VVV event info

Lucas Gassel van Helmond: Meester van het landschap

Van 10 maart tot en met 7 juni 2020 is de tentoonstelling Lucas Gassel van Helmond. Meester van het landschap te zien in Kunsthal Helmond.

Museum Helmond brengt het kernoeuvre van Lucas Gassel bij elkaar, dat bestaat uit schilderijen, tekeningen en prenten naar zijn ontwerp. Deze kunstwerken komen van over de hele wereld naar Helmond.
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit gebeurt.
Belangrijke bijdrage
De tentoonstelling is een kennismaking met een zestiende-eeuwse kunstenaar die vandaag de dag zo goed als onbekend is. Toch hebben zijn meesterlijke landschappen en andere werken een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse (landschaps)schilderkunst. Werken van tijdgenoten, die op de expositie te zien zijn, plaatsen Gassels oeuvre in zijn artistieke, religieuze en politieke context. Bruiklenen Voor deze gelegenheid komen vele internationale bruiklenen naar Helmond. Onder de bruikleengevers bevinden zich gerenommeerde Europese en Noord- en Midden-Amerikaanse kunstmusea, zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgie; in Brussel, de Narodn Galerie, Praag; het Kupferstichkabinett van de Staatliche Museen zu Berlin, The Wadsworth Atheneum, Hartford (VS), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, The Metropolitan Museum of Art in New York, het Rijksmuseum in Amsterdam, de Brusselse Koninklijke Bibliotheek van Belgie; Musee du Louvre, Parijs; Bonnefantenmuseum in Maastricht en Museo Soumaya in Mexico City.
Ook werken uit verschillende particuliere collecties in binnen- en buitenland zijn te zien. LandschappenLucas Gassel (ca. 1490-1568/69) is een van de vroegste kunstenaars die zich specialiseerde in het schilderen van landschappen. Gassel was oorspronkelijk afkomstig uit Helmond, dat toen in het noorden van het Hertogdom Brabant lag. Hij werkte volgens de bekende kunstenaarsbiograaf Karel van Mander in Brussel, de stad waar hij ook stierf, rond hetzelfde jaar als Pieter Bruegel de Oudere, eveneens een Brabantse streekgenoot.
Lucas Gassel, Panoramisch uitzicht op een Renaissancepaleis met David en Bathseba, olieverf op paneel.

Lucas Gassel van Helmond:  Meester van het landschap

Details

Uw Reactie
Uw Reactie