- Ondernemer
- Alcohol verkopen in levensmiddelenbedrijf en slijterij, vergunning
Alcohol verkopen in levensmiddelenbedrijf en slijterij, vergunning
Levensmiddelenbedrijven mogen zonder drank- en horecavergunning zwakalcoholhoudende drank (maximaal 14,9 %) verkopen. De verkoop van sterkalcoholhoudende drank (15 % en daarboven) is voorbehouden aan een slijterij. Hiervoor is een drank- en horecavergunning nodig. U vraagt een vergunning aan als u een slijterij wilt starten of als de ondernemersvorm van een bestaande slijterij verandert.
Voorwaarden
In de drank- en horecavergunning staan regels. Als u zich niet aan deze regels houdt, kan de gemeente u een boete geven. Ook kan de burgemeester uw vergunning schorsen voor maximaal 12 weken. Of de burgemeester kan uw vergunning helemaal intrekken.
De regels zijn onder andere:
- leidinggevenden moeten 21 jaar of ouder zijn
- leidinggevenden mogen geen strafblad hebben
- leidinggevenden moeten een verklaring sociale hygiëne hebben
- de vergunning is onbeperkt geldig zolang de situatie niet verandert
Komt er een nieuwe leidinggevende? Of vertrekt een leidinggevende? Meld dit bij de gemeente. U heeft hiervoor nodig:
- een kopie van de arbeidsovereenkomst van de leidinggevende
- een kopie van het identiteitsbewijs van de leidinggevende
- diploma sociale hygiëne van de leidinggevende
Aanpak
U vraagt de drank- en horecavergunning aan bij de burgemeester. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier en bijbehorende documenten schriftelijk naar onderstaand postadres.
Om een drank- en horecavergunning aan te vragen, heeft u nodig:
- een volledig ingevuld aanvraagformulier drank- en horecavergunning
- een kopie van identiteitsbewijzen van de leidinggevenden, vennoten en gevolmachtigden
- een formulier leidinggevendenverklaring; vul deze voor alle vennoten, gevolmachtigden en andere aangestelde leidinggevenden in
- een kopie van de arbeidsovereenkomsten van alle leidinggevenden
- originele diploma's sociale hygiëne van alle leidinggevenden, vennoten en gevolmachtigden. U krijgt de originele diploma's uiteraard terug
- een bewijs dat u het pand voor horecadoeleinden mag gebruiken (huur- of koopovereenkomst)
- bewijs van inschrijving bij de KvK (uittreksel uit handelsregister)
- een schriftelijk bewijs van inschrijving bij de belastingen, voor loon- en omzetbelasting en het BTW-nummer
- vermelding van verkoopruimte, deze moet minimaal 15 m² zijn. Bij een combinatie van slijterij en supermarkt moet de slijterij afgescheiden zijn van de supermarkt
Kosten
Een aanvraag drank- en horecavergunning kost €368,- (tarief 2024).
Termijn
Na het in behandeling nemen van uw aanvraag, stuurt de burgemeester u het schriftelijke besluit binnen 8 weken toe.
Bezwaar en beroep
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.