FORMEEL REGLEMENT Buurtsaam Challenge

Artikel 1 - Algemeen

De Buurtsaam Challenge wordt georganiseerd door de Gemeente Helmond in samenwerking met LEVgroep, beide gevestigd te Helmond. Indien sprake is van ‘organisator’ wordt hiermee de Gemeente Helmond bedoeld.

Artikel 2 - Doel van de Buurtsaam Challenge

  1. De BuurtSaam Challenge is een wedstrijd die buurtbewoners wil stimuleren om particuliere initiatieven en activiteiten ter bevordering van de leefbaarheid van hun buurt te organiseren en hen waar nodig daarbij te ondersteunen. Deze initiatieven worden hieronder steeds aangeduid met ‘project’.
  2. Een buurt is een relatief klein, samenhangend woongebied, meestal een deel van een wijk.
  3. De wedstrijd wil zelfwerkzaamheid en gemeenschapszin in buurten stimuleren en ondersteunen met het daadwerkelijk realiseren van initiatieven en daarmee de leefbaarheid verbeteren;

Artikel 3 - Deelnemers

  1. Onder deelnemer wordt verstaan: een aan de wedstrijd deelnemende groep bewoners van een buurt. Deze groep bestaat uit minimaal 3 buurtbewoners waarvan minstens 1 buurtbewoner van 18 jaar of ouder.
  2. Zowel bestaande als nieuw te vormen groepen kunnen zich aanmelden voor de wedstrijd.

Artikel 4 - Project

  1. Het door een deelnemer uit te voeren project dient:

- te getuigen van een ruime mate van zelfwerkzaamheid van de deelnemer;

- bij te dragen aan de plaatselijke leefbaarheid van de buurt waartoe de deelnemer behoort;

- niet in strijd te zijn met bestaande wettelijke regelingen;

- aan het einde van de wedstrijd overeenkomstig de inschrijving voltooid te zijn.

  1. Indien een project niet binnen de looptijd van de wedstrijd voltooid kan zijn, kan deze toch binnen de wedstrijd worden beoordeeld als het project ten minste:

- gestart is met de uitvoering, of er een concrete afspraak of planning getoond kan worden wanneer met de uitvoering gestart wordt;

- er met een redelijke mate van duidelijkheid de einddatum aangegeven kan worden;

- de organisatie beslist of een project dat niet voltooid is binnen de looptijd van de wedstrijd toch beoordeeld wordt en kans maakt op een prijs

  1. Een project dat door de deelnemer wordt ingediend kan een op zichzelf staand of een afgerond onderdeel vormen van een groter plan tot verbetering van de leefbaarheid van de betreffende buurt.
  2. Het onderwerp van het in te dienen project kan betrekking hebben op de ruimtelijke, sociale of culturele aspecten van de leefomgeving of kan een combinatie zijn van onderdelen.

Artikel 5 - Procedure

  1. De aanmelding voor de wedstrijd vindt plaats door inschrijving via de website.
  2. De inschrijving wordt namens de deelnemersgroep uitgevoerd door een meerderjarige contactpersoon.
  3. De inschrijving vindt plaats op naam van de buurt of straat waaruit de deelnemersgroep afkomstig is.
  4. Bij het inschrijven dienen de uitgangssituatie en de gewenste eindsituatie te worden beschreven, samen met de manier hoe dat bereikt zal worden. Tevens bevat de inschrijving gegevens over de deelnemende groep.
  5. Inschrijving houdt in dat de deelnemer zich akkoord verklaart met de procedure en het reglement van de wedstrijd. Vragen over de interpretatie van de procedure en het reglement kunnen worden voorgelegd aan de organisator, die voor beantwoording zorg draagt.
  6. De organisator besluit of het ingediende project tot de wedstrijd wordt toegelaten.
  7. Bij de inschrijving en gedurende de uitvoering van het project, kan de deelnemer zijn project en zijn bedoelingen verduidelijken door extra kaarten, foto's, filmpjes enzovoorts te maken en deze te delen met de contactpersoon van de BuurtSaam Challenge van de gemeente Helmond.
  8. Inschrijven voor de wedstrijd kan van 21 mei tot en met 21 oktober 2025.
  9. De looptijd van de wedstrijd is van 21 mei 2025 tot en met 21 maart 2026.
  10. Vanaf 21 maart 2026 worden de deelnemende projecten beoordeeld. Uiterlijk twee weken daarna ontvangen de deelnemers de uitslag van de wedstrijd en een uitnodiging om de prijsuitreiking bij te wonen.
  11. De prijzen (predicaten en geld bedragen) worden uitgereikt tijdens de prijsuitreiking op 21 april.
  12. De deelnemers aan de wedstrijd kunnen zich doen bijstaan door personen, organisaties en instellingen die in Nederland werkzaam zijn op het gebied van het openbaar bestuur, de ruimtelijke ordening en het sociaal werk.

Artikel 6 - Prijzen

  1. De organisator van de wedstrijd stelt de deelnemers als prijzen in het vooruitzicht:

- Predicaten voor alle als succesvol beoordeelde projecten en geldprijzen voor de beste drie projecten.

  1. De ter beschikking gestelde geldprijzen zijn bedoeld ter verdere bevordering van de leefbaarheid in de kern van de winnende deelnemers. Zij kunnen, met inachtneming van dit doel, naar eigen inzicht van de deelnemers worden besteed.
  2. De door de deelnemers behaalde prijzen worden aan de woordvoerder van de deelnemersgroep tijdens de betreffende prijsuitreiking uitgereikt.
  3. Prijswinnende deelnemers zijn gerechtigd het hun toegekende predicaat BuurtSaam Project openbaar te gebruiken.

Artikel 7 - Beoordeling

  1. De organisator beoordeelt welke projecten worden toegelaten tot de wedstrijd, welke deelnemers een predicaat ontvangen en welke deelnemers een geldprijs winnen.
  2. De projecten worden, behalve op de door de groep geleverde prestaties, vooral ook beoordeeld op het door zelfwerkzaamheid en gemeenschapszin van de deelnemers bereikte blijvende effect op de leefbaarheid van hun buurt.
  3. Het oordeel van de organisator is bindend en hierop is geen beroep mogelijk. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  4. Als richtlijn bij de beoordeling hanteert de organisator het gestelde op de website. Afwijkingen en/of aanvullingen hierin zullen tijdig aan de deelnemers worden meegedeeld.
  5. De organisator behoudt ten allen tijde het recht voor om wijzigingen aan te brengen in het reglement.

Artikel 8 - Geschillen

  1. Inzake geschillen over het reglement beslist uiteindelijk de organisator.
Uw Reactie
Uw Reactie