Verslag inloopavond omwonenden 3 juli 2019

In de afgelopen maanden heeft er een aantal artikelen in het Eindhovens Dagblad gestaan over het toekomstige Huis voor de Stad. Het is een onderwerp dat de gemoederen bezig houdt. Begrijpelijkerwijs vroegen sommige omwonenden zich af wat ‘de plannen’ precies inhouden en wat een en ander voor hen betekent. Reden voor de gemeente om deze mensen uit te nodigen voor een informele inloopavond. Die vond plaats op woensdagavond 3 juli. Ook al zijn er op dit moment nog géén concrete plannen, het is toch belangrijk om met de omwonenden in gesprek te gaan, om vragen te beantwoorden en zaken toe te lichten. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Ongeveer 25 omwonenden gaven gehoor aan de oproep/uitnodiging. Het was een prima avond. In dit verslag leest u een aantal vragen die op deze avond zijn gesteld en de antwoorden die daarop zijn gegeven.

Vraag…

Een aantal omwonenden geeft aan nieuwsgierig te zijn naar de wijze waarop ´parkeren´ straks wordt geregeld. Vraag die meermaals werd gesteld: “Als hier straks nóg meer ambtenaren komen werken, waar gaan zij dan parkeren? Sommige omwonenden storen zich aan het feit dat ambtenaren hun auto nu vaak recht voor hun deur parkeren.

Antwoord…

Aangegeven is dat parkeren straks een belangrijk onderdeel wordt van de plannen maar dat er nu nog niets concreet is. E.e.a. is ook afhankelijk van het besluit van de raad; gaan we straks inderdaad bouwen op deze locatie of komt er alsnog een andere locatie in beeld?

Vraag…

Een aantal omwonenden vroeg zich af wat er straks precies gebouwd gaat worden op de huidige locatie van het stadskantoor. Hoe hoog wordt het gebouw? Wordt het gebouw groter dan het huidige (stadskantoor-)gebouw? Waar komt de voorkant of de ingang precies?

Antwoord…

Aangegeven is dat deze zaken nog moeten worden uitgewerkt. Dit is voor een groot deel afhankelijk van het besluit van de raad op 10 september. Als de raad er bijvoorbeeld voor kiest om Boscotondo niet (geheel of gedeeltelijk) af te stoten, dan is er geen dekking voor een Huis voor de Stad met het ambitieniveau zoals geschetst in de visie ‘Stadskantoor in Beweging’. Dat heeft dus consequenties voor het ontwerp.

Vraag…

Een aantal omwonenden maakt zich grote zorgen over de huidige inrichting van de voorzijde van het stadskantoor. Volgens deze mensen zijn (het gebrek aan) de bewegwijzering, inrichting en indeling zo onduidelijk dat er regelmatig kleine ongelukken gebeuren met fietsers, scooters, voetgangers en automobilisten. “Het is wachten tot het een keer goed fout gaat.” Vraag was of de gemeente daar in de ontwerpfase iets aan gaan doen.

Antwoord…

Aangegeven is dat als er inderdaad op de huidige locatie gebouwd gaat worden, ook de directe omgeving wordt meegenomen in de planvorming (ontwerpfase). Inwoners worden waarschijnlijk in januari 2020 ook betrokken bij deze ontwerpfase.

Vraag…

Een aantal omwonenden sprak hun zorg uit over de inrichting van de ruimte tussen het voormalig GGD gebouw en het voormalig Kantongerecht. Daar ontbreekt een fietspad en er gebeuren veel kleine ongelukjes.“ Hoe gaat dat straks als het mogelijk nóg drukker wordt?”

Antwoord…

Aangegeven is dat de gemeente na 10 september (besluitvorming raad over locatie) kijkt naar mogelijkheden om dit mee te nemen in de planvorming.

Vraag…

Omwonenden geven aan zich enigszins zorgen te maken over de grote oude boom aan de voorzijde van het Stadskantoor. Kan het zijn dat deze gaat verdwijnen?

Antwoord…

Aangegeven is dat deze boom te allen tijde behouden blijft.

Vraag…

Links van het huidige stadskantoor liggen ook verschillende pandjes zoals het ‘stadswacht’- pand, een horecapand en een ruimte voor de WMO. Wat gaat daarmee gebeuren?

Antwoord…

Dat is nu nog niet duidelijk. Het kan zijn dat deze verdwijnen of wellicht een andere voorgevel krijgen. Dat wordt nog nader onderzocht.

Vraag…

Wat gaat er gebeuren met de directe omgeving van het voormalige Van Gend en Loos?

Antwoord…

Het is de bedoeling dat daar twee musea worden gevestigd. Het EDAH museum en het Draaiorgelmuseum.

Vraag…

Wat gebeurt er met de kantoorpanden aan de Binnen Parallelweg?

Antwoord…

Plan is om daar woningen in te realiseren.

Vraag…

Als het gaat over ’t Cour. Dat wordt afgestoten en er komen woningen. Is in de procedure ook meegenomen dat inwoners uit de naastgelegen appartementen worden betrokken bij de privaatrechtelijke zaken? En worden bewoners ook betrokken bij de toekomstige architectuur?

Antwoord…

Ja. De inwoners zullen worden betrokken bij het regelen van de privaatrechtelijke zaken en ook bij de toekomstige architectuur.

Met de omwonenden is tevens besproken dat de gemeente voornemens is om een groep te formeren met onder andere de Verenigingen voor Eigenaren en andere betrokkenen in de directe omgeving. Bedoeling is om met deze groep structureel te informeren en in gesprek te blijven over de ontwikkelingen van het Huis voor de Stad.

Uw Reactie
Uw Reactie