Zelf opvang bieden

Hieronder vindt u informatie voor als u zelf onderdak biedt aan vluchtelingen uit Oekraïne.

  • De Rijksoverheid stelde samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO) op. Dit document bevat informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar u op moet letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.
  • Ook staan er veel vragen en antwoorden op de website van VluchtelingenWerk of RefugeeHelp. Bijvoorbeeld over zorg, werk of onderwijs.
  • Op de website van de Rijksoverheid staat veel informatie over ondersteuning in Nederland en hoe u vluchtelingen kunt helpen.

Komt u er niet uit, of wilt u liever telefonisch contact?

  • Het Rode Kruis heeft een Nederlandstalige telefonische hulplijn geopend voor mensen die bijvoorbeeld vragen hebben over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden. Zowel hulpbieders als hulpvragers kunnen hier terecht. Het nummer is 070 4455888. Deze hulplijn is op werkdagen tussen 09.00 en 21.00 uur bereikbaar.
  • Vragen in het Oekraïens en/of Engels? Bel dan naar de nationale WhatsApp Hulplijn van het Rode Kruis. Als vrijwilligers van het Rode Kruis niet kunnen helpen, wordt u doorverwezen. Het nummer is 0031 6 48 15 80 53.

U kunt uw vraag ook sturen naar oekraine@helmond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie