Help mee de Japanse Duizendknoop in Helmond tegen te gaan

Dinsdag 23 mei 2023

De Japanse Duizendknoop is een snelgroeiende plant die van nature niet in Nederland voorkomt en andere planten verdringt. De wortels groeien overal doorheen en kunnen schade veroorzaken aan woningen, opritten, wegen en natuur. Wij vragen u om alert te zijn op de plant en mee te helpen om deze tegen te gaan.

Japanse duizendknoop

Hoe bestrijdt de gemeente de Japanse Duizendknoop?

Vanaf deze maand zijn we begonnen met grootschalig bestrijden door middel van elektrocuteren. Dit is een milieuvriendelijke manier van bestrijden. De stengels worden doorgebrand met een lans waar 3000 tot 5000 volt op staat. Daarna worden de stengels afgevoerd om te vernietigen.

De aankomende 4 jaar gaan we  op 100 locaties, verspreid door de hele stad, de plant bestrijden.

Heeft u Japanse Duizendknoop in de tuin?

Heeft u een koopwoning en de Japanse Duizendknoop in uw tuin staan? Dan is het verstandig om deze te verwijderen. In deze folder leest u waar u hierbij op moet letten.

Heeft u een huurwoning en de Japanse Duizendknoop in uw tuin staan? Meld het dan bij de verhuurder van uw woning.

Voorkom verspreiding van Japanse duizendknoop

  • Maai of snoei de duizendknoop niet en zorg dat stengels niet afbreken. Uit elk stukje stengel of wortel met een groeiknoopje kan weer een nieuwe plant groeien.
  • Gooi plant- en wortelresten bij het restafval in de grijze bak. Via het restafval wordt de plant verbrand. Zo helpt u verspreiding van de Japanse duizendknoop voorkomen.

Ziet u de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte?

Meld u het dan via telefoonnummer 140492 of via onze website. Bij het maken van een online melding kunt u vervolgens kiezen voor de categorie Bomen, planten en sloten, subcategorie Overig.

Wij zorgen voor bestrijding van Japanse duizendknoop op gemeentegrond. Als de grond van een andere eigenaar is, geven we de melding door aan de eigenaar, bijvoorbeeld het waterschap, de provincie, of Rijkswaterstaat.

Heeft u vragen of twijfelt u of Japanse duizendknoop in uw tuin staat?

Kijk dan op www.helmond.nl/meldpunt. Hier vindt u antwoord op veel gestelde vragen over de Japanse duizendknoop. Er is ook een folder beschikbaar met meer informatie over de bestrijding van Japanse duizendknoop in uw tuin.

Uw Reactie
Uw Reactie