Vacature

Energie-analist

De uitdaging

Innovatie is een van de kernwaarden van gemeente Helmond en ook op het gebied van vastgoed zijn we daarmee bezig. In 2024 willen we al een flinke slag gaan maken in het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed en daar kunnen we jou als energie-analist goed bij gebruiken!

Verduurzamen kan natuurlijk door middel van isoleren, zonnepanelen enzovoorts, maar we kunnen daarnaast kritisch kijken naar ons huidige energieverbruik en hoe we hierin kunnen verbeteren. Als energie-analist ben jij verantwoordelijk voor het monitoren van het energieverbruik in het gemeentelijk vastgoed en het signaleren van aandachtspunten. Op basis van jouw analyse ga je waar nodig aan de slag met verbetering. Dit om het rendement te verhogen en het energieverbruik te reduceren, om aan de gestelde prestatie-eisen en/of vergunning te kunnen voldoen of om het comfort in het gebouw te verbeteren. Bijvoorbeeld: het is zomer en je merkt dat een ondergrondse parkeergarage meer energie verbruikt dan voorgaande jaren. Door dit te constateren en verder onderzoek te doen, kom je erachter dat de hellingverwarming onnodig aanstaat.

Kortom, als energie-analist ben je verantwoordelijk voor het analyseren van de functionele inrichting van het monitoringsysteem t.b.v. het energieverbruik van alle gemeentelijke energieaansluitingen. Hierbij ben je ook aanspreekpunt voor onze partijen die het dagelijks beheer en monitoring verzorgen. Je voelt je verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van de installaties en zodoende communiceer en adviseer je hierover naar zowel de gebruikers, collega’s en bestuurders. Dit alles doe je samen met een enthousiast team.

Dus, als energie-analist houd je je bezig met:

 • Het analyseren van de functionele inrichting van het monitoringsysteem;
 • Het communiceren met onze partijen die het dagelijks beheer en monitoring verzorgen;
 • Het acteren op de meldingen en afwijkingen vanuit de systemen.  Gemeente Helmond werkt met de GBS-systemen: Priva, Saia;
 • Het controleren van de juiste instellingen (o.a. kloktijden, gewenste binnentemperaturen, etc.);
 • Het uitvoeren van wijzigingen in de instellingen van het gebouwbeheersysteem van de installaties:
 • Het verhogen van het rendement en het energieverbruik reduceren, om aan de gestelde prestatie-eisen en/of vergunningen te kunnen voldoen of om het comfort in het gebouw te verbeteren;
 • Het verzorgen van de administratieve/financiële afhandeling/mutaties met betrekking tot alle energie aansluitingen van de gemeente Helmond;
 • Het monitoren van de inkoopstrategie voor energie (klikstrategie) en de contacten hierover met externe partijen;
 • Het verzorgen van de afstemming met de het programma Energie Transitie en Circulaire Economie.

Passen we bij jou?

Werken bij de Gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al hebben we voor onze stad mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. We werken met trots vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën. Laat het je vertellen door onze collega’s in het volgende filmpje.

Wil je ons verhaal nog eens rustig nalezen? Klik dan hier voor het Helmond (b)en ik verhaal.

Goed om te weten:

 • Binnen gemeente Helmond geloven we in de kracht van diversiteit aan mensen en talenten. We kijken daarom verder dan het CV en zijn oprecht geïnteresseerd in jou als mens en jouw kwaliteiten.
 • Je ontvangt een salaris van minimaal € 3.317, - en maximaal € 4.752, - op basis van een 36-urige werkweek, afhankelijk van kennis en ervaring. Aangezien het een nieuwe functie betreft, is dit een indicatieve inschaling.
 • Werken bij de gemeente Helmond betekent een goede werk-privébalans; je hebt mogelijkheid tot thuiswerken en je kunt je werkdagen en -tijden flexibel indelen. 
 • Om (snel) vertrouwd te raken met het werk én de organisatie bieden wij een uitgebreid onboardingsprogramma aan.
 • Bij gemeente Helmond staat de ontwikkeling van onze medewerkers centraal. Daarom bieden wij via onze Helmond Academie diverse cursussen en trainingen aan. 
 • Gemeente Helmond biedt naast een passend salaris diverse overige arbeidsvoorwaarden aan. Bekijk ze allemaal.

Jouw afdeling

Je komt terecht op de afdeling Realisatie en Beheer in team Vastgoed en Exploitaties.

Werken binnen het domein ‘Fysieke leefomgeving’ betekent werken op een afdeling waar collega's elke dag werken aan een leefbare, veilige, groene en schone stad. Naast het ontwikkelen richten we ons ook op realisatie en beheer, of wel de afdeling waar jij terecht komt. Waar we ons mee bezig houden is: woningbouw, wegen, riolering, groen, water, lucht, sluizen, bruggen en een goed vestigingsklimaat voor bedrijven.

Team Vastgoed en Exploitaties is een team dat zich richt op de gemeentelijke exploitaties en de realisatie en het beheer, onderhoud, aan- en verkoop, huur en verhuur van alle gemeentelijke en maatschappelijke gebouwde accommodaties. Het taakveld interne facilitering hoort ook bij deze afdeling. “Gebouwen, gronden, parkeren, verhuringen, kermis, markt, verkopen en faciliteiten optimaal georganiseerd voor de organisatie & stad!” Dat is waar de 35 medewerkers binnen team Vastgoed en Exploitaties zich elke dag voor inzetten. Je komt terecht in een enthousiast team dat resultaatgericht werkt en van aanpakken weet. Dit is een team van praktische techneuten (bouwkundig, elektronische en werktuigbouwkundig) die dagelijks bezig zijn om het gemeentelijk vastgoed op een goede manier te beheren, onderhouden en waar nodig te verbouwen.

Lees meer over de afdeling Realisatie en Beheer en verwante afdelingen binnen het Fysiek Domein: Fysieke Leefomgeving | Gemeente Helmond

Ideale collega

Jij hebt in ieder geval affiniteit met en kennis van installatietechniek in vastgoed en objecten in de openbare ruimte. Daarnaast staat duurzaamheid hoog bij jou in het vaandel en heb jij de ambitie om verduurzaming van wens naar uitvoering in de praktijk te brengen. Je bent communicatief sterk richting collega's en externe stakeholders. Je bent een proactief persoon die goed is in het aandragen van technische oplossingen. Daarbij omvat jouw werk een stukje contractmanagement, dus fijn als je hier ook enige kennis van hebt.

Een paar praktische punten:

 • Een afgeronde mbo-opleiding is een must, in de richting van elektrotechniek, installatietechniek, werktuigbouwkundige of soortgelijk;
 • Kennis van gebouwbeheersystemen is een zekere pré;
 • Meerdere jaren relevante ervaring is een must.

Zijn wij een match?

Herken je jezelf in de vacaturetekst en wil je een nieuwe uitdaging beginnen? Solliciteer dan gemakkelijk via de 'sollicitatiebutton'. 

Wil je sparren over de functie? Bel dan eens met Lieke van Poppel, recruiter gemeente Helmond. Zij is te bereiken op: 06-81947483 of per mail via: recruitment@helmond.nl.

Wij kijken uit naar je reactie!

Uw Reactie
Uw Reactie