Nieuws coronavirus vanuit gemeente Helmond

Op deze pagina leest u over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in Helmond en in de regio.

Corona-testlocatie in Helmond

Op 18 augustus opent GGD Brabant-Zuidoost een corona-testlocatie in De Peel, in de City Parkeergarage aan de Watermolenwal in Helmond. In de testlocatie kan iedereen met milde klachten na het maken van een afspraak worden getest op het coronavirus.

Afspraak maken

U kunt alleen een test laten uitvoeren op afspraak. Deze maakt u gratis via het telefoonnummer 0800 1202. Klik hier om online een afspraak te maken.

Zaterdagmarkt in Helmond

Update 1 mei: Vanaf zaterdag 9 mei staan er weer non-food kramen op de weekmarkt. Vanaf 1 mei is de regeling versoepeld en mogen ook non-food-kramen (denk aan bloemen, kleding, lederwaren) weer op de weekmarkten staan. Daarbij moeten wel de geldende hygiëne richtlijnen in acht worden genomen. 

De tussenliggende periode gebruiken we om in overleg met marktkooplui, handhavers, politie en andere betrokkenen te bekijken hoe we de weekmarkt verantwoord kunnen laten plaatsvinden. We moeten dat zorgvuldig doen.

Toestaan van non-food betekent immers meer kramen en dus een grotere oppervlakte. Ook moet opnieuw gekeken worden naar de indeling, looproutes en manieren om te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk op het marktterrein zijn. De overige coronamaatregelen zoals 1,5 meter afstand bewaren, zo veel mogelijk alleen komen, zoveel mogelijk met de pinpas betalen, hoesten en niezen in de elleboog en een verbod op consumeren van eten en drinken op de markt blijven van kracht. 

Richtlijnen Museum Helmond

Vanaf donderdag 12 maart zijn er nieuwe richtlijnen voor een bezoek aan Museum Helmond. Ga naar de website van Museum Helmond voor meer informatie.

Gemeentelijke panden en ruimtes

De gemeente Helmond wil huurders van de gemeentelijke panden en ruimtes tegemoet komen door tijdelijke opschorting van de huur. Steeds meer huurders van panden en/of ruimtes dreigen in de problemen te raken door de economische gevolgen van de Coronacrisis. Uitstel van betaling van de huur is één van de maatregelen die de gemeente treft om organisaties en verenigingen tegemoet te komen in deze onzekere tijden. Lees hier meer over onder het kopje 'eerdere updates'.

Eerdere updates

Het Speelhuis is inmiddels gesloten tot en met 6 april en Museum Helmond sluit zaterdag 14 maart haar deuren tot en met maandag 6 april. 

Vanuit het kabinet zijn op donderdag 12 maart aanvullende richtlijnen afgegeven om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Deze aanvullende maatregelen houden in dat:

  • de sociale onthouding (zoals op dinsdag 10 maart aangegeven) wordt doorgetrokken t/m 6 april en geldt voor het gehele land. Dit betekent dat mensen, indien mogelijk, vanuit huis moeten werken, dat sociale contacten moeten worden vermeden en dat dit laatste ook geldt voor sociale gelegenheden waar veel mensen samen komen;
  • alle evenementen in het hele land met een bezoekersaantal van meer dan 100 personen, t/m 6 april moeten worden afgelast.

Het RIVM heeft op 6 maart om 18.00 uur een nieuw advies voor de provincie Brabant afgegeven over COVID-19 (Coronavirus). De voorzitters van de Veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant, Brabant Noord en Brabant-Zuidoost en de burgemeesters adviseren inwoners om dit advies van de RIVM vanaf nu op te volgen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM morgen een steekproef naar COVID-19.

Van het grootste deel van de patiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste patiënten zijn in Italië geweest, of hebben contact gehad met een bevestigde patiënt. Van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie. Om na te gaan in hoeverre er sprake is van verspreiding van het virus in de provincie, start het RIVM morgenochtend met een steekproef waarbij getest wordt op het nieuwe coronavirus.

Mocht u klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verkleint u de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. Bel uw huisarts alleen als uw klachten verergeren.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Of heeft u vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

Het aantal Helmondse patiënten dat besmet is met het coronavirus is opgelopen van vier naar zes. De twee meest recente gevallen zijn mensen die al in thuisisolatie zaten. Dit zijn twee gezinsleden van de vrouw van wie de besmetting maandag 2 maart bekend werd gemaakt. 

Gezien het toenemende aantal besmettingen, zowel in de regio als landelijk, zullen we vanaf nu niet meer elke besmetting apart op de website plaatsen. We volgen daarin de lijn van het RIVM en de GGD die sinds enkele dagen ook meer algemeen over de besmettingen communiceren. Mochten er aanvullende maatregelen nodig zijn, dan plaatsen we uiteraard wel zo snel mogelijk een nieuwsbericht.  

Het gaat om een van de kinderen van het Helmondse gezin waarvan maandag bekend werd dat de vrouw is besmet tijdens vakantie in Noord-Italië. Daarnaast zijn een man en vrouw besmet die samen met het gezin op vakantie waren. Ook de nieuwe patiënten zitten in thuis-isolatie.

Uit onderzoek van de GGD Brabant-Zuidoost blijkt dat de nieuwe patiënten geen contact meer hebben gehad met anderen in de periode dat zij besmettelijk waren.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Als u klachten heeft

Heeft u koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of heeft u de afgelopen twee weken contact gehad met iemand bij wie het nieuwe coronavirus is aangetoond? Het advies van het RIVM is om in dat geval telefonisch contact op te nemen met uw huisarts. 

Heeft u geen koorts maar voelt u zich wel ziek, dan kunt u het beste thuis uitzieken en zo min mogelijk contact hebben met andere mensen. Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom niet de dokter te bellen. Bel de huisarts alleen als de klachten verergeren met koorts boven de 38 graden in combinatie met hoesten en/of kortademigheid.

Afspraak maken met de gemeente? Let op!

Wij verzoeken u géén afspraak met ons te maken indien u gezondheidsklachten heeft en in een van de risicogebieden bent geweest. Heeft u al een afspraak gemaakt? Indien u zich ziek voelt en in een van de risicogebieden bent geweest, dan verzoeken we u uw afspraak te annuleren of te verzetten. U kunt ook veel zaken online regelen. Kijk voor meer informatie op www.helmond.nl/afspraak.

Voor meer informatie verwijzen we u door naar de website van het RIVM. Klik hier om naar de website van het RIVM te gaan.

Vragen en informatie

Andere talen

Uw Reactie
Uw Reactie