Structurele vergoeding voor beweegprogramma Q-koorts

Donderdag 25 november 2021

Sinds 2018 vergoeden we jaarlijks het beweegprogramma voor inwoners met chronische klachten vanwege Q-koorts. We hebben onlangs besloten om de kosten voor dit beweegprogramma vanaf 2022 structureel te betalen. Zo kunnen inwoners met chronische Q-koorts blijven rekenen op passende hulp.

Stichting Q-support (een expertisecentrum voor Q-koorts) heeft dit beweegprogramma voor Q-koortspatiënten ontwikkeld samen met deskundige fysiotherapeuten. Tot en met 2017 werd dit beweegprogramma nog vergoed via Q-support, maar doordat de stichting moest stoppen met de financiering, ging het over naar de reguliere zorg. Q-koorts is echter nog steeds niet opgenomen als chronische ziekte in de zorgverzekeringswet. Als een ziekte is opgenomen als chronische ziekte in de wet, dan moeten verzekeraars namelijk in actie komen voor deze doelgroep. Bijvoorbeeld door fysiotherapie na een aantal behandelingen onbeperkt uit het basispakket te betalen.

Nog steeds kunnen de patiënten met chronische Q-koorts niet terecht bij de zorgverzekeraars voor extra ondersteuning met bijvoorbeeld een beweegprogramma. Om deze inwoners te helpen hebben we besloten om het beweegprogramma voor Q-koortspatiënten structureel te blijven vergoeden.

Wethouder Cathalijne Dortmans (gezondheid): "Het wordt tijd dat chronische klachten vanwege Q-koorts ook serieus genomen worden door het Rijk en zorgverzekeraars. We vinden het dan ook van belang dat het voor Helmondse Q-koortspatiënten structureel mogelijk blijft om dit beweegprogramma te volgen. Chronische klachten als gevolg van Q-koorts zijn voor inwoners al vervelend genoeg. Wij nemen als gemeente onze verantwoordelijkheid door de groep op deze manier te ondersteunen. Wij bieden het beweegprogramma als individuele Wmo-voorziening aan, zodat we de ruimte hebben om de zorgvraag ook breder te bekijken. Iedereen in Helmond moet namelijk mee kunnen doen en vooruit kunnen komen."

Uw Reactie
Uw Reactie