Rijbewijs aanvragen

Is uw huidige rijbewijs (bijna) verlopen? Vraag dan online een nieuwe aan binnen de gemeente waar u woont. Aanvragen kan tegenwoordig sneller via de RDW, u hoeft dan alleen naar de Stadswinkel te komen om het rijbewijs op te halen. Uw nieuwe rijbewijs ligt al na 2 werkdagen klaar.

Heeft u net uw rijexamen gehaald? Voor een eerste aanvraag moet u wel een afspraak te maken bij de Stadswinkel.

Rijbewijs online verlengen via de RDW

Bij een online verlenging via de RDW kunt u uw rijbewijs al na 2 werkdagen ophalen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Laat een pasfoto maken bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Op de website van de RDW staat een overzicht van alle erkende fotografen in de regio. Kies hiervoor “Een rijbewijsfoto laten maken”.
 2. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten ontvangt u een e-mail van de RDW waarin staat of uw rijbewijs aanvraag is goedgekeurd.
 3. U doet vervolgens een identiteitscheck op uw smartphone met de DigiD app. Heeft u deze nog niet? Download de app hier.
 4. Nadat u de eenmalige identiteitscheck op uw mobiele telefoon heeft gedaan, kunt u uw rijbewijs online verlengen.
 5. U ontvangt vervolgens een e-mail van ons wanneer het nieuwe rijbewijs klaarligt. Deze kunt u zonder afspraak op komen halen bij de Stadswinkel.

Instructievideo RDW

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen via het RDW, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden: 

 • U staat ingeschreven in Helmond;
 • De aanvraag gaat om een vernieuwing van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding;
 • U hebt een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip;
 • U hebt een geactiveerde DigiD-app met een eenmalige identiteitscheck. Hiervoor heeft u een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 4.4 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13) nodig;
 • Afhankelijk van uw leeftijd, gezondheid en rijbewijscategorie(ën) kan het zijn dat u een Gezondheidsverklaring nodig hebt. Kijkt u hiervoor op de site van het cbr.nl. De gezondheidsverklaring hoeft u niet mee te brengen naar uw afspraak, dit stuurt het CBR rechtstreeks naar ons. 

Meer informatie over het online verlengen van uw rijbewijs vindt u op de website van het RDW.

Tarieven 2023:

 • Een rijbewijs kost € 44,65.
 • Een gezondheidsverklaring kost € 41,50.

Bij een spoedaanvraag betaalt u €34,10 extra kosten.

Een rijbewijs is 10 jaar geldig. In sommige gevallen (afhankelijk van uw leeftijd en uw gezondheid) geldt een afwijkende geldigheidsduur. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 65e jaar op CBR.nl.

De ingangsdatum van uw nieuwe rijbewijs is de datum waarop u uw rijbewijs aanvraagt.

In verband met corona zijn rijbewijzen tijdelijk langer geldig. Op de website van het CBR vindt u actuele informatie.

Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. U betaalt dit bij de aanvraag. Pinnen? Ja, graag! Neem voor een spoedaanvraag telefonisch contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer). Dan plannen wij met u een afspraak in de spoedagenda.

Indien een rijbewijs met spoed vòòr 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het de volgende werkdag klaar om opgehaald te worden. Wanneer het rijbewijs met spoed na 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het rijbewijs na 2 werkdagen klaar om opgehaald te worden.

Is je rijbewijs gestolen of verloren? Geef dit dan door als u uw nieuwe rijbewijs aanvraagt. U krijgt dan een vermissingsverklaring. Neem in dat geval een geldig paspoort of ID-kaart mee als legitimatiebewijs mee.

Online verlies of diefstal registreren

Vanaf 1 juli 2021 kunt u zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal van uw Nederlands rijbewijs registreren. Klik hier om verlies, diefstal of misbruik van uw rijbewijs online te melden bij RDW. Daarna is het rijbewijs direct ongeldig. RDW stuurt u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden heeft u een DigiD nodig. Meer informatie vindt u op de website van RDW.

Online via de gemeente

U kunt uw rijbewijs ook online via ons vernieuwen, met behulp van DigiD. Hierbij moet u, naast het ophalen van uw rijbewijs, ook nog één keer langskomen voor het aanleveren van uw pasfoto en het zetten van uw handtekening. Klik hier om de aanvraag te starten.

Na ongeveer 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs persoonlijk ophalen in de Stadswinkel. U hoeft geen afspraak te maken om uw rijbewijs op te halen. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen. 

Afspraak maken bij de Stadswinkel

Liever niet online? Dan kunt u ook een afspraak maken bij de Stadswinkel om uw rijbewijs aan te vragen. Klik hier om een afspraak te plannen. Let op! Bij een eerste aanvraag moet u een afspraak maken bij de Stadswinkel.

Na ongeveer 5 werkdagen ligt uw rijbewijs klaar bij de Stadswinkel. U kunt deze zonder afspraak op komen halen.

Uw Reactie
Uw Reactie