Nieuws voor sportaanbieders

Op woensdag 24 juni heeft het kabinet een aantal (nieuwe) maatregelen aangekondigd in het kader van de corona-aanpak in Nederland. Eén van die maatregelen maakt het mogelijk dat binnen- en buitensport voor alle leeftijden weer is toegestaan. Op deze pagina leest u meer informatie.

De belangrijkste richtlijnen op een rij

 • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.
 • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
 • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
 • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan. 

Wilt u weer gaan starten met uw sportactiviteiten?

 • Dan adviseren wij u om hiervoor een protocol op te stellen. U hoeft dit protocol niet bij ons in te dienen ter beoordeling. Bij het opstellen van uw protocol kunt u gebruik maken van het protocol Verantwoord Sporten. Dit protocol is opgesteld door NOC*NSF (sportbonden), de Vereniging Sport en Gemeenten en aangevuld met de Helmondse richtlijnen. Bekijk hier het 'Protocol verantwoord sporten' (PDF).
 • Voor de opening van sportkantines is er een checklist opgezet. Open hier de checklist (PDF).

Aanbod voor niet-leden

U kunt uw activiteiten voor niet-leden aanbieden via de website van Sport en Cultuur Helmond. Neem hiervoor contact op met Jibb+ via sportaanbieders@jibbplus.nl.

Tegemoetkoming amateursportorganisaties

Een amateursportorganisatie komt voor een eenmalige tegemoetkoming in aanmerking als het in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 en/of 1 juni tot en met 31 augustus 2020 ten minste 20% aan omzet heeft verloren en geen andere tegemoetkoming voor doorlopende lasten hebben ontvangen.

De aanvragen kunnen in de periode 1 september t/m 4 oktober 2020 worden ingediend via de Dienst Uitvoering Subsidies voor instellingen (DUS-I). Uiterlijk 1 december 2020 wordt vervolgens beslist op de aanvraag. Klik hier voor meer informatie over steunpakketten voor de amateursport.

Vragen

Heeft u nog vragen? Wij en Jibb+ denken graag met u mee. Neem dan contact coronavragen@helmond.nl of bel 14 0492. Voor specifieke vragen over het uitoefenen van uw sport kunt u contact opnemen met de desbetreffende sportbond. Klik hier voor een overzicht van de websites van sportbonden.

Veelgestelde vragen over versoepelde maatregelen corona

Ja, binnen en buiten sporten kan weer. Per 1 juli is normaal spelcontact toegestaan voor alle leeftijden. Voor en na het sporten geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar: houd 1,5 meter afstand. Dit geldt bijvoorbeeld in de kantine, maar ook voor toeschouwers op de tribune en rond het sportveld. Voor binnenruimtes gelden extra RIVK-maatregelen op het gebied van hygiëne en ventilatie. De basisregels zijn: 

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
 • Probeer drukte te vermijden. 
 • Was vaak je handen.

Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen  weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn.

Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen.

Daarnaast dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden. 

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus via de testfaciliteiten van de GGD. Alle testafnames zijn op afspraak. Klik hier om u aan te melden.

Het sportaanbod voor niet-leden kunt u bekijken op: www.sportencultuurhelmond.nl.

U kunt zich aanmelden voor een training via de website. Heeft u hier vragen over? Neem hiervoor contact op met Jibb+ via sportaanbieders@jibbplus.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie