VVV event info

Big Fun in the Big Town

In het kader van het voorprogramma van Urban MAtterz wordt de documentaire Big Fun in The Big Town vertoond.Inleiding wordt verzorgd door Kool Koor (Kool Koor is geboren als Charles Hargrove in ...

Big Fun in the Big Town is een Nederlandse muziekdocumentaire uit 1986 die in opdracht van de VPRO gedraaid werd. De reportage werd geregisseerd door Bram van Splunteren en gepresenteerd door Marcel Vanthilt. De documentaire werd op locatie in New York gedraaid en bestond oorspronkelijk uit twee delen: één over rockzanger Iggy Pop en The Stooges, een ander over de Amerikaanse hiphopscene. Toch had enkel de bijdrage over hiphop een enorme impact. Big Fun in the Big Town was van grote invloed op de populariteit van de muziekstijl in Nederland en geniet tegenwoordig een cultstatus onder hiphopliefhebbers.
De documentaire werd in september 1986 in acht dagen tijd in de straten van New York gefilmd. Vanthilt en zijn vier Nederlandse collega's hadden ter beveiliging enkele lijfwachten ingeschakeld om hen tegen lokale straatbendes te beschermen. Zo wisten ze diverse belangrijke pioniers van de hiphopbeweging te interviewen, waaronder Run-D.M.C., LL Cool J, Doug E. Fresh, Grandmaster Flash, Roxanne Shante, Biz Markie, MC Shan, Russell Simmons, Mr. Magic, Schoolly D en The Last Poets. Grandmaster Flash toonde zijn talenten als scratcher en dj, Doug E. Fresh beatboxede op een drukke straathoek in Harlem, New York en LL Cool J was op het moment van de opnamen amper 18 en woonde nog bij zijn grootmoeder. De reportageploeg arriveerde letterlijk op een scharniermoment. Run-D.M.C. had net de single Walk This Way uitgebracht, hun duet met de rockgroep Aerosmith, waardoor hiphop ook definitief door de blanke mainstream zou worden aanvaard. Hierdoor biedt Big Fun in the Big Town ook een uniek tijdsdocument.

Big Fun in the Big Town

Details

Uw Reactie
Uw Reactie