Burgemeester, Politie en OM nemen afstand van voetbalgeweld

Maandag 20 januari 2020

De lokale driehoek van Helmond, bestaande uit de burgemeester, de politiechefs van team Peelland en de Officier van Justitie, heeft maandag in een ingelast overleg gesproken over de ontstane situatie na de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport (dd. 17 januari). Tijdens deze wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie braken ongeregeldheden uit in het stadion.

Bovendien kwam het later op de avond in Helmond tot een treffen tussen supporters van Helmond Sport en de politie. Later op de avond zijn er in Helmond PSV-aanhangers aangehouden die de confrontatie zochten met de Helmond Sport supporters.

Er zijn in totaal 11 personen aangehouden waarvan 9 personen voor overtreding Wet Wapens & Munitie, 1 persoon voor zware mishandeling en 1 persoon voor mishandeling en overtreding van een gebiedsverbod.

Toetsing en beoordeling optreden politie

De terugkomst in Helmond en de daarop volgende confrontatie tussen supporters en politie heeft tot commotie geleid. Het is belangrijk dat  de feiten boven water komen van wat er vrijdag is gebeurd, zo vindt de driehoek.

Naast een strafrechtelijk onderzoek naar wat zich in Eindhoven en Helmond heeft afgespeeld, zal het door de politie gebruikte geweld worden getoetst en beoordeeld. Daarnaast heeft een supporter aangifte gedaan tegen de politie. Deze wordt door bureau VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) in behandeling genomen, daarbij is het OM nauw betrokken.

Afkeuring van combinatie voetbal en geweld

Tot slot spreekt de driehoek eensgezind haar afkeuring uit over de situatie. Burgemeester Blanksma van Helmond: “Voetbal zou een feest moeten zijn, maar is afgelopen vrijdag uitgemond in een chaos. Voetbal en geweld is een bijzonder verwerpelijke combinatie. Dit is afgelopen vrijdag tijdens en rond de wedstrijd FC Eindhoven – Helmond Sport eens te meer gebleken. Dat daarbij gewonden zijn gevallen betreur ik zeer.” 

Gemeente, politie en Openbaar Ministerie spreken de wens uit dat de betrokken partijen nauw met elkaar in dialoog blijven. “Het gesprek levert in deze veel meer op dan de confrontatie”, aldus Blanksma, die het initiatief heeft genomen om alle partijen snel aan tafel te krijgen. Voor aanstaande dinsdag is daarom een gesprek gepland tussen de driehoek met het bestuur, de directie en een afvaardiging van de supporters van Helmond Sport.

Uw Reactie
Uw Reactie