FABULOS

In Helmond rijdt tussen station Brandevoort en de Automotive Campus een zelfrijdende minibus van het Europese project FABULOS. In december enkel nog af en toe voor voorbereidingen, testen en examens. De minibus rijdt dan tussen twee bussen en zonder reizigers. Als de zelfrijdende minibus de testfase succesvol doorloopt en slaagt voor het eindexamen, dan start medio januari de proef tijdens werkdagen met reizigers. Op deze pagina leest u meer informatie over de zelfrijdende minibus.

De zelfrijdende bus is een proef die in meerdere Europese steden wordt uitgevoerd om nieuwe, duurzame vormen van vervoer te testen. De minibus rijdt mét reizigers en tussen het verkeer. Zonder chauffeur, maar met een veiligheidssteward die continu meekijkt en kan ingrijpen als het nodig is. De zelfrijdende minibus rijdt met een snelheid van maximaal 18 kilometer per uur. Op de minibus zitten sensoren waardoor het busje bewegingen op afstand waarneemt en zelf actie onderneemt. Voor de veiligheid gelden er verschillende tijdelijke verkeersmaatregelen, zoals een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor al het verkeer op de route.

Van station naar eindbestemming

Helmond is een fietsstad en heeft maar liefst vier stations. Maar het busvervoer staat onder druk en de autowegen raken langzaamaan vol. Helmond wil een verkeersveilige, bereikbare, groene en schone stad zijn met duurzame vormen van vervoer voor iedereen. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor in de toekomst een oplossing zijn. Het biedt de oplossing voor het laatste stukje van iemands reis: van het station naar de eindbestemming.

Route: Station Brandevoort - Automotive Campus


In de bovenstaande afbeelding ziet u de route van het station Brandevoort naar de Automotive Campus.

De minibus rijdt tussen station Brandevoort en de Automotive Campus. De drie kilometerlange route bevat vier haltes. Dit zijn station Brandevoort, Berenbroek en twee haltes op de Automotive Campus. De route gaat door Brainport Smart District, de slimste wijk van de toekomst. In de testfase rijdt de minibus alleen nog met technische medewerkers. Vanaf januari 2021 met een beperkt aantal reizigers. Het busje rijdt op werkdagen volgens een dienstregeling. De minishuttle is geen high tech busje en de rijsnelheid is laag. Het is nog maar een pilot, waarbij meereizen nog geen tijdvoordeel levert en remmen plotsklaps kan gaan.

Meer informatie

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de zelfrijdende minibus FABULOS. Staat uw vraag er niet bij? Mail deze naar fabulos@helmond.nl.

Wilt u graag een rit meemaken? Stuur een mail naar fabulos@helmond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie