Senioren en online veiligheid

Woensdag 7 april 2021

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is april door het ministerie van Justitie en Veiligheid uitgeroepen tot de Senioren en Veiligheidsmaand. Ook in Helmond staat deze maand in het teken van verschillende vormen van online criminaliteit waar senioren slachtoffer van kunnen worden. Senioren krijgen nuttige informatie en concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Internetcriminelen proberen op allerlei manieren aan geld of gegevens te komen

Bijvoorbeeld via valse e-mails zoals in bovenstaand verhaal. De link in de mail kan bijvoorbeeld naar een valse website leiden. Na het invullen van uw gegevens krijgt de internetcrimineel toegang tot uw computer of persoonlijke gegevens. Daarmee kan de internetcrimineel vervolgens veel geld stelen.

Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing en is één vorm van internetcriminaliteit.
De politie ziet sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) flink toegenomen. Daarbij doet een crimineel zich voor als een bekende en vraagt om geld over te maken.

Ouderen informeren over en waarschuwen voor online criminaliteit

Iedereen kan slachtoffer worden: dus ook iedere oudere. Daarom is april uitgeroepen tot maand van ‘senioren en veiligheid’. We geven tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt en wat u kunt doen als dat toch gebeurt. Bijvoorbeeld: wanneer een bekende ineens vraagt om geld over te maken, check altijd eerst of de persoon echt is wie die zegt. En controleer de situatie eerst voor u op een link van bijvoorbeeld de bank klikt. Vooral als het gaat om geld en belangrijke gegevens!

Tips, webinars en meer informatie?

Ga dan naar de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Daar is van alles te vinden over de verschillende vormen van criminaliteit. Op 15 april is er een webinar over deze vormen met ‘spoofing’ in de hoofdrol. Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Ook is er op 22 april een webinar waarin online veiligheid centraal staat. Deze webinars kunt u gratis volgen via de website.

Bel de Babbeltiplijn: iedere woensdag in april bereikbaar

Naast digitale informatie op de website wordt in de maand april ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld om persoonlijke tips te krijgen of om een verhaal als slachtoffer kwijt te kunnen. Deze speciale Babbeltiplijn is op alle woensdagen in april te bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur op 030-3400670.

Uw Reactie
Uw Reactie