Aankondiging burgemeesterambt Raad

Beste gemeenteraadsleden,


Bijna 12 jaar geleden zat ik in de trein van Den Haag naar Eindhoven. Ik was lid van de Tweede Kamer. Het kabinet was onverwacht gevallen. Ik stond in mijn gedachten op een kruispunt. Zou ik doorgaan als Kamerlid, of volgde ik mijn hart en greep ik de kans om burgemeester te worden van mijn geboortestad?

De knop ging om.

“Helmond en ik lijken op elkaar”, schreef ik in mijn sollicitatiebrief aan Hare Majesteit de Koningin. Recht voor z’n raap, schouders eronder, samen rooien we het wel.

Er is geen dag geweest dat ik spijt heb gehad van de overstap die ik destijds maakte, van de landelijke politiek naar het lokale bestuur.

Over een jaar, om precies te zijn op 1 november 2024, eindigt mijn tweede ambtstermijn. Ik heb besloten om op dát moment te stoppen als uw burgemeester.

In twee ambtsperiodes heb ik Helmond zien ontwikkelen van een wat zoekende stad, naar een zelfverzekerde stad. Een stad waar bouwkranen de skyline domineren. Een stad van economische voorspoed. Belangrijke speler in Brainport en bruggenbouwer naar de Peel.

Wat een energie zit er in deze stad!

Maar het is ook een stad die nog lang niet af is. We groeien om de draagkracht groter te maken, en de welvaart breder. En daar is nog een weg in te gaan. De voorspoed komt nog niet iedereen ten goede. We zijn een stad met meerdere gezichten.

Er is nog genoeg te doen. Er staat een stevig college, een daadkrachtige raad en een gemotiveerde organisatie.

Een goed moment voor mij om een ander pad in te slaan. Ik vind het tijd worden om mijn blik te verruimen. Nieuwe uitdagingen aan te gaan en daarbij ook nét iets meer tijd te creëren voor mijn privéleven.

Ik ben straks 12 jaar voorzitter geweest van uw gemeenteraad. Vele uren brachten wij samen door in deze raadszaal. In dit hart van onze democratie, hier wordt onze stad bestuurd. Ik hoop dat het nieuwe Huis voor de Stad nog een extra boost gaat geven. Een plek waar alles samen komt: politici, ambtenaren én inwoners van onze stad.

Het voelt als een natuurlijk moment: een nieuw stadskantoor, een nieuwe raadszaal, een nieuwe burgemeester.

Tegen diegene die misschien op dit moment ergens in een trein zit, en denkt: hé, het Helmonds burgemeestersambt komt vacant…tegen diegene wil ik zeggen: wat een voorrecht is het om hier burgemeester te mogen zijn! Van deze markante stad. Het boegbeeld van 95.000 inwoners die trots zijn op hun stad.

Ik ben nog niet weg. We gaan nog vele bakens verzetten. Ik kijk uit, zoals altijd, naar onze samenwerking in de komende 12 maanden. Te beginnen vandaag, met de begroting voor de komende vier jaar. Voor mij persoonlijk is dit de 12e keer, en naar u nu weet: ook mijn laatste. Aan de slag! Ik heb er zin in.

Dank u wel.

Elly Blanksma

Uw Reactie
Uw Reactie