Erepenning gemeente Helmond uitgereikt

Woensdag 19 april 2017

Op donderdag 20 april zijn er 3 erepenningen door burgemeester Elly Blanksma - van den Heuvel uitgereikt: 2 vrijwilligerspenningen en 1 stadspenning.

Vrijwilligerspenning voor Ad Adriaansen en Leo Vos

Ad Adriaansen (75) en Leo Vos (80) kregen allebei de vrijwilligerspenning als blijk van waardering voor hun inzet voor de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad (VWB) en voor wijkhuis De Fonkel. De aanleiding voor de onderscheiding is hun afscheid als bestuurslid van de VWB.

Ad Adriaansen was bestuurslid sinds 2007 en Leo Vos sinds 2004. De heer Vos bekleedde jarenlang de functie van penningmeester en in die hoedanigheid heeft hij een solide financiële basis gelegd onder de VWB. Beide heren zijn enorm druk geweest met het (mede) organiseren van vele activiteiten. Zo waren ze altijd erg actief geweest bij de inspraakprocessen tijdens de reconstructie van de wijk Binnenstad Oost. Mede door hun toedoen is deze wijk verfraaid met mooie buurten als het Zonnekwartier, de Weverspoort en de Vossenberg.

Los van de VWB zijn beide heren jarenlang actief als vrijwilliger. Zo is de heer Adriaansen medeoprichter van ’t Akkoordje en lid van de Notenkrakers, lid van de Huurdersbelangenvereniging van Woonpartners en lid van de Veteranen Zuidoost-Brabant. De heer Vos verrichtte al eerder bestuurswerk bij de Heilig Hartparochie en bij de Scouting. Al met al zetten beide heren zich al 40 jaar in als vrijwilliger. Hiervoor ontvingen zij al eerder een koninklijke onderscheiding.

 

Ad Adriaansen                                                  Leo Vos

Stadspenning voor Jan Terbeek

Jan Terbeek (78) ontving de stadspenning als blijk van waardering voor zijn brede en langjarige inzet voor de Helmondse gemeenschap. De aanleiding voor de onderscheiding is zijn afscheid als voorzitter van de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad (VWB). Hij verrichtte zeer grote verdiensten voor Helmond en in het bijzonder voor de wijk Binnenstad Oost. Hij is erg actief geweest tijdens de reconstructie van deze wijk. Als ondernemer met een zaak in de Heistraat was hij jarenlang lid van de ondernemersvereniging. Vanuit de ondernemersvereniging werd hij gevraagd om per 1 juni 2002 toe te treden tot het bestuur van de VWB. Hij werd meteen benoemd tot voorzitter en bleef dat tot de dag van vandaag, dus bijna 15 jaar.

De heer Terbeek is sinds 17 mei 2010 voorzitter van Stichting De Fonkel, die het gelijknamige wijkhuis in de Binnenstad beheert. Hij is ook de drijvende kracht achter ‘Binnenstad in Beeld’, het orgaan van de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad, waarvoor hij beeld en tekst verzorgt. De heer Terbeek is naast dit alles ook nog voorzitter van de Stichting Hauw ut Hellemonds, bestuurslid van de Huurdersbelangenvereniging van Woonpartners, voorzitter van Schietvereniging Helmond en lid van de Mediagroep Industrieel Erfgoed. Hij verricht al meer dan 45 jaar vrijwilligerswerk op een breed terrein. De heer Terbeek ontving vanwege zijn vele verdiensten al eerder de legpenning van de gemeente Helmond (1995) en een koninklijke onderscheiding (2000).

 

Jan Terbeek


Foto's: PressVisuals.com