• Ondernemer
 • Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers

Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers

Bent u opkoper of handelaar in de gemeente Helmond? En koopt u tweedehands goederen zakelijk op, ruilt u of neemt u goederen in? Zoals (edel)metalen, uurwerken, kunstvoorwerpen, (brom)fietsen, elektronica, auto’s of auto-onderdelen? Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden en een inkoopregister bijhouden. Stopt u als opkoper? Of opent, sluit of verhuist u een vestiging? Ook dit moet u doorgeven bij de gemeente.

Het gebruik van het Digitaal Opkopers Register vergroot de pakkans van helers, inbrekers en veelplegers. Zo maken we het hen steeds lastiger gestolen goederen te verhandelen. Daarnaast wordt de kans aanzienlijk kleiner dat u goederen verkoopt die van diefstal afkomstig zijn. Samen maken we Helmond veiliger!

Nieuw als opkoper of handelaar?

Hebt u zich in Helmond gevestigd als handelaar/opkoper? Dan bent u verplicht zich aan te melden bij de gemeente. Dit gaat via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Dit loket maakt melden gemakkelijk, is betrouwbaar en veilig. Via het online aanmeldformulier meldt u zich bij de gemeente. Dat gaat in vier stappen:

 1. U meldt zich aan als handelaar/opkoper.
 2. U geeft aan wat voor soort goederen u opkoopt.
 3. U vult de adresgegevens van uw vestiging(en) in.
 4. U koppelt uw account aan het Digitaal Opkopersregister (DOR). Hierin kunt u digitaal bijhouden wat u in- en verkoopt. Het digitale register is kosteloos. U heeft alleen een computer met internetaansluiting nodig om u te registeren.

Goed om te weten: het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor medewerkers van het team Toezicht & Handhaving en eventueel de politie.

Als handelaar bent u verplicht een in- en verkoopregister bij te houden

Het bijhouden van een register kan via een papieren register (op te vragen bij de gemeente via het e-mailadres dor@helmond.nl of online via het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Door het bijhouden van een register houden we zicht op de herkomst van goederen. Team Toezicht & Handhaving controleert een aantal keer per jaar of u zich aan uw verplichtingen houdt. Hebt u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan komen we vaker controleren en heeft u de kans op een boete.

Het digitaal register heeft voor u de volgende voordelen:

 • minder papierwerk
 • sneller uw voorraad bekijken
 • makkelijker magazijncontroles
 • makkelijker zoeken en sorteren op soort, merk, type of serienummer
 • automatisch bericht van de politie bij invoering gestolen goed

Het bijhouden van het online register is gratis. Dit doet u als volgt:

 1. Ga naar dor.stopheling.nl.
 2. Log in met uw inloggegevens van uw account van het Digitaal Opkopersloket.
 3. U kunt nu uw goederen registeren.

Koopt of verkoopt u gestolen goederen? Of vermoedt u dat het goed gestolen is?

Dan maakt u zich schuldig aan heling. Heling is strafbaar en hier staan gevangenisstraffen op. Controleer voordat u iets opkoopt het serienummer. Bekijk of het goed is gestolen op www.stopheling.nl.

Kijk voor meer informatie over heling op de website van de politie

Uw Reactie
Uw Reactie