Nieuws coronavirus vanuit gemeente Helmond

Op deze pagina leest u over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in Helmond en in de regio.

Lees op deze pagina de algemene maatregelen die gelden voor het gehele land.

Klachten? Maak een afspraak bij de corona-testlocatie in Helmond

Op 18 augustus heeft de GGD Brabant-Zuidoost een corona-testlocatie geopend in De Peel. Dit bevindt zich in de City parkeergarage aan de Watermolenwal in Helmond. Na het maken van een afspraak, kan iedereen met milde klachten worden getest op het coronavirus.

U kunt alleen een test laten uitvoeren op afspraak. Deze maakt u gratis via het telefoonnummer 0800 1202 of klik hier om online een afspraak te maken.

Meer links en informatie

Different languages

Eerdere updates

Vanuit het kabinet zijn op zondag 15 maart aanvullende richtlijnen afgegeven om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Deze aanvullende maatregelen, bekendgemaakt in een persconferentie door de ministers Bruins (Medische Zorg) en Slob (Onderwijs) houden in dat:

 • Alle scholen (basisscholen, middelbare scholen, MBO) en kinderopvangcentra worden gesloten, ingaande op maandag 16 maart. Deze maatregel geldt in elk geval tot en met maandag 6 april. Voor kinderen van ouders die in cruciale beroepen werken (zoals in de zorg, bij de politie of bij de brandweer) wordt opvang geregeld. Een volledige lijst van deze cruciale beroepen vindt u op de website van de Rijksoverheid: 
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met in elk geval maandag 6 april hun deuren.
  • Aanvulling 16 maart: Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Het advies is om drukte te vermijden, voldoende afstand te bewaren en uw consumptie mee naar huis te nemen (niet ter plaatse opeten).
 • Ook sportscholen, sportclubs, sportkantines, sauna’s, coffeeshops en seksclubs moeten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met in elk geval maandag 6 april dicht.
  • Aanvulling 16 maart: Coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden.
 • De eerder afgekondigde richtlijnen voor het afgelasten van álle evenementen in het hele land met een bezoekersaantal van meer dan 100 personen worden verlengd tot en met in elk geval maandag 6 april. Lees onderaan dit bericht wat dit inhoudt voor Helmond.

Tevens wordt alle Nederlanders geadviseerd om vanaf nu een afstand tot anderen van ongeveer 1,5 meter in acht te houden, om zo de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze maatregelen komen op de eerder afgekondigde maatregelen, waarvan de periode wordt verlengd tot en met maandag 6 april:

 • De sociale onthouding wordt doorgetrokken t/m maandag 6 april en geldt voor het gehele land. Dit betekent dat mensen, indien mogelijk, vanuit huis moeten werken en dat sociale contacten moeten worden vermeden;
 • Vanaf zaterdag 14 maart 2020 is onderstaande noodverordening van kracht in alle gemeenten binnen de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Dit betekent dat de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost heeft besloten om, ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, alle openbare samenkomsten/activiteiten/wedstrijden/theaters/musea met meer dan 100 personen te verbieden. Concreet betekent dit voor Helmond dat alle evenementen t/m 6 april worden afgelast, en dat Museum Helmond en Het Speelhuis t/m 6 april blijven gesloten.

Het Speelhuis is inmiddels gesloten tot en met 6 april en Museum Helmond sluit zaterdag 14 maart haar deuren tot en met maandag 6 april. 

Vanuit het kabinet zijn op donderdag 12 maart aanvullende richtlijnen afgegeven om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Deze aanvullende maatregelen houden in dat:

 • de sociale onthouding (zoals op dinsdag 10 maart aangegeven) wordt doorgetrokken t/m 6 april en geldt voor het gehele land. Dit betekent dat mensen, indien mogelijk, vanuit huis moeten werken, dat sociale contacten moeten worden vermeden en dat dit laatste ook geldt voor sociale gelegenheden waar veel mensen samen komen;
 • alle evenementen in het hele land met een bezoekersaantal van meer dan 100 personen, t/m 6 april moeten worden afgelast.

Het RIVM heeft op 6 maart om 18.00 uur een nieuw advies voor de provincie Brabant afgegeven over COVID-19 (Coronavirus). De voorzitters van de Veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant, Brabant Noord en Brabant-Zuidoost en de burgemeesters adviseren inwoners om dit advies van de RIVM vanaf nu op te volgen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM morgen een steekproef naar COVID-19.

Van het grootste deel van de patiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste patiënten zijn in Italië geweest, of hebben contact gehad met een bevestigde patiënt. Van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie. Om na te gaan in hoeverre er sprake is van verspreiding van het virus in de provincie, start het RIVM morgenochtend met een steekproef waarbij getest wordt op het nieuwe coronavirus.

Mocht u klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verkleint u de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. Bel uw huisarts alleen als uw klachten verergeren.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Of heeft u vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

Het aantal Helmondse patiënten dat besmet is met het coronavirus is opgelopen van vier naar zes. De twee meest recente gevallen zijn mensen die al in thuisisolatie zaten. Dit zijn twee gezinsleden van de vrouw van wie de besmetting maandag 2 maart bekend werd gemaakt. 

Gezien het toenemende aantal besmettingen, zowel in de regio als landelijk, zullen we vanaf nu niet meer elke besmetting apart op de website plaatsen. We volgen daarin de lijn van het RIVM en de GGD die sinds enkele dagen ook meer algemeen over de besmettingen communiceren. Mochten er aanvullende maatregelen nodig zijn, dan plaatsen we uiteraard wel zo snel mogelijk een nieuwsbericht.  

Het gaat om een van de kinderen van het Helmondse gezin waarvan maandag bekend werd dat de vrouw is besmet tijdens vakantie in Noord-Italië. Daarnaast zijn een man en vrouw besmet die samen met het gezin op vakantie waren. Ook de nieuwe patiënten zitten in thuis-isolatie.

Uit onderzoek van de GGD Brabant-Zuidoost blijkt dat de nieuwe patiënten geen contact meer hebben gehad met anderen in de periode dat zij besmettelijk waren.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Uw Reactie
Uw Reactie