Natuurvriendelijke aanpak eikenprocessierupsen

Woensdag 29 maart 2023

We stappen over op een meer natuurvriendelijke manier om de overlast van de eikenprocessierups aan te pakken. In de afgelopen twee jaar zijn de eerste stappen gezet met die aanpak en goede resultaten behaald. Dit jaar schakelen we helemaal over op een natuurvriendelijke methode.

Helmond gaat meer samenwerken met de natuur voor beheersing van de eikenprocessierups. "We doen dit door het planten van meer verschillende soorten bomen en het creëren van meer natuur," licht wethouder Arno Bonte toe. "We zorgen voor betere omstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de eikenprosessierups, zoals mussen, mezen en vleermuizen. Door voldoende natuurlijke vijanden kunnen we plagen met de eikenprocessierups voorkomen."

Natuurlijke vijanden

In de afgelopen twee jaar heeft het werken met aangepast maaibeheer en vlinderfilterhotels zijn succes bewezen. Uit de monitoring blijkt nu dat er op veel plekken in Helmond genoeg natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld insecten zoals sluipwespen en gaasvliegen. En ook vogels als mussen, mezen en roodborstjes en vleermuizen die graag de vlinders van de eikenprocessierups eten. Op basis van de uitkomsten van recente inspecties verwacht wethouder Bonte dat er in 2023 weinig eikenprocessierupsen zullen zijn. "Daarom stoppen we met preventief spuiten. Zo voorkomen we dat we de natuur beschadigen."

Nesten

In de periode van mei tot juli maken eikenprocessierupsen nesten. In die periode hebben ze ook brandharen die bij mens en dier irritatie kunnen geven. Om overlast te voorkomen laten we nesten in drukke gebieden weghalen. Komt u een nest tegen? Maak online melding.

Uw Reactie
Uw Reactie