• Stad
  • 5G in Helmond

5G in Helmond

Sinds 2020 wordt 5G uitgerold in Nederland door verschillende telecomaanbieders, óók in Helmond. Lees hier meer over 5G.

Nieuw netwerk 5G

In 2020 is wereldwijd begonnen met het uitrollen van het nieuwe mobiele communicatienetwerk: 5G. We versturen en ontvangen steeds meer data met onze mobieltjes en er komen steeds meer draadloze apparaten en nieuwe toepassingen (denk aan zelfrijdende auto’s en ziekenhuisoperaties op afstand). Dit vraagt om steeds snellere digitale verbinding. De huidige mobiele netwerken kunnen die vraag niet meer goed verwerken. Daarom is een nieuw mobiel netwerk nodig.

Meer informatie over 5G

Alle antennes, dus ook de antennes die werken met 5G, moeten voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. De totale optelsom van alle elektromagnetische straling mag nooit boven deze limieten uitkomen.

Agentschap Telecom ziet hierop toe en heeft op verschillende 5G-testlocaties veldsterktemetingen gedaan, ook in Helmond. Daaruit bleek dat de elektromagnetische straling onder de limieten ligt (https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2020/juli/30/veldsterkte-5g-35-ghz-binnen-de-limiet). Het agentschap heeft eerder aangegeven metingen te blijven uitvoeren tijdens de introductie van 5G.

  1. De overheid laat zich adviseren door wetenschappelijke adviesorganen zoals het RIVM en de Gezondheidsraad. Deze instanties concluderen dat in wetenschappelijke onderzoeken geen bewijzen zijn gevonden voor negatieve effecten op de gezondheid door blootstelling aan radiogolven (“straling”) onder de geldende blootstellingslimieten.
  2. Deze blootstellingslimieten worden in Nederland gehanteerd en Agentschap Telecom voert metingen uit in het gehele land om te controleren dat deze limieten worden gerespecteerd. De gemeten waarden bevinden zich ver onder de blootstellingslimieten.
  3. In Nederland houden de Gezondheidsraad en het RIVM nieuwe wetenschappelijke literatuur over de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden (“straling”) in de gaten. Zij informeren de overheid wanneer nieuwe inzichten aanleiding zouden geven om het beleid bij te stellen.
  4. Ook andere internationale en nationale gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals de World Health Organization (WHO) en ZonMW doen onderzoek naar de hoeveelheid mobiele straling.
  5. Het Kennisplatform Gezondheid en Elektromagnetische Velden geeft op haar website antwoorden op vragen over de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden ('straling') en duidt wetenschappelijke onderzoeken. Tevens deelt zij kennis over dit onderwerp met de GGD’en.

Met de komst van 5G creëren en gebruiken bewoners en bedrijven nog meer data. Daarom is het extra belangrijk om zorgvuldig om te gaan met gegevens. Voor het netwerk zelf zijn al duidelijke regels, die gelden ook voor een nieuw 5G-netwerk.

Het kabinet heeft in juli 2019 maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat data door middel van mobiele communicatie, niet wordt misbruikt door partijen die kwaad willen. Zo worden telecommunicatiediensten beschermd tegen dreigingen als spionage en sabotage. Eén van deze maatregelen is het stellen van extra hoge eisen aan leveranciers van diensten en producten in de kritieke onderdelen van een telecomnetwerk.

Voor het plaatsen van antennemasten tot en met 5 meter hoog op de grond of een gebouw / bouwwerk is onder voorwaarden geen omgevingsvergunning voor bouwen (voorheen bouwvergunning) vereist. Voor antennemasten hoger dan 5 meter wel.

Een vergunningplichtige mast toetsen wij aan een aantal in de wet vastgelegde vereisten: de bouwregels, de eisen van welstand (architectuur) en het bestemmingsplan (locatie en maatvoering). Dit laatste punt toetsen wij op zijn beurt aan ons gemeentelijke antennebeleid: https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Helmond/CVDR224985.html

De locaties van masten zijn openbaar. U kunt alle locaties vinden in het Antenneregister. Voer in het zoekkader ‘Gemeente Helmond’ in. Hier kunt u ook vinden of een antenne al 5G uit kan zenden.

Er zullen meer antennes bijkomen door 5G. 5G-antennes zullen waar mogelijk gebruikmaken van de bestaande antenne-installaties, maar daarnaast zullen er ook antennes bijkomen om overal in Nederland voor een goede dekking en voldoende capaciteit te zorgen. Op dit moment is het nog moeilijk te voorspellen om hoeveel extra antennes het zal gaan.

Uit een onderzoek van Dialogic wordt verwacht dat mobiele operators tot en met 2026 geen zogenaamde ‘small cells’ (kleine antennes) nodig zullen hebben. Het zou wel kunnen dat er een aantal small cells op bepaalde drukke locaties geplaatst zullen worden, vooral in de grote (Rand)steden. Voor 2027 verwachten de onderzoekers niet dat operators op grotere schaal (bijvoorbeeld een heel stadscentrum) small cells uit zullen rollen.

Bekijk hier het onderzoek van Dialogic naar de ontwikkeling van het aantal antenne-opstelpunten voor mobiele netwerken in Nederland in de komende tien jaar.

Glasvezel is de digitale snelweg onder de grond. Zonder glasvezel kunnen draadloze netwerken zoals WIFI en mobiele netwerken zoals 4G en 5G niet functioneren. Glasvezel is dus nodig voor 5G! Glasvezel en 5G zijn aanvullend op elkaar.

In eerste instantie zal 5G naast de huidige mobiele communicatienetwerken (2G, 3G, 4G) bestaan. De verwachting is wel dat 5G die netwerken op den duur zal gaan vervangen.

Uw Reactie
Uw Reactie