• Bestuur
  • Hoofdstuk 2: Uitgangspunten

Hoofdstuk 2: Uitgangspunten

Onze ambitie voor 2026

In 2026 is er sprake van minder criminaliteit en overlast in Helmond en voelen inwoners en ondernemers zich veiliger. In het bijzonder in onze kwetsbare wijken.

Iedereen moet zich veilig en vrij kunnen voelen in Helmond. Veiligheid is een randvoorwaarde voor een aantrekkelijke en leefbare stad. Een veilig Helmond creëren we samen. Door samenwerking met professionele organisaties én met inwoners en ondernemers zorgen we voor een leefbaar en veilig Helmond, waarbij overlast en criminaliteit zo veel mogelijk worden voorkomen en waar nodig worden bestreden. Veiligheid raakt aan veel domeinen. Maar los van de inhoudelijke terreinen en daaraan gekoppelde activiteiten, draait het de komende periode nog meer om de manier van werken. Daarom benoemen we hierin een aantal uitgangspunten om onze ambities en doelen te bereiken.

We betrekken inwoners en ondernemers en werken samen om de problemen aan te pakken

Alleen samen kunnen we Helmond veiliger maken. De betrokkenheid van inwoners en ondernemers is cruciaal. Zij zijn de oren en ogen in de wijk. We zetten de komende jaren in op het stimuleren van participatie van bewoners en ondernemers. Vanuit ons als gemeente en samenwerkende partners vraagt dat om aanwezigheid in de wijk, zodat we onze inwoners nog meer op een laagdrempelige manier leren kennen en voor hen een herkenbaar aanspreekpunt zijn. En ook spreken we hen waar nodig aan op de eigen verantwoordelijkheid.

We werken wijkgericht

De veiligheid en veiligheidsgevoelens van bewoners kunnen door verschillende veiligheidsproblemen onder druk komen. Sommige veiligheidsvraagstukken zijn niet gebied gebonden (denk aan gedigitaliseerde criminaliteit) of zo complex dat deze breder moeten worden aangepakt (denk aan ondermijning via legale structuren in het vastgoed). Er zijn veiligheidsvraagstukken die in de ene wijk meer spelen dan in de andere wijk, bijvoorbeeld door de functies in een wijk (bijvoorbeeld het centrum) of door de bevolkingssamenstelling (denk aan het aandeel jongeren). Daarom is voor de versterking van veiligheid en leefbaarheid een wijkgerichte aanpak nodig. Zo doen we recht aan de unieke situatie van wijken en leveren we maatwerk afgestemd op de behoefte van de inwoners en ondernemers.

We werken integraal

Dit masterplan gaat over integrale samenwerking en is ook met bijdragen van de partners en inwoners tot stand gekomen. Integraliteit wordt nóg belangrijker en veel meer dan een manier van werken. Het gaat om het effect, om de drijfveren die eronder liggen. Veiligheidsvraagstukken staan niet op zichzelf maar kennen een sterke verwevenheid met andere maatschappelijke vraagstukken. Denk aan het tegengaan van jeugdoverlast door het bieden van perspectief en kansen voor jongeren. Dat betekent integrale samenwerking in de volle breedte van de gemeentelijke organisatie en ook samen met onze partners en inwoners.

Veiligheidsvraagstukken beperken zich doorgaans niet tot gemeentegrenzen. Daarom werken we op het gebied van veiligheid ook bovenlokaal samen om de slagkracht van de gemeente(n) te versterken. Bovendien zijn de belangrijke samenwerkingspartners, politie en Openbaar Ministerie, bovenlokaal georganiseerd. We werken op twee niveaus samen: binnen het politiebasisteam Peelland en de politie-eenheid Oost-Brabant. Daar worden, net als op gemeentelijk niveau, eens in de vier jaar nieuwe veiligheidsaccenten gekozen. Deze zijn in de figuur op de volgende pagina opgenomen. Een deel van de gemeentelijke accenten overlapt met de accenten op regionaal- en basisteamniveau. Uiteraard werken we op alle thema’s nauw samen met omliggende gemeenten en alle partners.

We werken cyclisch en sturen bij waar nodig

De afgelopen beleidsperiode werden we als maatschappij geconfronteerd met vele ontwikkelingen. Een deel hiervan heeft ook in de komende jaren impact op onze lokale samenleving. Ook in de komende periode kunnen zich nieuwe (mondiale) ontwikkelingen voordoen waarmee we nog niet bekend zijn. Dat betekent dat we met dit masterplan koers en richting geven op basis van wat we nu zien en weten, maar dat we ons realiseren dat we gedurende de komende beleidsperiode proactief en flexibel zullen moeten zijn om in te blijven spelen op de problematiek die zich aandient. Ook de criminaliteit staat niet stil. Er dienen zich steeds nieuwe vormen aan. Om hier snel op in te kunnen blijven spelen werken we cyclisch, monitoren we resultaten die we behalen en sturen we waar nodig bij.

Uw Reactie
Uw Reactie