• Stad
  • Tiny Forests in Helmond

Tiny Forests in Helmond

Stelt u zich eens voor, een groene oase bij u om de hoek. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Een plek waar u kunt bijkletsen met buurtbewoners, een kinderfeestje houdt of bramen plukt om muffins mee te maken. Dit jaar worden er 2 Tiny Forests geplant in Helmond en mogelijk in 2020 nog 2.

Tiny Forest

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan dat wordt aangelegd in de stad om mens en natuur meer te verbinden. Dit bos is niet alleen een fijne plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Buurtbewoners kunnen elkaar hier op een prettige en gezonde plek ontmoeten. Het minibos krijgt ook een zogeheten buitenlokaal, waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Een minibos in de buurt zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Uitkomst na wervingsperiode

De wervingsperiode is inmiddels gesloten. Samen met IVN hebben wij uit 11 aanmeldingen twee initiatieven mogen selecteren:

  • Speeltuin Helmond-West: wil samen met buurtbewoners een minibos realiseren op het grasveld tussen Mrg. Nolensstraat, de Goorloop en het spoor.
  • OBS de Stroom: wil samen met buurtbewoners een minibos realiseren in de openbare ruimte tussen het IJsselplein en de Rijnlaan.

Samen met IVN helpen wij de initiatiefnemers hun ideeën uit te werken tot een ontwerp met een beplantingsplan. De kinderen uit de buurt betrekken wij hier ook bij. Aan het einde van dit jaar wordt er gestart met het aanleggen van de minibosjes. In 2020 hopen wij nog twee extra bosjes aan te kunnen aanleggen. Tegen die tijd zal daarvoor een nieuwe oproep geplaatst worden. 

Inloopavond Speeltuin Helmond-West

Er zijn voor de zomer verschillende ontwerpsessies en bewonersavonden geweest. Alle opmerkingen en ideeën van kinderen en bewoners zijn nu verwerkt tot plannen. Die plannen laten we graag zien aan geïnteresseerden, voordat we met de uitvoering starten.

  • Op donderdag 24 oktober om 19.00 uur organiseren we een bewonersavond in de Speeltuin Helmond West. U kunt dan het plan zien voor de tiny forest, met aangrenzend een omheind hondenloslaatveld.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de bewonersavonden.

Bewonersavond Openbaar Kindcentrum De Stroom

Woensdagavond 18 september waren bewoners van het IJsselplein en omgeving uitgenodigd op Openbaar Kindcentrum De Stroom. De aanleiding hiervoor was het initiatief van school en bewoners voor de aanleg van een tiny forest. In het voorjaar zijn alle ideeën van de kinderen en bewoners verzameld en uitgewerkt in twee schetsen. Nadat bewoners hebben meegedacht is daarvan nu één ontwerp gemaakt. Dat bestaat uit vier onderdelen.

Het eerste deel is de speelplek tussen wijkgebouw De Zonnesteen en het IJsselplein, waar de tiny forest wordt aangelegd. Het streven is om dat nog dit jaar te realiseren, zodat de schoolkinderen en de buurt samen kunnen beplanten in januari.

Het tweede deel is het vergroenen van het schoolplein, zodat er meer te beleven valt. Om dat voor elkaar te krijgen wordt subsidie aangevraagd. Wij hopen dit aansluitend aan het eerste gedeelte aan te leggen. Het is mooi dat bewoners mee willen helpen met het sleutelbeheer, zodat het vernieuwde schoolplein ook buiten schooltijd open kan.

Daarnaast zijn de eerste schetsen voor het IJsselplein en de IJsselstraat besproken. Dat betreft deel 3 en 4. De uitwerking en realisatie daarvan volgt in 2020.

Meer informatie

Uw Reactie
Uw Reactie