Luc de Graaf nieuwe stadskunstenaar Helmond

Vrijdag 17 december 2021

De nieuwe stadskunstenaar 2022 is bekend: Luc de Graaf volgt fotografe Tahné Kleijn op. Het college van burgmeester en wethouders heeft besloten om het advies van de Selectiecommissie Stadskunstenaar over te nemen en De Graaf te benoemen.

Een stadskunstenaar geeft samen met de inwoners, organisaties, scholen en bedrijven nog meer kleur en plezier aan de stad. Het zorgt voor verbinding. Verbinding door middel van kunst, tussen inwoners, met de stad en met de organisaties. Het kan ook een vliegwiel zijn voor tal van activiteiten. Het maakt dat op een andere manier naar onderwerpen wordt gekeken. Het kan de stad als geheel, de inwoners en ook de gemeente een spiegel voorhouden.

Spiegel voorhouden met inzet van humor en plezier

Luc de Graaf wil dat doen met de inzet van humor en plezier. Als stadskunstenaar wil De Graaf zich vooral laten leiden door de actualiteit en zal met de inwoners en instanties in gesprek gaan om uiteindelijk te komen tot een co-creatie. Hoewel er nog geen vastomlijnd plan ligt, zijn er al volop ideeën, zoals een Humor- of Lachfestival of een Smile-week.

Humor als mooi uitgangspunt voor 2022

De commissie heeft begin oktober drie kunstenaars gevraagd om een voorstel in te dienen in de vorm van een globaal plan. Het plan van De Graaf kreeg uiteindelijk de voorkeur. Juist in deze tijd van corona is humor niet alleen herkenbaar, toegankelijk, fijn en leuk, maar ook een medicijn. De Graaf stelde in zijn voorzet dat humor kunst is. De Adviescommissie vindt dit een mooi uitgangspunt voor 2022.

De voordracht is gedaan door de selectiecommissie, bestaande uit:

  • wethouder Harijgens (voorzitter);
  • Diana van den Oetelaar (leerling Carolus Borromeus College);
  • Arno Oberendorff (Adviesraad cultuur en beeldend kunstenaar);
  • Jochem Otten (directeur Speelhuis en Cacaofabriek);
  • Nicole Vereijken (ambtenaar beeldende kunst).

De Graaf is een veelzijdig kunstenaar, geboren en getogen in Helmond

De Graaf is een geboren en getogen Helmonder. Als kunstenaar is hij veelzijdig. Hij richt zich onder andere op film, muziek, schrijven, cabaret, veelal met een humoristische ondertoon. Ook serieuze onderwerpen gaat hij niet uit de weg. Maar ook zwaardere thema’s worden hanteerbaar door ‘lucht in het onderwerp’ te brengen.

Meer informatie over Luc de Graaf is te vinden op zijn website.

Uw Reactie
Uw Reactie