Succesvol eerste jaar Helmonds Kindpakket

Woensdag 19 december 2018

Het Helmondse Kindpakket heeft een zeer succesvol eerste jaar achter de rug. Tot 1 november zijn bijna 4000 aanvragen gedaan voor in totaal ruim 400.000 euro. Zowel bij de aanvragen op het gebied van sport als op het gebied van cultuur scoort Helmond het hoogste van alle deelnemende Brabantse gemeenten. Om het succesvolle eerste jaar van het Kindpakket te vieren en de mensen van Stichting Leergeld Helmond te bedanken voor hun inspanningen, ging wethouder Erik de Vries met bloemen en taart bij hen langs.

.

In Helmond leven ca 2.500 kinderen in een huishouden met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Voor deze kinderen is begin 2018 het Helmonds Kindpakket in het leven geroepen. Doel is dat alle kinderen in Helmond mee kunnen doen, ongeacht de financiële situatie van hun ouders. Het Kindpakket kent een groot aantal mogelijkheden variërend van lidmaatschap van een sportclub of muziekschool tot vergoeding voor een schoolreisje, fiets, laptop of ID-kaart. 

Groot bereik

Het bereik van het Kindpakket is in Helmond hoog. Dat blijkt uit cijfers van de Jeugdfondsen Sport en Cultuur, die namens een groot aantal Brabantse gemeenten het Kindpakket uitvoeren. Zowel op het gebied van sport als op het gebied van cultuur scoort Helmond het hoogste van alle aangesloten gemeenten. Wethouder Erik de Vries is blij met het succes van het Kindpakket: “Armoede is onacceptabel, zeker als er kinderen in het spel zijn. Het Kindpakket is een mooi instrument om alle kinderen in Helmond mee te kunnen laten doen met de gewone dagelijks dingen. Zodat ze lid kunnen zijn van een sportclub, naar muziekles kunnen en mee kunnen met het schoolreisje. Dat we nu al, binnen een jaar, zo’n groot bereik hebben is natuurlijk prachtig. Het is voor mij het bewijs dat het Kindpakket in een behoefte voorziet. Én een stimulans om het de komende tijd verder te ontwikkelen met nieuwe mogelijkheden. Zodat elk kind in Helmond de kans krijgt zich te ontwikkelen en zijn of haar talenten te benutten.”

Volop in ontwikkeling

Het Kindpakket is nog volop in ontwikkeling. Na het succesvolle eerste jaar wordt in 2019 gekeken naar verdere uitbreiding met onder andere huiswerkbegeleiding en kinderopvang. Verder wordt gedacht aan diplomazwemmen voor kinderen tussen 12 en 18 jaar.

Werkwijze Kindpakket

Het Kindpakket gaat uit van verstrekkingen in natura. Dat betekent dat contributie of bijdrage voor een schoolreisje direct aan de vereniging of school wordt uitgekeerd. Voor andere vergoedingen wordt een bewijsstuk gevraagd (bijvoorbeeld een bon) op basis waarvan ouders het geld kunnen terugkrijgen. Stichting Leergeld is de centrale ingang voor aanvragen in het kader van het Kindpakket. De gemeente Helmond is tevens aangesloten bij het Jeugdfonds Cultuur Brabant en het Jeugdfonds Sport Brabant. Zij werken samen met Stichting Leergeld en handelen de aanvragen af die betrekking hebben op contributie van sport- of cultuuractiviteiten. 

In de tabel hieronder een overzicht van de cijfers tot 1 november 2018.

  Stichting Leergeld  Jeugdfonds Cultuur  Jeugdfonds Sport
 Ontvangen subsidie voor 2018  € 422.795  € 40.000  € 180.000
 Totaal aantal aanvragen  3.987  129  715
 Totaalbedrag aanvragen  € 253.216  € 31.226  € 120.293
 Gemiddeld bedrag per aanvraag  € 63  € 242  € 168