• Stad
  • Tiny Forests in Helmond

Tiny Forests in Helmond

Stelt u zich eens voor, een groene oase bij u om de hoek. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Een plek waar u kunt bijkletsen met buurtbewoners, een kinderfeestje houdt of bramen plukt om muffins mee te maken. Dit jaar worden er 2 Tiny Forests geplant in Helmond en mogelijk in 2020 nog 2.

Tiny Forest

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan dat wordt aangelegd in de stad om mens en natuur meer te verbinden. Dit bos is niet alleen een fijne plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Buurtbewoners kunnen elkaar hier op een prettige en gezonde plek ontmoeten. Het minibos krijgt ook een zogeheten buitenlokaal, waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Een minibos in de buurt zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Uitkomst na wervingsperiode

De wervingsperiode is inmiddels gesloten. Samen met IVN hebben wij uit 11 aanmeldingen twee initiatieven mogen selecteren:

  • Speeltuin Helmond-West: wil samen met buurtbewoners een minibos realiseren op het grasveld tussen Mrg. Nolensstraat, de Goorloop en het spoor.
  • OBS de Stroom: wil samen met buurtbewoners een minibos realiseren in de openbare ruimte tussen het IJsselplein en de Rijnlaan.

Samen met IVN helpen wij de initiatiefnemers hun ideeën uit te werken tot een ontwerp met een beplantingsplan. De kinderen uit de buurt betrekken wij hier ook bij. Aan het einde van dit jaar wordt er gestart met het aanleggen van de minibosjes. In 2020 hopen wij nog twee extra bosjes aan te kunnen aanleggen. Tegen die tijd zal daarvoor een nieuwe oproep geplaatst worden. 

Wilt u bij de ontwerpsessie zijn?

  • Bekijk hier de uitnodiging van de ontwerpsessie in Speeltuin Helmond-West op woensdag 29 mei, speciaal voor kinderen tot 12 jaar uit de Apostelwijk en Helmond-West. Op basis van de ideeën wordt het schetsontwerp gemaakt. Dat schetsontwerp presenteren we op een bewonersbijeenkomst op 12 juni. Een uitnodiging voor deze bijeenkomst volgt later.
  • Bekijk hier de uitnodiging van de ontwerpavond op woensdag 5 juni voor buurtbewoners in wijkgebouw de Zonnesteen. Dan ligt er een eerste schetsontwerp op basis van de ideeën van leerlingen van De Stroom. Wij nodigen buurtbewoners uit om die avond mee te denken over de inrichting, de aanplant en het onderhoud of organiseren van activiteiten voor de buurt.

Meer informatie