Minister van Engelshoven haalt Helmondse historie op

Woensdag 9 juni 2021

Het project ‘Helmond in 100 Stukskes’ bracht minister van Engelshoven op woensdag 9 juni in Helmond. Tijdens een interactief programma, volledig binnen de corona-maatregelen, haalde zij letterlijk en figuurlijk stukskes Helmondse historie op.

.

Het project gaat hand in hand met het recent gepresenteerde boek: 'Helmond in 100 stukskes, vuilnis met verhalen. Het initiatief is opgezet door het Kunstkwartier Helmond, Heemkundekring Helmont, Stichting Lang Leve Cultuur en de gemeente Helmond. Een bijzonder project waarbij er herinneringen, verhalen en anekdotes bij ouderen worden opgehaald met 'archeologische' vondsten uit een oude vuilstortplaats als inspiratiebron. Honderd verhalen kwamen op deze manier tot stand en zijn gebundeld in een verhalenboek. Antoinette Maas (wethouder Cultuur) ontving de minister woensdag in Het Speelhuis.

Tijdens het bezoek maakte de minister kennis met verschillende aspecten van het project, in verschillende ruimtes van Het Speelhuis. Het programma begon met een installatie gebouwd met verschillende vondsten van de vuilstortplaats. Daar mochten de minister en wethouder Maas (cultuur) een stukske Helmond ‘ophalen’ en vertelden verschillende personen het verhaal bij de vondst. ‘Het mooiste van dit project, is dat ieder stukske en ieder verhaal verschillende mensen met elkaar verbindt. Deze stukskes vormen delen van de geschiedenis van onze stad en dus de geschiedenis van onze inwoners,’ aldus wethouder Maas. In het programma werd dit spelenderwijs in beeld gebracht. Zo speelden de minister en wethouder levensgroot memory met jongeren. Voor ieder gevonden stukske op het speelbord lag er ook een modern evenbeeld, waar de deelnemers met elkaar over in gesprek gingen.

Het bezoek vervolgde op het podium in de theaterzaal, waar een ware ‘huiskamer’ van een verzorgingshuis tot in detail was nagebootst. Samen met bewoners van woonzorgcentrum Alphonsus spraken de minister en wethouder over verschillende stukskes en hun bijbehorende verhalen. Bijzonder: aan tafel stond ook een lege stoel, de symbolische ‘vacant chair’. Een lege stoel die de ouderen representeert die mee hebben geholpen aan het project maar in de tussentijd zijn overleden. Tot slot kreeg de minister het boek ‘Helmond in 100 Stukskes’ aangeboden en dankte zij het gezelschap: “ontzettend mooi hoe hier in Helmond bij het project 100 Stukskes, mensen en hun verhalen meegenomen zijn. Dit is een prachtig voorbeeld hoe je het verdrag van Faro kan uitvoeren. Ik neem dit initiatief ook zeker mee terug.”

Uw Reactie
Uw Reactie