VVV event info

Stormkamer - De Salon

Hanna geeft vorm aan de thematiek van psychiatrie in de stad

Deze voorstelling maakt deel uit van de Speelhuis-serie PERSPECTIEF.

Over Stormkamer:

Een stormkamer is een ontmoeting buiten het rode pluche op het snijvlak van theater en maatschappij. Met een fascinatie voor frictie en voorliefde voor wrijving brengt regisseur Hanna van Mourik Broekman verschillende opvattingen samen in één arena. Vier muren, verschillende waarheden, één dialoog: dat is een stormkamer.

De Salon: waan of werkelijkheid?
De Salon biedt een podium aan bijzondere stadsgenoten en lokale verhalen. In een talkshowsetting gaan Hanna en een gastcurator in dialoog met inspirerende gasten en het publiek. Live muziek, performances en kunst omlijsten de gesprekken in het ongedwongen decor van een café.

Afwijkend gedrag
Centraal in deze Salon staat de psychiatrie. Hoe gaan we om met afwijkend gedrag? Wanneer noemen we iemand een filosoof en wanneer psychiatrisch patiënt? En waarom houden we zo van normaal? Met experts en ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie verkennen we de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid.

Programma
Gastcurator van de Salon in Helmond is Dirk den Hollander. Dirk is een van de grondleggers van de psychosociale rehabilitatiebeweging in Nederland. Deze beweging streeft ernaar de zorg voor mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen te verbeteren door een meer humane benadering. Deze principes vertaalde hij naar een praktische methodiek: het Steunend Relationeel Handelen (SRH).

Dirk laat ons kennismaken met:
- Wim Welbers, psychiatrisch verpleegkundige en sinds 2017 als zorgmanager voor GGZ in de Wijk bij GGZ Oost brabant;
- Shirley Ouwinga is ervaringsdeskundige en trainer bijNeiSkoen, een stigmavrije ontmoetingsplaats waar mensen met psychische en sociale kwetsbaarheden kansen krijgen;
- Ervaringswerker, spreker en muzikant Tom Heywegen, die in zes jaar tijd van drugsverslaafde naar directeur van een culturele stichting doorgroeide.

 

 

Stormkamer De Ontmoeting met de waanzin

Een theatraal verhaal van een psychiatrisch patiënt.

(19 mei 2020 aanvang 20.15 uur )

 

Uit de pers: ‘Hanna van Mourik Broekman slaagt uitstekend in haar opzet om mensen door middel van theatrale constructies met elkaar in gesprek te brengen over actuele problematiek.’  Leeuwarder Courant

Stormkamer - De Salon

Details

Uw Reactie
Uw Reactie