H2-Share: Waterstof-brandstofcellen toepassen in de logistiek

H2-share is een project dat gericht is op toepassing van waterstof-brandstofcellen in de logistiek. De logistieke sector kent een sterk groeiende interesse voor zero-emissie voertuigen. Dit is voor de EU van belang omdat de logistieke sector voor 25% bijdraagt aan totale CO2 transport emissies.

In stedelijke gebieden worden nu batterij aangedreven voertuigen geïntroduceerd als zero-emissie oplossing. Dit biedt echter geen oplossing voor grotere en zwaardere trucks die ingezet worden op langere afstanden. Door toepassing van een brandstofcel ‘range extender’ op waterstof (aanvulling op batterijen) wordt ook dit segment zero-emissie. Dit type truck is nog niet in Europa verkrijgbaar maar biedt een groot emissie reductie potentieel.

‘H2-Share’ focust op logistiek en start met 4 regio’s in 3 lidstaten (BE, NL, D). Dit zijn “koplopers” met waterstof ervaring. In verschillende regio’s zullen 6 demo’s met 4 eindgebruikers worden georganiseerd. De demonstraties leiden tot de nodige zichtbaarheid, ervaringen en publieke bewustwording gericht op het toepassen van waterstof in heavy duty voertuigen.

Gemeente Helmond acteert binnen het project als subpartner van AutomotiveNL en zal met name inzet leveren op de roadmap-ontwikkeling (vanuit de positie van lokale overheid), use case definitie, deployment en opschalingsplannen en disseminatie naar andere overheden.

Het project is een onderdeel van het Europese Interreg North-West Europe (NWE) programma. De coördinator van het project is de stichting WaterstofNet.

Lees hier de volledige tekst: City of Helmond, partner in H2-Share project (PDF, Engelstalig)

Uw Reactie
Uw Reactie