Handboeien toegevoegd aan uitrusting boa's

Woensdag 10 mei 2023

De uitrusting van de boa’s is uitgebreid met een setje handboeien. De handboeien geven boa’s extra mogelijkheden om een situatie beheersbaar te houden. Zo kunnen ze hun werk veilig doen. In dit nieuwsbericht leest u hier meer over.

Door handboeien kunnen ze bijvoorbeeld een agressieve persoon of iemand die wil weglopen gemakkelijker en veiliger vasthouden. Dat is zowel voor de persoon als voor de omstanders prettiger. Handboeien helpen in deze situaties om te de-escaleren en rust te brengen.

Wel bodycam en handboeien, geen wapenstok 

Sinds twee jaar hebben de Helmondse boa’s al een bodycam. Dat werkt prettig en kan agressie tegen boa’s voorkomen. We zijn vooralsnog niet van plan om geweldsmiddelen zoals een wapenstok toe te voegen aan de uitrusting van de boa's. Burgemeester Blanksma: "Boa’s zijn goed getraind in het omgaan met agressie en geweld. Handboeien helpen hen om veiliger te werken en kunnen rust brengen. Zodat zij samen met de politie de situatie kunnen oplossen."  

Boa’s in de wijken 

In koppels gaan de boa’s elke dag de Helmondse wijken in om overlastplekken te verkennen, meldingen af te handelen en te horen wat er speelt. Ze zijn het boegbeeld voor de leefbaarheid in de wijken, ze pakken zaken aan waar mensen last van hebben in hun buurt. De boa’s zijn getraind in het omgaan met agressie en geweld en weten dus goed hoe en wanneer ze een middel als handboeien moeten inzetten.  

Ook aan de slag als boa?  

We gaan het aantal boa’s de komende jaren uitbreiden. Er zijn nog vacatures. Boa Luuk raadt het van harte aan. Hij zegt hierover: "Het is een fijne club, de sfeer is goed en het is interessant en afwisselend werk. Je haalt er veel voldoening uit.” Bekijk onze actuele vacatures.

Uw Reactie
Uw Reactie