Nieuws voor sportaanbieders

Op dinsdag 13 oktober heeft het kabinet een aantal (nieuwe) maatregelen aangekondigd in het kader van de corona-aanpak in Nederland. Er zijn ook nieuwe maatregelen genomen voor sport. Op deze pagina leest u meer informatie.

De belangrijkste richtlijnen op een rij

In het kort zijn de sportregels vanaf 14 oktober 22:00 uur: 

 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. 
 • Voor individuele buitensporten geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten zolang er meer dan 1,5 meter tussen de groepjes zit. En zolang er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes en zij niet mengen.
 • Voor binnensporten geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. En kinderen met klachten blijven thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Starten met sportactiviteiten?

Dan adviseren wij u om hiervoor een protocol op te stellen. U hoeft dit protocol niet bij ons in te dienen ter beoordeling. Bij het opstellen van uw protocol kunt u gebruik maken van het protocol Verantwoord Sporten. Dit protocol is opgesteld door NOC*NSF (sportbonden), de Vereniging Sport en Gemeenten en aangevuld met de Helmondse richtlijnen. Bekijk hier het 'Protocol verantwoord sporten' (PDF).

Aanbod voor niet-leden

U kunt uw activiteiten voor niet-leden aanbieden via de website van Sport en Cultuur Helmond. Neem hiervoor contact op met Jibb+ via sportaanbieders@jibbplus.nl.

Aanvragen corona-noodfonds voor Helmondse maatschappelijke en culturele organisaties

Heeft uw club of maatschappelijke organisatie door de coronacrisis te maken met fors minder inkomsten, terwijl de vaste lasten doorlopen? Verkeert uw club of maatschappelijke organisatie hierdoor in acute financiële nood? Dan biedt de gemeente Helmond een helpende hand. Er is een noodfonds opgericht voor Helmondse maatschappelijke en culturele organisaties zonder winstoogmerk die moeite hebben om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Als aan de juiste voorwaarden is voldaan, kan de club of organisatie vanuit het noodfonds een bijdrage krijgen om te kunnen blijven bestaan. Om in aanmerking te komen voor noodhulp vult u dit aanvraagformulier zo compleet mogelijk in. Stuur het formulier met de bijbehorende stukken uiterlijk 31 oktober 2020 naar noodfondscorona@helmond.nl.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Wij en Jibb+ denken graag met u mee. Neem dan contact op via coronavragen@helmond.nl of bel 14 0492. Voor specifieke vragen over het uitoefenen van uw sport kunt u contact opnemen met de desbetreffende sportbond. Klik hier voor een overzicht van de websites van sportbonden.

Meer informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid en / of de betreffende sportbond. Klik hier voor een handige lijst van FAQ op de website van NOC*NSF.

Eerdere update

 • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.
 • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
 • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
 • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan. 

Veelgestelde vragen over versoepelde maatregelen corona

Sporten is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. Voor binnen sporten zijn maximaal 30 personen toegestaan per zelfstandige ruimte.

Kinderen en jongeren t/m 17 jaar mogen gewoon trainen. Ze hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Volwassenen trainen in groepen van maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand van elkaar. De groepen moeten onderling ruime afstand houden en mogen niet mengen.

Nee. Wedstrijden leiden tot veel extra reisbewegingen en sociale contacten. Daarom is besloten om voorlopig alle wedstrijden stil te leggen.

Ja, sportkantines zijn gesloten sinds 29 september 2020. Het doel is om sport door te laten gaan, maar te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Daarom is de keuze gemaakt om de sporthoreca te sluiten. Zo kan de sport zo lang mogelijk doorgaan. Dit geldt voor alle horeca die op of in een sportgelegenheid ligt.

Ja. Maximaal 4 personen mogen samen sporten. Voor binnen sporten zijn maximaal 30 personen toegestaan per zelfstandige ruimte.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus via de testfaciliteiten van de GGD. Alle testafnames zijn op afspraak. Klik hier om u aan te melden.

Het sportaanbod voor niet-leden kunt u bekijken op: www.sportencultuurhelmond.nl.

U kunt zich aanmelden voor een training via de website. Heeft u hier vragen over? Neem hiervoor contact op met Jibb+ via sportaanbieders@jibbplus.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie