Veelgestelde vragen

Deze vraag is vaak gesteld, en gaat meestal over de manier waarop de groene plekken op de kaart bepaald zijn. Deze zijn opgenomen in de visie zonnevelden en zonnedaken en bijbehorend beleid. Deze visie is vastgesteld door de gemeenteraad in juni 2020. Het beleid in november 2020. Het is echter niet zomaar toegestaan voor anderen hier een zonnepark aan te leggen.
Dat vraagt een korte uitleg over hoe het aanvragen van een vergunning werkt. De provincie staat niet toe dat gemeenten in bestemmingsplannen voor het buitengebied ruimte opnemen voor zonneparken. Niemand kan dus zomaar een zonnepark aanleggen, en niemand kan een ‘eenvoudige’ bouwvergunning aanvragen voor een zonnepark, zoals voor een schuurtje of een dakkapel vaak wel kan. Alleen door af te wijken van een bestemmingsplan, en hiervoor en uitgebreide procedure te doorlopen, kan in sommige gevallen een vergunning voor een zonnepark verkregen worden.

Deze procedure is erg streng, en net zo uitgebreid en zorgvuldig als het aanpassen of opstellen van een heel bestemmingsplan. Ook staan dezelfde mogelijkheden voor zienswijzen, bezwaar en beroep open voor mensen in de omgeving. Tevens zal hierbij getoetst worden aan de beleidskaders als draagvlak en 50% eigendom.

Voor veel gebieden is het helemaal niet mogelijk zo’n procedure te starten; deze gebieden hebben we rood op de kaart aangegeven. Dat gaat o.a. om natuurgebieden, weidevogelgebieden, bos, gebieden met bijzondere waarden op het gebied van landschap en cultuurhistorie, en andere gebieden.

De groene gebieden op de kaart zijn het resultaat van een analyse van welke gebieden uitgesloten zijn voor zonneparken, of waar al andere plannen spelen. Tevens ligt hier een milieutechnische en landschappelijke analyse onder.

Nee. Er is op 19 maart 2021 een vergunning aangevraagd. Deze is op dit moment nog niet volledig.

Energiecoöperaties zijn organisaties in handen van leden, vooral inwoners, die eigen energieprojecten organiseren. Helmond kent ook energiecoöperaties, en iedereen in de gemeente kan lid worden van zo’n coöperatie. Daarmee ontstaat de mogelijkheid voor inwoners, kleine ondernemers, stichtingen en verenigingen in de gemeente om samen energie te produceren of te besparen, en mee te delen in de opbrengsten daarvan. De gemeente Helmond ondersteunt dit soort lokale initiatieven, omdat het ervoor zorgt dat inwoners, in plaats van commerciële bedrijven van buiten, zelf kunnen beschikken over duurzame energie en de bijbehorende opbrengsten.

Dit is natuurlijk afhankelijk van de definitie van natuur. Maar de landschappelijke onderdelen binnen onze stad die een natuurwaarde hebben zijn uitgesloten als zoekgebied in de visie zonnevelden & zonnedaken. Daarmee wordt de afstand niet groter.

De gemeente heeft voldoende kwaliteit en kwantiteit in huis om deze vergunning te toetsen. Hierbij zal ook advies worden ingewonnen bij de provincie Noord-Brabant, Waterschap AA en Maas, en veiligheidsregio. Specifieke punten als de invloed op mircoklimaat staan inderdaad nog in de kinderschoenen. Hiervoor kan dan informatie worden ingewonnen inderdaad bij universiteiten.

Het beleid zonnevelden & zonnedaken is opgesteld in samenspraak en afstemming met de ruimtelijke en landschappelijke aspecten. De afweegbare gebieden zijn tot stand gekomen door onze gemeente te beoordelen op basis van eventuele stedelijke ontwikkelingen, natuur, landschappelijke afwegingen en milieutechnische aspecten. De basis voor onze visie, is de landschappelijke matrix die ook deels aan de Regionale energiestrategie ten grondslag gegeven. De landschappelijke matrix is beschikbaar via deze link.

Burgerpanels kunnen worden ingezet om aan de voorzijde mee te praten over de grotere vraagstukken die voorliggen. We bekijken nu met College en gemeenteraad óf en hoe deze in onze gemeente in te zetten. Ook gedacht worden aan de inzet van fora rondom de RES.

Solarcentury heeft het alleen over participatie, namelijk u mag deelnemen met geld in dit plan. Maar dit is niet hetzelfde als draagvlak. Onderdeel van de vergunningsaanvraag dient een projectplan deel A te zijn, zie beleid zonnevelden & zonnedaken. Dit plan dient onderdeel uit te maken van de vergunningaanvraag. Inderdaad verstaan wij dus onder participatie en draagvlak twee verschillende dingen.

Onder participatie en draagvlak verstaan wij twee verschillende dingen. Voor participatie dient voor de vergunningsaanvraag projectplan deel A te worden opgenomen, zie beleid zonnevelden & zonnedaken.

Uw Reactie
Uw Reactie