- Stad
- Brandevoort
- Informatie afsluiting Broekstraat
Informatie afsluiting Broekstraat
Voor de leefbaarheid van de buurt in Brandevoort is er vanuit het Masterplan Brandevoort II altijd het uitgangspunt geweest om alle verbindingswegen tussen Brandevoort en de omgeving te onderbreken.
In 2017 is het bestemmingsplan voor de bouw van Liverdonk en Hazenwinkel ter inzage gelegd waarbij in de onderbouwing de voorgenomen onderbreking van de Broekstraat staan beschreven. Hierop heeft gemeente Geldrop-Mierlo destijds bezwaar gemaakt. Dit bezwaar is ingetrokken na het maken van bestuurlijke afspraken. In deze afspraken staat dat de Broekstraat pas onderbroken zal worden als de buurt Liverdonk klaar is met bouwen en dat de inwoners van ’t Broek in Mierlo (Broekstraat, Heiderschoor en Stepekolk Mierlo) ontheffingen zullen krijgen. Medio 2025 zal de laatste woning in Liverdonk worden opgeleverd waarna de buurt klaar is met bouwen. Dit samen met de klachten over de verkeersintensiteiten en verkeersonveiligheid in de Abendonk zijn aanleiding tot het nemen van het verkeersbesluit in combinatie met overige maatregelen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.
De Infrastructuur van het Masterplan van Brandevoort is op een hiërarchische wijze opgebouwd, met bepaalde principes per hiërarchie. Deze hiërarchie bestaat uit drie lagen: de hoofdontsluiting van de wijk, de ruggengraten en de woonstraten, elk met hun eigen kenmerken.
De hoofdontsluiting
Onder de hoofdontsluiting van de wijk ten zuiden van het spoor vallen De Voort en de Brandevoortse Dreef, welke verbonden zijn met de regionale wegen zoals de Geldropseweg en de Europaweg. Dit maakt de wijk regionaal goed bereikbaar, maar biedt ook een duidelijke ontsluitingsstructuur van de wijk. Deze wegen kenmerken zich door hun ruime opzet, gescheiden rijbanen en groene middenbermen. Ze zijn ontworpen om het verkeer zo snel mogelijk af te wikkelen richting de woongebieden of de regionale infrastructuur.
De ruggengraten
Aan de hoofdontsluiting zitten de ruggengraten van de woongebieden, de buurtontsluitingswegen. Deze wegen zijn veelal met een rotonde verbonden aan de hoofdontsluiting van de wijk, waardoor het verkeer gemakkelijk de buurt in en uit kan. De ruggengraten van de buurten zijn ingericht op het faciliteren van bestemmingsverkeer en op doorgaand verkeer in de buurt. Hierdoor hebben deze wegen een minder groot profiel in vergelijking tot de wijkontsluitingswegen, maar wel een breder profiel dan de woonstraten. Deze wegen zijn ontworpen om het lokale verkeer af te handelen en een prettige woonomgeving te creëren.
De woonstraten
Dit zijn de straten met de laagste hiërarchische structuur, echter zijn ze wel van groot belang. Deze wegen maken de woningen bereikbaar en bepalen mede het karakter van de wijk. Deze wegen zijn nadrukkelijk gericht op bestemmingsverkeer en zijn niet ontworpen om doorgaand verkeer te kunnen faciliteren.
Kijkende naar de wegenstructuur vóór de bouw van Brandevoort zijn sommige huidige ruggengraten of woonstraten van ouds her al aanwezig of vormen een verlengden van reeds bestaande infrastructuur. Voor de leefbaarheid van Brandevoort is er vanuit het Masterplan voor gekozen om ongewenst sluipverkeer in de buurten te voorkomen. Dit is gedaan door doorgaande wegen, die geen onderdeel zijn van de hoofdontsluiting, te onderbreken voor doorgaand verkeer.
Tot op heden zijn al deze doorgaande routes voor en/of tijdens de bouw van Brandevoort gefaseerd onderbroken op één verbinding na; de Broekstraat. Gekeken naar de infrastructurele principes van het Masterplan behoort ook deze route onderbroken worden om ongewenst sluipverkeer te kunnen weren in de buurt Liverdonk.
Bij de aanleg van de wijk Liverdonk is de infrastructuur ontworpen en aangelegd conform de principes van het Masterplan Brandevoort II. De wegen voldoen tevens aan de normen van Veilig verkeer Nederland en passen in de beeldkwaliteit van de wijk. Door de voorgenomen maatregel om de Broekstraat af te sluiten wordt het aandeel sluipverkeer in Liverdonk geëlimineerd uit het verkeersaanbod op de Abendonk, wat de verkeersoverlast op deze weg terug zal dringen. De bewoners van Liverdonk hebben hierdoor in een enkel geval een grotere of langere reistijd. Maar over het algemeen is het meer een kwestie van een alternatieve route dan dat er sprake is van een toename in de reistijd of afstand. Daar staat tegenover dat de aangewezen routes wel zijn ingericht voor de afwikkeling van relatief grote hoeveelheden verkeer.
Uit eerdere verkeersmetingen is gebleken dat de afsluiting van de Broekstraat zal zorgen voor 700-900 verkeersbewegingen minder door Liverdonk. Dit betreft enkel het sluipverkeer wat niet uit de buurt zelf komt of kan worden bestempeld als bestemmingsverkeer, maar verkeer dat door de wijk rijdt voor een snellere of kortere reistijd. Deze aantallen lopen nog verder op als we de inwoners van de buurt die gebruik maken van deze weg, daarin meenemen.
