % grond benut wordt voor productie en consumptie van gezond (en vers) voedsel in de wijk
  • % groene en blauwe inrichting van de openbare ruimte die bijdraagt aan bewegen en ontspannen
  • verplaatsen in de wijk vindt zoveel mogelijk door actief vervoer plaats (lopen, fietsen)
  • publieke ruimte en openbare gebouwen zijn rookvrij
  • inwoners weten relatie tussen voeding, beweging, roken en middelengebruik op gezondheid"  

Uw Reactie
Uw Reactie