Aandacht voor toegankelijkheid Helmondse buitenruimte

Donderdag 2 juli 2020

De afgelopen tijd werkten diverse partijen aan een bijzonder project om de buitenruimte in de gemeente Helmond aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Op advies van het Gehandicapten Overleg Helmond zijn speciale armleuningen voor bestaande zitbankjes ontworpen. Vandaag start de productie van de armleuningen, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een grote rol spelen. De komende tijd worden veel Helmondse zitbankjes van zo’n leuning voorzien. Daarnaast zal de leuning ook aan andere gemeenten verkocht worden. Een bijzonder project vóór en dóór mensen met een beperking!

Waarom armleuningen voor parkbanken?

De gemeente Helmond zet zich in om de buitenruimte en speelplekken voor iedereen aantrekkelijk te maken. Ook mensen met een beperking moeten er optimaal gebruik van kunnen maken. Daarbij maakt de gemeente graag gebruik van advies van ervaringsdeskundigen van het Gehandicapten Overleg Helmond. Specifiek voor het toegankelijk maken van speelplekken heeft de gemeente daarnaast advies ingewonnen bij de Speeltuinbende; een testteam van kinderen met én zonder beperking. Eén van de adviezen was om te zorgen dat zitplekken bij speeltuintjes een armleuning hebben. Zo kunnen kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking makkelijker gaan zitten en weer opstaan.

Een sociaal product, van en voor mensen met beperking

Helmond heeft veel zitbankjes in de buitenruimte die over het algemeen nog in prima staat zijn. Het vervangen van al die bankjes zou zonde zijn. Daarom is er een speciale armleuning ontworpen die op  bestaande parkbanken kan worden bevestigd. De armleuningen, ontworpen door Joost van Baast van de gemeente Helmond en producent van buitenmeubilair BOERplay, worden deels vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ROC Ter Aa is betrokken om leerlingen een kans te geven op anders moeilijk in te vullen stageplekken. De daadwerkelijke productie wordt gerealiseerd door een samenwerking met Senzer, ORO, VHL HMI, IMEK en BOERplay. De start van de productie is kleinschalig en in principe gericht op Helmond, maar kan bij voldoende orders opgeschaald worden. Zo kunnen er nóg meer mogelijkheden ontstaan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie werkplek te bieden.

Eerste productie

Vandaag start de productie van de eerste partij van 300 stuks. De armleuningen zijn gepoedercoat in het zwart en zijn een aanvulling op bestaande parkbanken. De armleuningen zijn universeel en toepasbaar op veel reguliere modellen parkbanken. BOERplay neemt de armleuningen op in het assortiment. Daar zijn de armleuningen voor parkbanken te bestellen.

Uw Reactie
Uw Reactie