Algemene coronamaatregelen

Op deze pagina lees je over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Voor iedereen in Nederland geldt: 

 • Blijf bij klachten thuis en laat u testen, ook als u al gevaccineerd bent. Op de website coronavirus GGD Brabant-Zuidoost vindt u alle actuele informatie over bijvoorbeeld testen, vaccineren en het coronatoegangsbewijs. 
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog. 
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Coronabewijs

 • Heeft u uw vaccinatie(s) gekregen bij de GGD? Neem dan contact op met de GGD via 0800-5090. Zij kunnen u helpen met uw vaccinatiebewijs. Let op: Het kan daarna een aantal dagen duren voordat een aanpassing ook te zien is in CoronaCheck.
 • Bent u door uw huisarts, ziekenhuis of door een instelling gevaccineerd? Dan kan uw huisarts, ziekenhuis of de instelling die u heeft gevaccineerd een papieren vaccinatiebewijs voor u uitprinten. Kijk op de website van de zorgverlener hoe dit werkt. Of stuur een e-mail. Doe dit pas als u ook echt een vaccinatiebewijs nodig heeft. Bij veel zorgverleners is het nu erg druk.
 • Ook kunt u testen voor toegang.
 • Of vraag via de website coronacheck een papieren bewijs aan.

Update 14 januari 2022

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Onderwijs, cultuur en sport

Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Detailhandel en contactberoepen

De deuren van de winkels kunnen weer open tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

Bekijk alle regels en voorwaarden en de antwoorden op veelgestelde vragen op de website van de Rijksoverheid.

Mondkapjes

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Lees meer over de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het mondkapjesadvies op de website van de Rijksoverheid.

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Lees meer over In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies op de website van de Rijksoverheid.

Overige maatregelen

Met de recordhoogtes besmettingen van de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan tot grote problemen leiden.

Per 15 januari gelden deze maatregelen:

 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat u bij een positieve uitslag testen bij de GGD.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
 • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
 • Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor u bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Steun en herstelpakket én het Ondernemersloket

De regels raken veel mensen en bedrijven. Daarom geeft het kabinet extra geld aan bedrijven die geraakt worden door de maatregelen. Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Dat is zo ontworpen dat het mee-ademt: wie meer omzetverlies heeft, krijgt ook meer steun. Voor meer informatie zie het overzicht steun- en herstelpakket.

Heeft u ondernemersvragen over de coronacrisis? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met het Ondernemersloket van de gemeente Helmond, via telefoonnummer 14 0492. U kunt ook rechtstreeks bellen met één van de accountmanagers economie. Hieronder vindt u de contactgegevens.

Manuel Martinez - industrie, kantoren en bedrijventerreinen
+31(0)651665785
m.martinez@helmond.nl

Adil Marra – Centrum, horeca & detailhandel
+31(0)637115246
a.marra@helmond.nl

Ellen van Schijndel – starters, wijkwinkelcentra, kleine ondernemers, zzp’ers
+31(0)642195656
E.van.Schijndel@helmond.nl

Trudy van Horne – culturele ondernemers, organisaties en instellingen
+31(0)614979871
T.van.Horne@helmond.nl

Het ondernemersloket is ook bereikbaar via het e-mailadres: accountmanagement@helmond.nl.

Ondernemers, instellingen en organisaties uit de culturele sector kunnen mailen naar: kc@helmond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie