Veelgestelde vragen

Helmond wil in uiterlijk in 2045 CO2-neutraal zijn. Dit is in 2009 door de gemeenteraad vastgelegd in het klimaatbeleid. Daarvoor moet de energie die we gebruiken hernieuwbaar zijn. Dat gaat om elektriciteit, en ook om warmte. In de transitievisie is uitgerekend hoeveel elektriciteit en warmte we nodig hebben in 2045. Dit gaat om woningen, bedrijven, kantoren, verkeer en alle andere zaken waar energie voor nodig is. Hierbij is rekening gehouden met een besparing van minimaal 20% ten opzichte van het huidige energiegebruik, bijvoorbeeld door isolatie, zuiniger apparaten en elektrisch vervoer. Deze opgave is op basis van de huidige gegevens en kentallen voor elektra 1TWh.

Dat kunnen we niet alleen, en daar hebben we de medewerking van inwoners en ondernemers in de gemeente bij nodig, bijvoorbeeld door zonnepanelen op hun eigen geschikte daken te leggen. De berekening wordt elke paar jaar geactualiseerd.

Zonnepanelen op daken heeft de voorkeur en prioriteit. De gemeente streeft ernaar dat alle geschikte daken van woningen, bedrijven, kantoren, scholen hiervoor benut worden. Voor de eigenaren van de daken zijn er diverse regelingen beschikbaar om de aanschaf aantrekkelijk te maken, en de gemeente helpt daarbij. Hiervoor werkt de gemeente samen met lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties. In 2022 komen er extra regels om zonnepanelen op nieuwe bedrijfsgebouwen te kunnen verplichten. Ook voor nieuwe woningen zijn zonnepanelen steeds vaker verplicht. Voor bestaande bouw is dit nog onvoldoende het geval.
Dit is echter onvoldoende om aan de gehele opgave te voldoen. We hebben in totaal 1 TWh aan zonnestroom nodig. Op basis van huidige berekeningen verwachten we maximaal 0,3 TWh met zonnepanelen op daken kunnen opwekken. In deze berekeningen houden we rekening met het beschikbare dakoppervlak, de bekende knelpunten (schaduw, obstakels, cultuurhistorie, eigendom, etc.) en de voortschrijdende zonnepanelentechniek. Daarmee is de 0,3 ambitieus, maar met een grote inspanning naar verwachting wel haalbaar. Daarmee blijft er dus een restopgave over. Ook als we uitgaan van een bijdrage aan onze opgave uit de RES.

Projecten duren lang van idee tot uitvoering. Als we erin slagen alle geschikte daken te benutten voor 2045 is dat een prestatie van formaat. We hebben in totaal 1 TWh aan zonnestroom nodig. Op basis van huidige berekeningen verwachten we dat er 0,3 TWh op daken gelegd kan worden. Omdat we nu al weten dat dat onvoldoende is voor de gehele opgave, houden we nu ook al rekening met de aanleg van zonneparken.
Daarnaast willen we geen onnodige tijd verliezen met het inzetten van de energietransitie; klimaatverandering wacht immers niet tot wij er klaar voor zijn. We zullen inzetten op innovatie, maar moeten nu ook actie ondernemen. Tevens beschrijft de visie dat de zonneparken een tijdelijk karakter hebben (maximaal 25 jaar) en moeten we dus zorgen dat we de benodigde 0,3 TWh tegen die tijd anders hebben ingevuld.

De gemeente werkt op dit moment met partners aan de uitwerking van deze opgave. Veel zaken zijn al geborgd binnen de samenwerking met Bedrijventerreinen Helmond. Lees meer over deze samenwerking op de website van Stichting Bedrijventerreinen Helmond. De gemeente legt de komende jaren zonnepanelen op al haar eigen daken, mits deze geschikt zijn. In 2022 komen er extra regels om zonnepanelen op nieuwe bedrijfsgebouwen te kunnen verplichten. Voor bestaande gebouwen (bedrijven en woningen) zijn er subsidies en andere regelingen om de aanschaf van zonnepanelen eenvoudiger en goedkoper te maken. Hier zullen we dan ook communicatief op inzetten. Als er nieuwe mogelijkheden ontstaan om zonnepanelen op daken te stimuleren of te verplichten, zullen we deze waar mogelijk verwerken in ons beleid.

