• Stad
  • Helmond viert 80 jaar Vrijheid

Helmond viert 80 jaar Vrijheid

In september 2024 is het 80 jaar geleden dat Helmond is bevrijd. We leven in een land, waar vrijheid 80 jaar geleden is bevochten en waar wij nog steeds in vrijheid mogen leven. In een stad, waar bruggen werden gebombardeerd, en die als een van de eerste in Nederland werd bevrijd. We vieren die vrijheid en gaan op zoek naar de beleving van vrijheid en de impact van oorlog op onze inwoners.

Logo Helmond viert 80 jaar vrijheid

We zoeken naar de verbinding die in vrijheid kan ontstaan. We roepen op tot het delen van verhalen en van ervaringen over wat vrijheid voor ieder individu betekent. Voor het creëren van bewustwording en om begrip te krijgen voor een ander. Om te blijven ervaren dat vrijheid een groot goed is. Want vrijheid is nooit vanzelfsprekend.

Impact van oorlog, toen en nu

Een oorlog laat sporen na, in een gebied, maar ook in personen. Diepe sporen, die iemand tekenen. De een draagt de wonden een leven lang met zich mee, een ander zoekt juist naar manieren om de oorlog achter zich te laten. Hoe dan ook heeft een oorlog een enorme impact op personen, en op hun omgeving. Met verhalen geven we de impact weer die een oorlog op een mens kan hebben, uit oorlogen van toen en nu.

Beleving van vrijheid

Het sterkste beleef je de vrijheid als je weet hoe het is als deze vrijheid je afgenomen is geweest. Iemand die in oorlog heeft geleefd voelt vaak als geen ander de vrijheid in de kleinste dingen. Als je je kunt inleven in de situatie van hen die zonder vrijheid leefden, kun je ook beleven wat vrijheid voor jou betekent.

Activiteiten

Aftrap voor een herdenkingsjaar van 80 jaar Vrijheid

Op 5 mei 2024 vierden we 79 jaar Bevrijding met een Vrijheidsmaaltijd. Dit is ook de start van een herdenkingsjaar waarin we 80 jaar Vrijheid gaan vieren. Het hoogtepunt van de activiteiten en evenementen vindt plaats in de periode van 15-29 september. In die periode vond 80 jaar geleden de bevrijding van Helmond, als een van de eerste gebieden in Nederland, plaats.

 

 

Uw Reactie
Uw Reactie