• Home
  • Asbest verwijderen

Asbest verwijderen

Asbest is een verzamelnaam voor 6 in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. In huizen die vóór 1994 gebouwd zijn kan asbest voorkomen. Asbest is voornamelijk verwerkt in golfplaten, dakbeschot, vloerzeil, plafondplaten, afvoerbuizen en schoorstenen. Het inademen van asbestvezels brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Wilt u asbest verwijderen? Dan moet u een sloopmelding doen. Ook als u dit door een gecertificeerd bedrijf laat doen.

Voorwaarden

Voor verwijdering en inlevering van asbest gelden strenge regels. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid. In sommige gevallen mag u het asbest niet zelf verwijderen. Dit mag alleen een gespecialiseerd bedrijf doen. Een overzicht van gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven vindt u op de website van Ascert. Met behulp van het schema onder 'meer informatie' kunt u bepalen of u het asbest zelf mag verwijderen. U kunt ook contact opnemen met de gemeente om te overleggen hoe u het asbest het beste kunt (laten) verwijderen via 14 0492.

Let op: bedrijven moeten asbest altijd laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Aanpak

Minder dan 35 m2 asbest?

Bent u particulier en hebt u ongelijmde vloerbedekking (of -tegels), geschroefde hechtgebonden (golf)platen die asbest bevatten? Dan gelden de volgende regels:

  • U maakt een korte melding op www.omgevingsloket.nl dat u gaat slopen en/of asbest wilt verwijderen.
  • De gemeente geeft u daarna binnen vijf werkdagen toestemming om het asbest te verwijderen.
  • U mag daarna de materialen met asbest zelf verwijderen. Probeer de asbestonderdelen intact te laten. Draag beschermende kleding, handschoenen en een mondkapje tijdens het werk. Wilt u weten hoe u het asbest op een veilige manier kan verwijderen? Bekijk dan onderstaande video van Milieu Centraal.
  • Maak de asbestonderdelen eerst nat en verpak het in doorzichtig plastic folie van minimaal 0,2 mm dik. Plak de pakketten goed dicht met sterke tape (gebruik geen vuilniszakken of schildersplakband).
  • Inwoners van Helmond kunnen de asbestonderdelen gratis bij de milieustraat aanleveren. Neem voor aanlevering telefonisch contact op met de Milieustraat (0492 47 52 93).

Meer dan 35 m2 asbest?

  • U maakt een uitgebreide melding op www.omgevingsloket.nl over de grote(re) hoeveelheid asbest. Bij deze melding moet u ook een asbestinventarisatierapport indienen. Na de melding ontvangt u van de gemeente bericht.
  • U mag het asbest niet zelf verwijderen. U dient hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Kijk op de website van Ascert voor een overzicht van gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. 
Online regelen

Contact

Heeft u geen antwoord op uw vraag/vragen? Bekijk dan het document veelgestelde vragen (onder 'meer informatie') of neem contact op met de gemeente via 14 0492 of omgevingsvergunningen@helmond.nl

Kosten

U betaalt de kosten voor het verwijderen van asbest zelf.

Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een fiscale regeling. Neem daarvoor contact op met de Belastingdienst.

Termijn

Als bedrijf doet u de melding minimaal 4 weken van tevoren. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het gaat om een reparatie, waarbij de bewoner niet 4 weken kan wachten op het weghalen van het asbest. Dan kunt u de melding minimaal 5 werkdagen van tevoren doen.

Bent u particulier en verwijdert u het asbest zelf? Doe de melding minimaal 5 werkdagen van tevoren.

Adressen

Milieustraat Helmond Gerstdijk 1 5704 RG Helmond 0492475293 Milieustraat Helmond

Veel gestelde vragen

Dit hangt af van de staat en soort asbest in uw woning of bedrijf. Zit het asbest vast in het materiaal? En gebeurt er niets mee? U gaat bijvoorbeeld niet boren of zagen in het asbesthoudende materiaal. Dan hoeft u het niet te verwijderen. Zit het asbest niet vast? Dan moet u het afschermen of verwijderen.

Is er mogelijk asbest aanwezig op de werkplek en is er een kans op besmetting door asbestvezels? Dan moet u als werkgever maatregelen nemen. Zo moet u de werkplek bijvoorbeeld afzetten.

  1. Ga hier naar de website van de Rijksoverheid over asbestregels
  2. Meer informatie over het asbestinventarisatierapport vindt u bij InfoMil
  3. Ga hier naar de website van Sloopschakel voor meer informatie over het saneren van asbest
  4. \tDownload hier de veelgestelde vragen over asbest verwijderen (PDF)
  5. Kijk in de asbestwegwijzer op Iplo.nl om te zien waar asbest in en om het huis kan voorkomen
  6. Informatie over asbest op Iplo.nl

Voor het opslaan van asbest gelden de volgende voorwaarden:

  • Hou producten met asbest gescheiden van producten zonder asbest.
  • Verpak producten met asbest in materiaal dat geen lucht doorlaat en niet kan scheuren.
  • Sla producten met asbest op in dicht verpakkingsmateriaal en dichte opslag.
  • Als u materiaal met asbest heeft dat niet afgesloten kan worden, sla dit dan op in een dichte container. In de container moet een zak liggen om het materiaal in op te slaan. De zak mag geen lucht doorlaten.
  • Folie dat u gebruikt voor het verpakken van materiaal met asbest mag geen lucht doorlaten. Gebruik ook stickers op basis van het Productenbesluit asbest.

Gerelateerde producten

Uw Reactie
Uw Reactie