Vacature

Adviseur informatiemanagement en  -beleid 

De uitdaging

De gemeente Helmond staat de komende jaren voor grote opgaven. Zo realiseren we het Huis voor de Stad en voeren we de omgevingswet in. We zijn bovendien een groeistad. Al deze ontwikkelingen hebben impact op onze informatievoorziening en volgen elkaar bovendien steeds sneller op. Ze vragen van onze organisatie dat we flexibel en schaalbaar zijn. De gemeente Helmond wil meer data gedreven kunnen werken en haar informatievoorziening toekomstbestendig maken, zodat we snel en adequaat in kunnen spelen op veranderingen, om kansen te benutten en te innoveren, om een aantrekkelijke stad te zijn voor burgers en bedrijven die zich in Helmond hebben gevestigd.   


Als adviseur informatiemanagement en -beleid in de ontwikkeling van de informatievoorziening ben je verantwoordelijk voor het bepalen van de belangrijkste speerpunten en waar de ontwikkeling(technologisch, maatschappelijk en wettelijk) zich op zou moeten richten.  Je stelt beleidskaders op waarbinnen deze vorm krijgt. Je vertaalt de visie en ambities van de gemeente naar een heldere visie op de informatievoorziening ( de stip op de horizon). Verder ben je op de hoogte van de interne en externe ontwikkelingen en toetst deze continue op kansen, bedreigingen, praktische inkoop en sourcingstrategie voor Helmond., zodat ook de inkoop- en aanbesteding van onze ICT diensten, applicaties én infrastructuur hierop aansluit. Daarbij maakt Helmond een bewuste beweging naar de cloud. 

Verder ben je verantwoordelijk voor:

 • analyseren van gemeente brede informatiebehoeften en vertalen naar relevante en impact voor de informatievoorziening;  
 • ontwikkelen en bewaken van de visie op de informatievoorziening & ICT, in relatie tot de concernbrede visie, ambities en strategie; 
 • in samenwerking met stakeholders in de organisatie, ontwikkelen en bewaken van het meerjarig informatiebeleid; 
 • aanbrengen van samenhang tussen diverse beleidskaders op het gebied van informatievoorziening en ICT (waaronder informatiebeveiliging- en privacybeleid en archief en informatiebeheer). 

Wie zijn jouw collega's? 

Als adviseur informatiemanagement en -beleid maak je onderdeel uit van het team CIO-office van de afdeling IVA (Informatievoorziening en Automatisering). Dit team bestaat uit de (Chief) Security Officer(s), de Functionaris Gegevensbescherming, de Lead Enterprise Architect, Domein- en Projectarchitecten. Wij zijn relatief klein team met gedreven professionals met prettige sfeer, waarin open met elkaar wordt gecommuniceerd en veel ruimte is voor humor.  
 
Het team is in ontwikkeling en we professionaliseren onszelf op het gebied van informatiebeleid, security en architectuur. We verwachten daarin van jou een enthousiaste bijdrage!   

Je werkt naast het CIO-office team nauw samen met verschillende collega’s binnen én buiten de organisatie. Denk aan i-adviseurs, de portfolio manager, inkoopadviseurs, DIV-beleidsadviseurs, de concern controller, strategisch (beleids) adviseurs, functioneel beheerders, analyse en intelligence specialisten.

Passen wij bij jou?

Werken bij de Gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al hebben we voor onze stad mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. We werken met trots vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale bandering met vernieuwende en innovatieve ideeën. Wil je ons verhaal nog eens rustig nalezen? Klik dan hier voor het Helmond (b)en ik verhaal.

Goed om te weten:

 • Binnen gemeente Helmond geloven we in de kracht van diversiteit aan mensen en talenten. We kijken daarom verder dan het CV en zijn oprecht geïnteresseerd in jou als mens en jouw kwaliteiten.
 • Om (snel) vertrouwd te raken met het werk én de organisatie bieden wij een uitgebreid onboardingsprogramma aan.
 • Bij gemeente Helmond staat de ontwikkeling van onze medewerkers centraal. Daarom bieden wij via onze Helmond Academie diverse cursussen en trainingen aan. 
 • Binnen gemeente Helmond zien wij het belang van een goede werk-privé balans. In deze functie kun je flexibel en hybride werken.
 • Een salaris van tussen de € 4781,- en maximaal € 6470,- bruto per maand op basis van 36 uur, afhankelijk van opleiding en ervaring.  
 • Een jaarcontract voor 36 uur per week  afhankelijk van jouw situatie. In totaal hebben we 1fte ruimte voor twee nieuwe collega’s, met uitzicht op een vast contract.  
 • Gemeente Helmond biedt naast een passend salaris diverse overige arbeidsvoorwaarden aan. Bekijk ze allemaal.

Ideale collega....

Bij de gemeente Helmond vinden wij het belangrijk dat jij jezelf kan zijn. Daarom zijn wij benieuwd naar wie jij bent. 
 
Als adviseur informatiemanagement en -beleid fungeer je als verbinder, visionair en strategisch adviseur richting stakeholders waaronder he management én het bestuur. Je werkt goed samen en bent in staat om te zorgen voor draagvlak en betrokkenheid van collega’s, management en bestuur. Je bent in staat om uit de grote diversiteit aan ontwikkelingen en ambities de grote lijnen te halen en te vertalen. Dit vertaal je o.a. naar een concrete visie, speerpunten, actielijnen voor de middellange en lange termijn. Je kunt goed luisteren en bent analytisch én communicatief sterk. Verder ben je in staat om adaptief in te spelen op continue veranderingen in de omgeving.  

Voor deze vacature breng je mee: 

 • een hbo denk- en werkniveau richting digitale informatievoorziening en/ of informatiemanagement, bedrijfskundige informatica;  
 • een aantoonbare relevante werkervaring, in ieder geval met het opstellen van meerjarig informatiebeleid, bij voorkeur voor overheidsorganisaties;   
 • kennis van overheids- en gemeentelijke referentiearchitecturen en standaarden, in ieder geval NORA en GEMMA;  
 • kennis van strategische ontwikkelingen op het gebied van informatie- en datamanagement binnen de overheid en van de daarbij bijbehorende wet- en regelgeving, zoals de WdO, Woo, de Archiefwet en de BIO;  
 • kennis van projectmanagementmethoden is een pre;  
 • kennis van service management methoden (ITIL, BISL en ASL) is een pre.  

Start jij binnenkort met een nieuwe uitdaging?

Herken je jezelf in de vacaturetekst en wil je een nieuwe uitdaging beginnen? Solliciteer dan gemakkelijk via de 'sollicitatiebutton'.  

Inloopmogelijkheid 
Ben je geïnteresseerd maar zou je eerst nog wat meer willen weten over de functie en organisatie? Dan bieden we je voor deze vacature de mogelijkheid van een inloopmoment. Neem daartoe even contact op met de onderstaande recruiter en maak een afspraak op locatie gewoon eens vrijblijvend kennis te maken en meer informatie te krijgen. Wij komen graag in gesprek met jou! 

Wil je (inhoudelijk) sparren over de functie? Bel dan eens met Lieke van Poppel, recruiter gemeente Helmond. Zij is te bereiken op 06-81749483. of per mail via: recruitment@helmond.nl 

Wij kijken uit naar je reactie! 

  Uw Reactie
  Uw Reactie