VVV event info

BarokOpera Amsterdam

Pareltjes van Purcell die ieders hart zullen raken

Deze voorstelling maakt deel uit van de Speelhuis-serie AVONTUUR.

Het unieke leven van een Engelse vorstin en haar Nederlandse echtgenoot. Met de Brexit in aantocht -ten tijde van dit schrijven - neemt BarokOpera Amsterdam voor haar 20-jarig bestaan u mee terug in de tijd toen Koning Stadhouder Willem III van Oranje samen met Koningin Mary Stuart II Groot Brittannië klaarstoomde om een wereldmacht te worden. 330 jaar geleden schreef hofcomponist Henry Purcell zijn meesterwerken voor “William and Mary”. Deze schitterende muziek is zo verweven met hun levensverhaal, dat ze pas optimaal tot haar recht komt in een theatrale voorstelling met deze historische personages in de hoofdrol. De geestige en verbindende dialogen zijn geïnspireerd op historische correspondentie en geschriften.

Purcell schreef naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen die het paar meemaakte, waaronder het huwelijk en zijn complicaties, de strijd tussen protestanten en katholieken en Willems leiderschap van de internationale coalitie tegen Lodewijk XIV. In zijn muziek klinkt het trompetgeschal rond de krijgshaftige Willem. Elk jaar op 30 april wordt een nieuwe Birthday Ode for Queen Mary uitgevoerd, waarin verwezen wordt naar actuele gebeurtenissen. Wanneer de nog jonge Koningin plots overlijdt, brengt Purcell troost met zijn onvergetelijke Funeral Music.

Met uitstapjes naar Händel, Mozart en Offenbach blijft Purcells muziek aan de basis van BarokOpera Amsterdam staan. Speciaal voor het 20-jaar jubileum brengen we met vier zangers en negen barokinstrumentalisten onder leiding van artistiek leider Frédérique Chauvet, pareltjes die je in het hart raken.

“Overall, this production of the story of William and Mary was simply and happily enjoyable on all fronts.” - Bachtracks (Queen Mary concertant, Concertgebouw Amsterdam, 12/04/12) De voorstelling Queen Mary is voorzien van Nederlandse boventiteling. Bij elke voorstelling vindt een inleiding door artistiek leider Frédérique Chauvet plaats.

ZANGERS MARIJE VAN STRALEN (SOPRAAN), OSCAR VERHAAR (COUNTER-TENOR), MATTIJS HOOGENDIJK (TENOR), PIETER HENDRIKS (BARITON) | INSTRUMENTAAL ENSEMBLE BAROKOPERA AMSTERDAM | CONCERTMEESTER ANTOINETTE LOHMANN/GIORGOS SAMOILIS | ARTISTIEKE EN MUZIKALE LEIDING FRÉDÉRIQUE CHAUVET | REGIE EN TEKSTEN SYBRAND VAN DER WERF | KOSTUUMS SANNE PUIJK, STUDIO RUIM | BOVENTITELING TOON VAN WOLFEREN | ZAKELIJKE LEIDING GEROLF SLOT | PR & MARKETING WILDCHILD AGENCY | BEELD BENOÎTE FANTON | GRAFISCH ONTWERP MODERN STORY STUDIO | M.M.V. HET HELMONDS KAMERKOOR

Barokopera Amsterdam (o.l.v. Frédérique Chauvet) geeft vorm aan voorstellingen die voortkomen uit een eigenzinnige visie op authentiek muziektheater. De producties richten zich op een breed theater- en muziekliefhebbend publiek. Binnen het 17e-, 18e- en 19e-eeuwse muziektheater wordt oude muziek met eigentijds theater verenigd.

De musici van Barokopera Amsterdam spelen op authentieke instrumenten en maken deel uit van de grote barok- en romantische orkesten. Jonge solisten en/of musici van over de hele wereld worden de mogelijkheid geboden om onder begeleiding van meer ervaren collega's, dirigent en regisseur in een muziektheaterproductie op te treden. De producties van BarokOpera Amsterdam zijn geïnspireerd door de uitvoeringspraktijk van de Oude Muziek. Een gedegen muziek- en theaterwetenschappelijke bestudering van de werken ten tijde van het ontstaan wordt gebruikt om tot een even verantwoorde als aansprekende interpretatie te komen. Zo ontstaan muzikale/theatrale producties die sinds het jaar 2000 elk jaar de grote Nederlandse theaters aandoen.  

BarokOpera Amsterdam

Details

Uw Reactie
Uw Reactie