PFAS, informatie voor inwoners

PFAS wordt steeds vaker aangetroffen in het milieu. Dit komt doordat ze al jaren worden gebruikt, niet afbreken en makkelijk verspreiden in het milieu. Bij breed onderzoek naar de algemene milieukwaliteit in Nederland viel dat op. De laatste jaren worden deze stoffen daarom vaker meegenomen bij allerlei milieuonderzoeken. Vanaf 1 oktober 2019 is het verplicht PFAS mee te nemen bij bodemonderzoek, bijvoorbeeld bij grondverzet of kavelverkoop.

Er is gemeten in grond, grondwater, moestuingewassen, baggerspecie en oppervlaktewater. Daaruit blijkt dat overal in Helmond lage gehaltes PFAS in het milieu voorkomen. Dit beeld zie je ook in de rest van Nederland. Op een industrieterrein is een iets zwaarder met PFAS belast gebied aangetroffen. Dat komt omdat daar tot 2018 met PFAS-houdende producten is gewerkt. Op dit kaartje staat met de grijze arcering aangegeven waar dat gebied rondom de lokale PFAS-bron ligt. In de rest van Helmond (lichtblauw) zijn alleen lage gehaltes PFAS gevonden.Ontgravingskaart PFAS bovengrond

De bodemverontreiniging leidt in Helmond niet tot risico voor mens of milieu

In Helmond wordt weinig PFAS op de bodem en in het grond- of oppervlaktewater gevonden. Deze kleine hoeveelheden leiden niet tot een risico voor mens of milieu. Alleen direct rondom de voormalige PFAS-bron vinden we hogere concentraties. Hier is sprake van een grotendeels verhard industriegebied waar minder contact is met de grond dan bijvoorbeeld in een woonwijk. Daarom leidt PFAS ook daar niet tot een risico.

Let op bij het afvoeren van grond

Kleine hoeveelheden PFAS kunnen wel leiden tot problemen bij het afvoeren van grond. Dat komt omdat er nog geen landelijke normen zijn voor hergebruik van PFAS-houdende grond. Aannemers, grondbanken, grondreinigers en andere bedrijven zijn daarom terughoudend met het innemen van overtollige grond. Zij weten niet zeker of zij de grond met een kleine hoeveelheid PFAS ergens anders kunnen toepassen. Daarom wachten ze op nationale regelgeving en op lokaal beleid van gemeenten en omgevingsdiensten die toezicht moeten houden op grondstromen.

Heeft u nog vragen neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente Helmond, telefoonnummer 14 0492.

Meer informatie

Kunt u de documenten op deze pagina niet goed lezen? Klik dan hier om een toegankelijk document aan te vragen

Veelgestelde vragen

Het RIVM heeft gekeken naar de situatie waarbij mensen in het water van Berkendonk gaan zwemmen. Daarbij zijn ze er vanuit gegaan dat mensen meer dan drie uur in het water liggen en regelmatig een slok water binnenkrijgen. De hoeveelheid PFAS die mensen dan binnenkrijgen via inslikken, huidcontact en inademing blijft ruim onder de grens van wat je dagelijks binnen mag krijgen. Daarmee is zwemmen veilig. Ook elke dag en voor kinderen.

De gezondheid van onze inwoners staat te allen tijde voorop. Er is nu geen reden om Berkendonk te sluiten. Daarbij baseren wij ons op het onderzoek dat de experts van het RIVM hebben gedaan. Zij concluderen dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid en dat het veilig is om te zwemmen in Berkendonk.

Door de gemeente is uitgebreid onderzoek uitgevoerd om te kijken waar in het milieu PFAS aanwezig is. Klik hier om alle onderzoeksrapporten te raadplegen.

We weten dat overal in Helmond PFAS in de grond voor kan komen. Daarom adviseren we om bij bodemonderzoek altijd ook PFAS te onderzoeken. Zo heeft u meer zekerheid over de situatie van uw grond. In sommige gevallen is een bodemonderzoek naar PFAS wettelijk verplicht. Dit hangt van verschillende factoren af. Informeer hierover bij uw bodemadviseur of neem contact op met ons als u hier vragen over heeft.

Elke particulier mag 2 kuub grond inleveren bij de Milieustraat. Ook als de kans bestaat dat hier kleine hoeveelheden PFAS in zitten.

In bijna alle grond in Helmond zit PFAS, vaak alleen in hele kleine hoeveelheden. Dit weten we op basis van onderzoeken die door heel Helmond zijn uitgevoerd. Of dit een probleem is bij het afvoeren van grond hangt van verschillende factoren af.

Veel bedrijven die grond innemen of verwerken vragen om een PFAS onderzoek. Soms is het onderzoek dat wij al hebben uitgevoerd voldoende. In verschillende situaties vragen ze om aanvullend onderzoek voordat ze grond accepteren. Het kan voorkomen dat de uitkomst van een onderzoek aanleiding is om de grond niet in te nemen.

Wij of een bodemadviseur kunnen u verder helpen met deze vraag.

In bijna alle grond in Helmond zit PFAS, vaak alleen in hele kleine hoeveelheden. Dit weten we op basis van onderzoeken die door heel Helmond zijn uitgevoerd.

Of een PFAS onderzoek van de grond die afgevoerd wordt nodig is, hangt van verschillende factoren af. De acceptant van de grond zal aangeven of hij vindt dat PFAS onderzoek nodig is. Wij of een bodemadviseur kunnen u helpen met het beantwoorden van deze vraag.

Nee, dat is vaak niet nodig. Er zijn landelijke richtlijnen vastgesteld wanneer bij een WABO-aanvraag een standaard bodemonderzoek nodig is. Als dat het geval is én de locatie ligt in het gebied waar hogere concentraties verwacht worden, dan is ook onderzoek naar PFAS nodig.

Op de bovenstaande tekening is met een grijze arcering aangegeven waar dit gebied ligt. Wel adviseren we om een standaard bodemonderzoek altijd uit te breiden met PFAS.

Uw Reactie
Uw Reactie