• Inwoner
  • Opnieuw inschrijven in Nederland

Opnieuw inschrijven in Nederland

Als u in het buitenland woont en opnieuw naar Nederland wilt verhuizen, moet u zich inschrijven bij een gemeente. Het is belangrijk dat u al eerder in Nederland heeft gewoond en dat u na 1 oktober 1994 naar het buitenland bent geëmigreerd. 

Bent u vóór oktober 1994 naar het buitenland vertrokken? Dan wordt dit weer een eerste inschrijving. Meer daarover leest u bij het gerelateerde product 'Eerste inschrijving in Nederland' onderaan deze pagina.

Voorwaarden

De voorwaarden om u opnieuw in te schrijven in Nederland zijn:

  • U heeft al eerder in Nederland gewoond.
  • U bent na oktober 1994 naar het buitenland geëmigreerd.
  • Verhuist u met uw hele gezin naar Nederland? Dan moeten ook uw partner en kinderen zich opnieuw inschrijven.

Hervestiging per machtiging is niet mogelijk.

Aanpak

U kunt een hervestiging alleen persoonlijk doorgeven aan de balie van de Stadswinkel. Ook alle overige gezinsleden moeten aanwezig zijn. Hiervoor kunt u digitaal via de knop 'online regelen' of telefonisch een afspraak maken.

Komt u met meerdere personen die zich willen hervestigen? Of levert u meerdere originele akten en/of documenten in? Geef dit dan aan in de afsprakenmodule. Voeg per persoon en/of akte nogmaals dit product toe als afspraak. Levert u bijvoorbeeld 3 akten of documenten in, voeg dan 2 extra afspraken toe. Hiermee reserveert u voldoende tijd voor de afspraak.

U heeft verder nodig:

  • uw geldige identiteitsbewijs, waaruit uw nationaliteit blijkt;
  • een bewijs van rechtmatig verblijf in Nederland (bijvoorbeeld een visum of verblijfsvergunning voor personen zonder een EU-nationaliteit);
  • voor mensen van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten: een verhuisbericht;
  • documenten die bewijzen dat u tijdens uw verblijf in het buitenland bijvoorbeeld bent getrouwd, gescheiden of kinderen heeft gekregen (voor zover van toepassing). Soms moet het document een apostille of legalisatie hebben van de Nederlandse ambassade of het consulaat uit het betreffende land. Dit geeft aan dat het document echt is. Meer hierover leest u op de website Rijksoverheid.nl;
  • een bewijs van uitschrijving uit uw vorige land, bijvoorbeeld als u uit België of Duitsland komt;
  • documenten waarmee u kunt aantonen dat u in een pand woont. Bijvoorbeeld een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van het pand.
Online regelen

Kosten

U opnieuw inschrijven is gratis.

Termijn

U moet binnen 5 werkdagen na uw aankomst in Nederland naar de gemeente gaan. Als u zich niet houdt aan de aangiftetermijn, kan de gemeente u een boete opleggen.

De afhandeltijd is maximaal 4 weken. 

Gerelateerde producten