Onder sluipverkeer worden verkeersstromingen geschaard die het lokale wegennetwerk overbelasten en hinder veroorzaken voor omwonenden doordat er gebruik wordt gemaakt van wegen die hierop niet zijn voorzien/ingericht en dus deze toestroom van verkeersbewegingen niet goed kunnen verwerken. Hinder dat kan ontstaan zijn capaciteitsproblemen en verkeersonveiligheid al dan niet door een grotere verkeersdrukte dan beoogd.
Leefbaarheid
Verkeersonveiligheid veroorzaakt door sluipverkeer staat haaks op de leefbaarheid van een wijk of buurt. Leefbaarheid omvat de kwaliteit van de leefomgeving en geeft weer hoe prettig en veilig mensen het vinden om in een bepaalde buurt of wijk te wonen. Het is een breed begrip dat zowel fysieke als sociale aspecten van de omgeving omvat. Een van deze aspecten is veiligheid waar verkeersveiligheid een belangrijk onderdeel van is. Het elimineren van het sluipverkeer uit de buurt komt de leefbaarheid van Liverdonk en met name de directe omgeving van de Abendonk ten goede.
Onderzoek sluipverkeer
In juni 2022 is er een kentekenonderzoek uitgevoerd op 4 locaties rondom de Broekstraat in Helmond. Met de uitkomst van het kentekenonderzoek heeft gemeente Helmond inzicht gekregen in de herkomst, bestemming en routes van het verkeer in dit gebied. Uit het onderzoek is gebleken dat het verkeer, gemeten op punt 2, voor 33% een doorgaand karakter heeft. Dit verkeer heeft geen herkomst of bestemming in Liverdonk en wordt daarmee bestempeld tot sluipverkeer.
Door de afsluiting van de Broekstraat voor doorgaand verkeer zal deze verkeerstroming gebruik gaan maken van de daarvoor bedoelde hoofdsluiting van Brandevoort, namelijk De Voort, Neervoorts dreef, Brandevoortsedreef en verder. Dit zal de leefbaarheid van de buurt Liverdonk ten goed gekomen. Verkeersoverlast is namelijk een belangrijke overlastmelding op de Abendonk welke vanuit de infrastructurele principes van het Masterplan als dé ruggengraat van de buurt Liverdonk geldt.
Er is geen reden om aan te nemen dat de verkeersintensiteiten sinds het kentekenonderzoek in 2022 zijn afgenomen. Dit mede door de bouwontwikkelingen in Helmond, Brandevoort en de omliggende gemeenten zoals de nieuwbouwwijk Luchen in Mierlo en de uitbreidingen in Hazenwinkel, Liverdonk en de Veste. De onderbreking van de Broekstraat blijft daarmee een belangrijk winstpunt voor de leefbaarheid in Liverdonk om deze weggebruikers gebruik te laten maken van alternatieve routes die hier op zijn ingericht.
In navolging van de gemaakte bestuurlijke afspraken in 2017 is er een ontheffing beleid opgesteld waarbij bewoners en ondernemers aan de Broekstraat zijn geconsulteerd. Dit beleid is door het college van Burgemeester en Wethouders 14 juni 2025. Op 1 juli heeft de raad ingestemd met de kostenloosheid van de privé ontheffingen door een aanpassing op de gemeentelijke legesverordening.
Op hoofdlijnen gaat het ontheffingenbeleid uit van een mogelijkheid tot één (kosteloze) particuliere ontheffing voor 4 kentekens per woning aan de Broekstraat, Stepekolk en Heiderschoor gelegen in Mierlo. De mogelijkheid tot het verkrijgen van één of meerdere zakelijke ontheffingen met 4 kentekens voor bedrijven aan de Broekstraat, Stepekolk en Heiderschoor gelegen eveneens in Mierlo, met in achtneming van de daar bijbehorende kosten conform de legesverordening, per ontheffing. Met daarbij aangeboden een maximaal mogelijke flexibiliteit per ontheffing door het vrijblijvend wijzigen van kentekens.
Tevens zullen er nog uitzonderingsgerechtigde zijn zoals hulpdiensten. Getoetst zal worden of aanvragers ontheffingsgerechtigd zijn conform het vastgestelde beleid.
Inwoners van Brandevoort en dus ook Liverdonk zullen niet in aanmerking komen voor een ontheffing gezien het feit dat de onderbreking van de sluipverkeersroute via de Broekstraat, in het belang van de wijk en buurt is. Dit is tijdens de twee participatiebijeenkomsten omtrent deze afsluiting ook toegelicht. Zie hiervoor de verslagen van deze avonden op 13 juni 2024 en op 2 oktober 2024.
Door de onderbreking van de Broekstraat voor doorgaand verkeer wordt nauwelijks (parkeer)overlast verwacht in de buurt. Enerzijds omdat het een permanente afsluiting betreft waardoor verkeersinformatie-systemen alternatieve routes zullen aangeven.
Anderzijds omdat bedrijven gelegen aan de Broekstraat, Heiderschoor en Stepekolk in Mierlo ten aller tijde bereikbaar blijven. Zij het via Mierlo en Nuenen voor gemotoriseerd verkeer of via Brandevoort voor langzaam verkeer. Voor verkeer buiten Brandevoort richting de Broekstraat, Heiderschoor en Stepekolk is de omrijdafstand verwaarloosbaar. Ondernemers en bewoners aan dit deel van de Broekstraat en omgeving zullen voor eigen gebruik ontheffingen kunnen aanvragen waardoor zij gebruik kunnen blijven maken van voorzieningen in Brandevoort en niet belemmerd worden in hun bedrijfsvoeringen. Dit wordt geregeld via het ontheffingenbeleid.