- Ondernemer
- Nieuws
- 2022
- Arte Groep ontvangt Groene Pluim
Arte Groep ontvangt Groene Pluim
Dinsdag 1 november 2022
Maandag 31 oktober ontvangt Niels van den Beucken, financieel directeur Arte Groep, een Groene Pluim uit handen van wethouder Arno Bonte. Plaats van handeling Maisdijk 4 in Helmond, aanvang 15.00 uur. Een mooi compliment voor dit familiebedrijf in stenen keukenbladen. Of, zoals ze dat zelf zeggen in hun mvo jaarverslag: ‘Eén steen maakt het verschil’. Onderstaand zetten we die verschillen even op een rijtje.

De CO2 uitstoot per order is gedaald van 58 kg per order in 2019 naar 52 kg per order in 2021
Het gasverbruik wordt gecompenseerd door bosprojecten in Bolivia en elektra is groene stroom middels windenergie certificaten. (zonnepanelen op het eigen dak zijn helaas niet mogelijk vanwege de brandverzekering.)
Er wordt door de monteurs deels gereden op HVO-brandstof
Dit is met waterstof behandelde plantaardige olie, zoals oud frituurvet. Een afvalproduct wordt hierdoor een nieuwe en duurzame brandstof. Naast een lager verbruik, zorgt dit voor een schonere verbranding en minder schadelijke stoffen.
Er vindt zo min mogelijk transport over de weg plaats, er wordt gewerkt met 20ft containers die zo lang als mogelijk over het water worden getransporteerd.
Er is door Arte een biodiversiteitstuin aangelegd
Hierin wordt regenwater opgevangen in een poel en wordt een groene omgeving gecreëerd. De biodiversiteitstuin is vrij te bezoeken.
De keukenbladen worden gemaakt van natuursteen, met name uit India
De impact van het delven wordt zoveel mogelijk beperkt en de omliggende natuur wordt zoveel mogelijk met rust gelaten.
Afval wordt vermalen en hergebruikt
Ieder keukenblad is uniek en wordt op maat gezaagd. Hierbij komt afval vrij dat wordt vermalen en hergebruikt in bijvoorbeeld stoepbanden. Het percentage hergebruikt afval is de laatste jaren sterk toegenomen van 85% in 2019 tot 98% in 2021. Restmateriaal van natuursteen bladen wordt ook ingezet om hoogwaardige producten te maken zoals plinten en vensterbanken. Ook worden van de restmaterialen voorwerpen gemaakt zoals een door een kunstenaar ontworpen klok die door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt vervaardigd.
Restafval wordt zoveel mogelijk gescheiden. Hiervoor zijn afvalpakken geplaatst.
Er wordt onderzoek gedaan naar het standaardiseren van keukenbladen zodat er minder afval ontstaat
Ook kunnen deze bladen dan worden hergebruikt. Het leasen van een keuken zou dit mogelijk kunnen maken. De Arte Groep is partner bij de universiteit om te kijken hoe de circulariteit van keukenbladen kan worden verbeterd.
Water wordt hergebruikt
Er wordt bij de Arte Groep veel water gebruikt bij het snijden van de bladen. De Arte Groep heeft een eigen intern watersysteem, water wordt rondgepompt en steeds opnieuw gebruikt.
Bij de steengroeve in India wordt gewerkt met het ‘Arte Right to Education’ project
Met lokale partijen wordt bewustwording gecreëerd van het belang van educatie bij de gezinnen met kinderen. Ook wordt gecontroleerd waarom kinderen niet op school zijn. Vanuit twaalf omliggende dorpen worden (ouders van) kinderen gestimuleerd om naar school te gaan. In de granietgroeve zelf wordt gewerkt aan verbetering van de werkomstandigheden en de medewerkers worden getraind op het gebied van veiligheid en gezondheid.
Aanbieden van werkplekken om werkervaring op te doen
Middels een samenwerking met Senzer, het werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel worden werkplekken geboden om werkervaring op te doen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zoals een werkplek bij de receptie/kantine en een voor het uitvoeren van inpakactiviteiten. In de productie is een jonge vluchteling gestart, die een persoonlijke coach toegewezen heeft gekregen en de Nederlandse taal leert.
Duurzame inzetbaarheid van mederwerkers
Er zijn initiatieven om de medewerkers duurzaam inzetbaar te houden bijvoorbeeld door het installeren van tilhulpen op de werkplekken in de productie. Bij het afleveren van de bladen zijn altijd twee medewerkers aanwezig.
Om medewerkers te inspireren meer te bewegen gebruikt Arte het platform ‘It’s My Life’
Bij gebruik van de app word je beloond voor het zetten van stappen. Met iedere stap kunnen de medewerkers virtuele munten verdienen waarmee gezonde producten aangeschaft kunnen worden. Naast sparen voor producten kunnen munten ook worden omgezet in donaties voor goede doelen.
Een Groene Pluim wordt uitgereikt aan bedrijven die goed bezig zijn met duurzaamheid en sociaal beleid
Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een complete audit door professionals in de accreditatiecommissie van de Groene Pluim. Als richtsnoer gelden de Global Goals, ook wel SDG´s genoemd, van de Verenigde Naties. Met de Groene Pluim voor de Arte Groep komt het aantal Groene Pluimen in heel Nederland op 45.