Ja, er is subsidie voor particulieren. Dit is de zgn. ‘salderingsregeling’ van het Rijk. Voor o.a. particulieren, kleinere scholen en mkb-bedrijven geldt deze salderingsregeling in ieder geval nog tot 2030. Daarnaast krijgt u grotendeels de BTW terug. Voor grotere energieverbruikers zijn er meerdere regelingen beschikbaar om de aanschaf van zonnepanelen financieel te ondersteunen, zoals de SDE++-subsidie en fiscale aftrekmogelijkheden. Het Energiehuis Slim Wonen in Helmond kan hierbij helpen. Tevens heeft de gemeente Helmond een duurzaamheidslening beschikbaar. Lees meer over de duurzaamheidslening van gemeente Helmond op deze pagina.

De zonneladder is een manier om aan te geven welk type locaties in aanmerking komen voor zonnepanelen, en welke voorwaarden daarvoor gelden op basis van een voorkeursvolgorde. De zonneladder regelt geen voorkeur in de tijd (‘eerst dit, dan dat’), maar een beleidsvoorkeur op basis van stimulering van daken, minder strenge eisen voor bijv. braakliggende bedrijfsterreinen, en hele strenge eisen voor het buitengebied. Zonneparken in natuur, bos en andere beschermde gebieden zijn niet toegestaan. Zo kan gestuurd worden op het benutten van de meest geschikte locaties. De Zonneladder kent verschillende ‘treden’, waarbij trede 0 het meest geschikt is. 

  • Trede 0: zon op daken - In algemene zin geldt dat zonnepanelen op daken altijd onze voorkeur heeft: alle geschikte daken in de gemeente zouden op termijn moeten worden benut voor zonne-energie. 
  • Trede 1: no regret - Voor inpassing van zonneparken geven we prioriteit aan onbenutte locaties met potentieel dubbelgebruik, zoals vuilstorten, slibdepots en grote parkeerterreinen, maar ook industriële waterplassen of vloeivelden. 
  • Trede 2: zorgvuldig inpassen - Vervolgens aan langer braakliggende bedrijfsterreinen, restruimtes langs infrastructuur voor transport, energie- of watervoorziening en gebieden in transitie, ook wel: ‘pauzelandschappen’. Onder goede inpassing verstaan we enerzijds het zorgvuldig en subtiel inpassen, maar anderzijds ook het expliciet en aansprekend zichtbaar maken: icoonvorming. 
  • Trede 3: slim combineren - Daarna aan slimme combinaties met andere ontwikkelingen in de stads- en dorpsranden of als buffer aan de randen van natuurgebieden. 
  • Trede 4: los in het buitengebied - Tot slot is er beperkt ruimte om ontwikkelingen op minder hoogwaardige agrarische gronden in het buitengebied toe te staan. 

Lokaal betekent: de gemeente Helmond. Volgens het beleidskader moeten zonneparken zoveel mogelijk, maar in ieder geval voor de helft, dus minstens 50%, lokaal zijn. Dat betekent dat inwoners, maar ook bijvoorbeeld kleine bedrijven, scholen en verenigingen en stichtingen in de gemeente, eigenaar of mede-eigenaar zijn. Dat kan in de vorm van een energiecoöperatie, maar ook op andere manieren. In het beleidskader zijn regels opgesteld om ervoor te zorgen dat duidelijk is hoe dit wordt geregeld, voordat de vergunning kan worden aangevraagd. Als er geen lokaal initiatief of lokale medewerking is, komt er geen zonnepark. Over de binnengekomen suggesties om de eisen rond lokaal eigendom nog strenger te maken, door bijvoorbeeld het aandeel lokaal eigendom verder te vergroten, gaan we in gesprek. De suggestie of het initiatief meer bij de gemeente te laten zullen we ook verder onderzoeken.

Nee, de grondeigenaar beslist altijd zelf over het gebruik van zijn eigen grond, binnen bestaande regels. In de rode gebieden op de kaart zijn geen zonneparken toegestaan. Is de grond van de eigenaar op de kaart groen, dan is er in beginsel een beperkte mogelijkheid voor de grondeigenaar hier een project te ontwikkelen of daar iemand anders toestemming voor te geven. Hieraan zijn strenge regels verbonden.

Uw Reactie
Uw Reactie