Woning Wolfstraat voor drie maanden dicht na vondst drugs

Donderdag 28 januari 2021

Vandaag heeft burgemeester Blanksma een woning aan de Wolfstraat voor drie maanden gesloten. In het pand is een hoeveelheid drugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt. Er zijn geen bijzondere omstandigheden om af te zien van tijdelijke sluiting.

Samen met de politie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en andere diensten werken we aan een veilige en leefbare binnenstad. De grootschalige aanpak tegen drugsgerelateerde criminaliteit en ondermijning is daar onderdeel van.

De politie trof op 11 december 2020 bij het doorzoeken van de woning een hennepstekkerij aan met 1.263 hennepplanten aan en andere zaken die wijzen op professionele handel in drugs. Softdrugs vallen onder de verbodsbepalingen van artikel 3 van de Opiumwet.

De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Zij besloot op basis van de feiten en omstandigheden tot de tijdelijke sluiting. De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het woon- en leefklimaat. Er zijn geen bijzondere omstandigheden gebleken.

(Anoniem) melden van verdachte zaken helpt

Meldingen van inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Inwoners die verdachte situaties zien of het vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.

Damoclesbeleid

Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het de Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2019 (Damoclesbeleid). Daarmee is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen wanneer in woningen of lokalen (dan wel in of op bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken.

De beleidsregel is tot stand gekomen met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.

Uw Reactie
Uw Reactie