Werkzaamheden Burgemeester Geukerspark feestelijk van start

Woensdag 22 mei 2019

Op dinsdag 21 mei vond de feestelijke starthandeling plaats van de werkzaamheden in het Burgemeester Geukerspark. De familie Geukers had de eer om samen met burgemeester Blanksma en oud-burgemeesters Jacobs en Van Elk het nieuwe straatnaambord te onthullen. Daarna stak centrumwethouder Erik de Vries met 50 aanwezigen een schop in de grond. In het voorjaar van 2020 is het park klaar.

.

In gouden letters prijkt de naam op het zwarte bord: Burgemeester Geukerspark. Als eerbetoon aan de oud-burgemeester Jacques Geukers die veel voor Helmond betekend heeft. Burgemeester Blanksma: “Helmond bouwt vandaag de dag nog steeds op zijn pilaren. Meer dan 20 jaar lang was de heer Geukers een ambitieuze voorvechter van zoveel ontwikkelingen in Helmond. Hij was als een vader voor de stad en haar inwoners. Deze plek, dichtbij alles wat hij betekent heeft voor Helmond, wordt hiermee met hem vereeuwigd. Het is prachtig om vandaag, samen met de familie Geukers, en met de voormalige burgemeesters van Helmond, stil te staan bij deze bijzondere man, ereburger van onze stad.”

Trotse familie

Zoon Jos Geukers is trots: “Wij vinden het als familie Geukers fantastisch dat Helmond, dit park in ontwikkeling, wil koppelen aan de naam van ‘ons vader.’ Er is de afgelopen drieënvijftig jaar heel veel gebeurd in Helmond, dat hij de eerste twintig jaar als burgemeester mocht aanvoeren. Met eindeloos geduld en de volharding van een marathonloper wist hij onder andere in 1976 voor Helmond de “Groeistad”-status binnen te slepen. De stad en de regio kwamen daardoor weer ‘in de vooruit’- stand.” Enig historisch besef bij oud èn jong is volgens zoon Jos Geukers op zijn plaats: “Opdat eenieder weet dat de ontwikkelingen binnen Helmond, ook na een halve eeuw, in belangrijke mate te danken zijn aan de inzet van mensen zoals hij.” 

Startsein werkzaamheden

Vandaag was ook het officiële startmoment van de werkzaamheden. Centrumwethouder Erik de Vries is blij dat een belangrijke wens van veel Helmonders, een park op deze centrale plek in de stad, eindelijk in vervulling gaat: “We hebben vandaag de aannemer een handje geholpen door alvast te gaan graven op de plek waar straks de Aa boven de grond komt. Je ziet al waar die straks komt; de paaltjes geven de loop aan. Fantastisch om met 50 mensen letterlijk de eerste schoppen in de grond te mogen steken. We hebben de plannen gemaakt samen met de mensen die in het centrum wonen, werken, ondernemen en te gast zijn. Met z’n allen dus. Daarom is het heel mooi dat we vandaag de starthandeling óók met z’n allen konden doen.”

Centrumperspectief

De aanleg van het Burgemeester Geukerspark is één van de belangrijkste onderdelen uit het Centrumperspectief. In het Centrumperspectief staan de contouren om van het centrum van Helmond in 2030 dé centrale ontmoetingsplek van de stad en de regio te maken.