Rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U maakt voor het aanvragen van een rijbewijs een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

➤ LET OP: Door de coronamaatregelen is het niet voor iedereen mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Om die reden is uw rijbewijs mogelijk nog geldig na de geldigheidsdatum. Op de website van het CBR vindt u actuele informatie.

Rijbewijs online aanvragen

Als burger kunt u online een aanvraag doen van de verlenging van een bestaand rijbewijs of de aanvraag van een nieuw rijbewijs. U komt nog wel even langs ons om uw pasfoto aan te leveren en een handtekening te zetten.

Vraag via de onderstaande button direct uw rijbewijs aan. Of kijk onder het kopje 'Afspraak maken', voor welke producten u nog meer een afspraak kunt maken. Zoals het omwisselen van een buitenlands rijbewijs of voor de aanvraag van een gezondheidsverklaring (eigen verklaring) of begeleiderspas.

Tarieven 2021:

  • Een rijbewijs kost €41,-.
  • Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. U betaalt dit bij de aanvraag. Pinnen? Ja, graag!
  • Een gezondheidsverklaring (eigen verklaring) kost € 37,80.
  • Een gezondheidsverklaring (75+) kost € 37,80.
  • Een gezondheidsverklaring groot rijbewijs kost € 37,80.

U betaalt bij de aanvraag van uw rijbewijs. Verder heeft u nodig:

Kan ik bij de aanvraag een pasfoto laten maken?

Bezoekers van de Stadswinkel kunnen een pasfoto laten maken in de automaat. De kosten hiervan zijn € 7,-. De medewerkers in de Stadswinkel helpen niet bij het maken van de foto. Voor kinderen jonger dan 8 jaar adviseren we dan ook om de pasfoto te laten maken bij een fotograaf. De stoel van de automaat in de Stadswinkel is namelijk niet in hoogte verstelbaar.

Ook tijdens de lockdown mogen fotografen op gezette tijden of op afspraak open zijn voor het maken van noodzakelijke pasfoto's.

Militair rijbewijs

Heeft u een militair rijbewijs behaald en wilt u dit op uw burgerrijbewijs laten plaatsen? Neem dan eventueel ook uw militair rijbewijs en bevoegdhedenkaart mee.

Na ongeveer 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen in de Stadswinkel. U hoeft geen afspraak te maken om uw rijbewijs op te halen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is 10 jaar geldig. In sommige gevallen (afhankelijk van uw leeftijd en uw gezondheid) geldt een afwijkende geldigheidsduur. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 65e jaar op CBR.nl.

De ingangsdatum van uw nieuwe rijbewijs is de datum waarop u uw rijbewijs aanvraagt.

In verband met corona zijn rijbewijzen tijdelijk langer geldig. Op de website van het CBR vindt u actuele informatie.

Ja, dat kan zeker. Neem voor een spoedaanvraag telefonisch contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer), dan plannen wij met u een afspraak in de spoedagenda.

Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. U betaalt dit bij de aanvraag. Pinnen? Ja, graag!

Indien een rijbewijs met spoed vòòr 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het de volgende werkdag klaar om opgehaald te worden. Wanneer het rijbewijs met spoed na 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het rijbewijs na 2 werkdagen klaar om opgehaald te worden.

Is je rijbewijs gestolen of verloren? Geef dit dan door als u uw nieuwe rijbewijs aanvraagt. U krijgt dan een vermissingsverklaring. Neem in dat geval een geldig paspoort of ID-kaart mee als legitimatiebewijs mee.

Online verlies of diefstal registreren

Vanaf 1 juli 2021 kunt u zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal van uw Nederlands rijbewijs registreren. Klik hier om verlies, diefstal of misbruik van uw rijbewijs online te melden bij RDW. Daarna is het rijbewijs direct ongeldig. RDW stuurt u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden heeft u een DigiD nodig. Meer informatie vindt u op de website van RDW.

Uw Reactie
Uw Reactie